Küresel Covid-19 Salgını, toplum sağlığını tehdit ederek günlük hayatı kısıtlarken bazı sektörlere yoğun mesai etkisi yarattı. Yoğun mesaideki sektörlerin başında sağlık sektöründeki hastaneler ve ilaç endüstrisindeki tesisler geliyor. Bu tesislerde, can ve mal güvenliğini koruyan güvenlik sistemlerinin kesintisiz çalışmasının üretim sürekliliğine faydası ön plana çıktı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 Salgına karşı mesafe önlemi gereği; kimi sektörlerde personeli eve gönderilerek üretimi durdurulan tesisler görülürken, hizmet gerekliliği artan hastane, ilaç, gıda, tekstil gibi sektörler yoğun mesai yapar hale geldi. Olası bir risk anında, üretim kayıplarını önlemenin en kolay yolu ise güvenlik sistemlerinin kesintisiz çalışmaya devam etmesidir. Çünkü geç fark edilecek olası bir tehdit, en hafif etkisiyle bile zaman ve üretim kaybı ile sonuçlanmaktadır.
Türkiye’nin önde gelen firmalarından Abdi İbrahim İlaç Fabrikası’nın Elektrik Elektronik Bakım Baş Teknisyeni Kadir Yılmaz’a tesislerinde can ve mal güvenliğine dair aldıkları önlemleri sorduk. Yılmaz, “Üretim hatlarında da yüksek teknoloji kullanıyoruz. Mümkün mertebe teknolojiyi yakından takip eden kendini kanıtlamış ürünleri seçmeye çalışıyoruz. Yangın algılama sistemini seçerken de bunlara dikkat ettik” sözleriyle kalitenin önceliğini vurguladı.
Yangın Algılama Sistemlerinin genişlemeye elverişli yapısından memnun olduklarını aktaran Kadir Bey, “Sürekli yatırım halinde olduğumuz için bizim için en önemlisi sisteminin modüler olması. Ben Abdi İbrahim’de çalışmaya başladığımda fabrikanın şu anki bölümlerinin tamamı yoktu. Sürekli büyüyerek ilerlediğimiz için sisteme yeni kartlar ekleyerek, yeni looplar yaratabilmemiz çok önemli. Yeni alanların eklenmesiyle beraber yeni senaryoların devreye girmesi çok kolay oldu” sözleriyle devam etti.
Fabrikaların geniş alanında her an her yerden gelebilen alarmları vakit kaybetmeden çok kolay kontrol altına aldıklarına değinen Kadir Bey, “Sistemimiz o kadar hassas ki en ufak bir değişiklik olsa bize anında alarm düşüyor. Bu yerleşkemizde birçok binamız var. Hepsi tünelle birbirine bağlı olan Ar- Ge Merkezimiz, Teknolojistik Merkezi ve Biyoteknoloji Tesisimiz var. Hala yatırım aşamasında olan binalarımız var. Bunların hepsini Fireworks ekranından görüyoruz. Alan geniş olabiliyor ve alanda birden çok dedektör de oluyor. Hangi bölgede alarm varsa sistem orayı kırmızı çerçeve içine alıyor. Biz tıklayarak dedektör boyutuna kadar inebiliyoruz. Bu bizim için çok avantajlı. Bu sayede de daha çabuk ulaşıyoruz, daha çabuk çözebiliyoruz” dedi.
Kadir Yılmaz, “Abdi İbrahim ilaç sektörünün lokomotifidir ve tesislerimiz mimari açıdan ödüllüdür. Böyle bir tesisi ülkeye kazandırmak pek kolay bir iş değil. Dolayısıyla bizim için yangın algılama ve söndürme sistemlerinin ehemmiyeti çok büyük, çünkü ihmale gelecek bir iş değil. Bu nedenle de en iyisini buraya koymalıyız ki, bu tesisleri korumalıyız. O nedenle de EEC’ye karar verdik” yorumuyla 18 yıldır aynı firma ile çalışmalarının nedenini de açıkladı.
Uzmanlığında 40. yılına yaklaşan EEC, tüm hijyen ve mesafe önlemlerine özen gösteren ekibi ile pandemi mesaisindeki hastane, ilaç, tekstil, enerji, telekom, gıda, bankacılık sektörü gibi özveriyle çalışan müşterilerinin olağan bakım ve acil ihtiyaçlarına “doğru çözümü” sunmaya devam ediyor.