Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, yeni bir başarıya imza atıyor. Ege Üniversitesi’ndeki tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması ameliyatı, Amerika’da canlı yayınlanacak olan Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Bu üniversitem, ülkem ve Türk tıbbı için onur verici bir durumdur” dedi.
Türkiye’de ilk kez ve dünyada ilkler arasında yer alan tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştiren Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ, Türk tıbbi için çok büyük başka bir başarıyı ve ilki daha gerçekleştirecek.
Prof. Dr. Fatih Şendağ, 14 Kasım 2013 tarihinde Dünya Laparoskopi Kongresi için İzmir’den Amerika’ya canlı cerrahi yapacak. Böylece tek delikten (göbek deliği) robotik yolla rahim alınması operasyonunu canlı gerçekleştirecek dünyada ilk Türk hekim olacak. Bu yayını dünya genelinde 5 bin jinekolog izleyecek.
Laparoskopi ameliyatının avantajları
Prof. Dr. Fatih Şendağ, laparoskopinin göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın içi organlarının görüntülenmesini sağlayan ameliyat olduğunu söyledi. Laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 3 – 5 mm’lik deliklerden içeri sokulan aletler ile rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve cerrahi girişim yapma olanağı olduğunu anlatan Prof. Dr. Şendağ, şöyle konuştu: “Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi, rahim çıkarılması, kanser ameliyatları, rahim sarkması ve endometrioz laparoskopik olarak tedavi edilebilmektedir. Laparoskopik ameliyatlar ile ayrıca hasta ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyar. Hastada ameliyat izi kalmaz, hastanede yatış gerektirmez ve enfeksiyon kapma riski azalır, normal hayata dönüş süresi kısalır.”
Tek delikten robotik cerrahi
Son zamanlarda laparoskopik cerrahi tekniğinin biraz daha geliştirildiğini belirten Prof. Dr. Şendağ, klasik laparoskopik operasyonda 3-4 delik söz konusu iken sadece göbek çukurundan girilerek ameliyat yapıldığını hatırlattı. Fatih Şendağ, bu şekilde karında başka bir kesi olmaksızın ameliyat yapılabildiğini anlatarak, artık bu ameliyatların uzay teknoloji olarak kabul edilen robotik cerrahi ile de yapılmaya başlandığını açıkladı.
Tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması ilk kez Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirildi
Prof. Dr. Fatih Şendağ, tek delik laparokopik ameliyatın Türkiye ilk kez 2009’da kendileri tarafından yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “2013 yılından itibaren ilk defa yine tek delik robotik ameliyatlar tarafımızdan Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Robot bize daha ince hareketleri büyük ustalıkla yapabilme imkânı veriyor ve robotu kullanarak zor ameliyatları kolaylaştırabiliyoruz. Böylelikle kapalı ameliyat olamayan bir hasta açık ameliyat olması gerekirken robot yardımıyla kapalı ameliyat olabiliyor.”
Eğitim programı 2018’e kadar dolu
En büyük idealinin daha çok kadının bu teknikten faydalanması olduğunu anlatan Prof. Dr. Şendağ, bu amaçlaTürkiye’deki ilk ve halen tek Jinekolojik Endoskopi ve Robotik Cerrahi eğitim programlarını yürütüyor. Programa talebin çok yoğun ve bunu karşılayacak tek hekimin de Prof. Dr. Fatih Şendağ olması nedeniyle bu eğitim programı, 2018’e kadar şimdiden dolmuş durumda.
Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın ilkleri
•Türkiye’de ilk kez tek delikten laparoskopik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştirmiştir.
•Türkiye’de ilk kez, dünyada da ilklerden olan tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonunu gerçekleştirmiştir.
•Türkiye’de ilk defa laparoskopide sanal gerçeklik eğitimini başlatmıştır.
• Türkiye’deki ilk ve halen tek Jinekolojik Endoskopi Eğitim Programını yürütmektedir.
•Türkiye’deki ilk kez jinekolojik robotik cerrahi eğitim programını başlatmıştır.