Önde gelen klinisyenlerle işbirliği içinde geliştirilen Philips VEREOS Dijital PET/CT Sistemi ve IQon Spectral CT sistemi en iyi bakıma giden yolu kısaltmak/ hızlı tanı ve hasta takip ve bakımının daha iyi hale getirilmesine yardımcı olmak için tasarlandı.
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) Chicago’da düzenlenen 99. Yıllık Toplantısında, Philips geliştirdiği iki yeni sistemin lansmanını yaptı. Etkinlikte tanıtılan Vereos PET/CT komple Dijital Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/CT) görüntüleme sistemi ve IQon Spectral CT1 spektral dedektör tabanlı Bilgisayarlı Tomografi (CT) görüntüleme sistemi, Philips’in tıbbi görüntüleme alanındaki teknolojik liderliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Bu yeni inovasyonlar Philips’in entegre Radyoloji ve Nukleer Tıp ürünleri portföyünü, klinisyenler arasında kesintisiz, gerçek zamanlı işbirliği ve güvenli bir karar verme süreci için daha gelişmiş görüntü kalitesi, kritik bilgiler ve bağlanırlık özelliğiyle genişletiyor. Philips, en iyi bakıma giden en kısa yolu kaynakları en verimli şekilde kullanarak bulmak amacıyla, sunduğu çözümlerin klinik performansını ve ekonomik değerini artırmak için klinisyenlerle ortak çalışmalar yürütüyor.
Philips Sağlık Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Radyologların ve Nükleer Tıp Uzmanlarının karşılaştıkları en büyük zorlukları anlamak için onlarla yakın bir işbirliği içinde çalışıyor ve karmaşık görüntüleme ihtiyaçlarını karşılamak için, bu çalışmalardan öğrendiklerimizi Vereos PET/CT ve IQon Spectral CT gibi yenilikçi ürünler geliştirmekte kullanıyoruz. Bu inovasyonlar Philips’in düşük dozlarda görüntüleme yaparken klinisyenlere nasıl olağanüstü bir kalite ve doğruluk sağladığını; onların hastalarına doğru ve daha güvenli tanılar sunmaları için daha ilk görüntülemede cevaba ulaşmalarına nasıl yardımcı olduğunu gözler önüne seriyor.”
Ohio, Cleveland’daki Case Tıp Merkezi Üniversite Hastaneleri ve Case Western Reserve Üniversitesi Radyoloji Bölümü Başkanı Doktor Pablo Ros ise “Hastalık tanılarının zamanlaması ve hassasiyeti birçok hastalığın başarıyla tedavi edilebilmesi açısından hayati önem taşıyor. Bu açıdan Philips Vereos Dijital PET/CT ve IQon Spectral CT sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmuş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve bu yeni nesil görüntüleme sistemlerinin potansiyelini gerçekleştirmek için Philips ile işbirliğimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Vereos PET/CT
PET taramaları, vücut içinde moleküler ve hücresel seviyede neler olduğu konusunda derin bilgiler veren üç boyutlu görüntülerdir. Muayeneden önce hastaya az miktarda radyoaktif izleyici madde enjekte edilir. Bu madde vücut dokusunda ve organlarda toplanır ve ardından da parçalanır. PET dedektörü parçalanma sürecinde vücuttan yayılan foton çiftlerini yakalar ve görüntüyü oluşturur. Philips’in patentli ‘Dijital Foton Sayımı’ teknolojisine dayanan Vereos PET/CT, sektörde geleneksel analog dedektörler yerine yenilikçi dijital silikon ışınçoğaltıcı (photomultiplier) dedektörlerin kullanıldığı ilk PET/CT sistemidir. Dijital sistem, analog sisteme kıyasla sensitivite kazançı, volümetrik çözünürlük ve kantitatif doğrulukta 2 kata varan artış dâhil olmak üzere büyük ilerlemeler sağlamaktadır. Bu radikal gelişmeler, yüksek görüntü kalitesini, daha güvenli tanıları, daha iyi tedavi planlamasını ve daha hızlı iş akışlarını da beraberinde getirir.
Dr. Pablo Ros konuyla ilgili olarak şunları ekliyor: “Kişiselleştirilmiş tıp için hastalıkla ilgili fonksiyonel süreçlerin hastaya özel bir görüntüsüne ihtiyaç duyulacaktır. Dolayısıyla tanı, tedavi ve araştırmada fonksiyonel görüntüleme için süreçlerin doğru değerlendirilmesi önemli bir gereksinimdir. Yeni dijital PET/CT sisteminin sağladığı kantitatif doğruluk ve önemli ölçüde fark oluşturan net görüntüler ileriye dönük önemli bir adımdır.”
Kısa süre önce yapılan bir ankete göre, hastalarını PET/CT’ye sevk eden on doktordan dokuzu analog sistemle alınan görüntüler yerine Vereos Dijital PET/CT görüntüleri tercih etmektedir. Philips ABD’de dijital PET/CT sisteminin pazarlamasını yaymak için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’dan 510(k) onayını almıştır.
IQon Spectral CT1
Philips’in RSNA’da lansmanını yaptığı ikinci ürünü IQon Spectral CT sistemi, dünyada spektral görüntüleme için sıfırdan geliştirilmiş ilk spektral dedektör CT sistemidir. Sistem bir görüntünün kompozisyonunu çok zaman alan protokoller olmaksızın belirlemek için renk kullanır. Beyaz ışığın bir renk tayfından oluşmasında olduğu gibi, CT tarayıcılarda kullanılan X ışınları demeti de bir X ışını enerjileri spektrumundan oluşur. Aynı anda birden fazla yüksek ve düşük enerjinin X-ışını fotonları arasında ayrım yapabilen tamamıyla yeni bir spektral dedektörün geliştirilmesi ile, Philips IQon Spectral CT, sadece anatomik bilgi değil, tek taramada materyal yapısına göre yapıların karakteristik özelliklerini de tespit etme imkanı sağlamasıyla CT görüntülemeye yeni bir boyut kazandırıyor.
Bir spektral CT muayenesinin ardından klinisyenler konvansiyonel gri tonlamalı anatomik görüntüleri yorumlayabilir ve gerekirse aynı tarama sırasında elde edilen spektrum bilgilerine erişebilir. IQon Spectral CT sisteminin Philips iPatient platformu sayesinde gerçekleştirdiği geleceğe dönük talep üzerine veri analizi, klinisyenlerin spektral CT’nin avantajlarından geleneksel radyoloji iş akışları içinde rutin olarak faydalanmalarına olanak tanır.
CT görüntüleme, erişilebilirliği, hızı ve yüksek doğruluk oranı dolayısı ile birçok farklı hastalık ve yaralanmanın teşhisinde kullanılmakta ve her yıl dünya genelinde yaklaşık 450 milyon görüntüleme prosedürü uygulanmaktadır. Son olarak aynı anda hem CT radyasyon dozunu azaltmak hem de geniş bir uygulama yelpazesinde görüntü kalitesini artırmak için patenti kendisine ait olan iDOSE4 teknolojisini geliştiren Philips, ilk günden bu yana CT’de inovasyona yön vermektedir.
[1] IQon Spectral CT, 510(k) patent onayı beklemektedir ve ABD’de satılmamaktadır. ABD’de konvansiyonel tarama için NanoPanel Prizma dedektörlü bir Sistem satılmaktadır.
[2] Analog sistem: Philips GEMINI TF 16.
[3] Hastalarını PET/CT’ye sevk eden onkologlar arasında Philips tarafından yaptırılan ve onkologlara Philips Gemini TF 16 (analog sistem) ve Philips Vereos PET/CT görüntülerin (dijital system) gösterildiği yeni bir ankete dayalıdır.
[4] Klinik uygulamada iDOSE4 kullanımı klinik göreve, hastanın cüssesine, anatomik lokasyona ve klinik uygulamaya bağlı olarak CT hasta dozunu düşürebilir..Belli bir klinik görevde tanıya yönelik görüntüleme kalitesi elde etmek için radyolog ve doktor tarafından bir kosültasyon yapılarak uygun doz belirlenmelidir.