Rahim kadın üreme organları içerisinde en önemli organdır. Çevresinde yumurtalıkların ve vajinanın yer aldığı bu organ döllenmeden sonra bebeğin yerleşip doğuma kadar kaldığı yerdir. Rahim duvarı kalınlaşması hastalığı nedenleri nedir nasıl oluşur gibi soruları cevaplamadan önce rahim organı ve östrojen hormonu hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Rahim organı perimetrium, myometrium ve endometrium olmak üzere 3 kısma ayrılmaktadır. Rahim duvarı olarak adlandırılan endometrium tabakası çeşitli nedenler ile kalınlaşma gösterir ve rahim duvarı kalınlaşması tablosu meydana gelir. Endometrium tabakası döllenmeyle beraber bebeğin yerleşip doğuma kadar beklediği bölgedir.
Rahim duvarı tabakasının yani endometriumun kalınlaşması (endometrial hiperplazi) çeşitli nedenlere bağlı olarak östrojen hormonunun artış göstermesinden dolayı görülmektedir. Kolayca tedavi edilebilen bu hastalık üstüne düşüldüğünde ciddi komplikasyonlara neden olmamaktadır. Nadiren de olsa tedavi edilmediğinde rahim kanserine neden olabilmektedir.
Östrojen hormonu hamilelik süresince artış gösterir ve endometriumu kalınlaştırarak bebeğin düşmesine engel olur. Endometrium tabakası normal şartlarda 5-12 mm arasında bir değere sahiptir. Bu tabakanın incelip kalınlaşması östrojen ve progesteron hormonları sayesinde olmaktadır.
Endometrium tabakasının kalınlaşması genellikle menopozu yaklaşan kadınlarda ve ergenliğe yeni girmiş kadınlarda görülmektedir. Gençlerde görülen endometrium kalınlaşması normal bir olaydır ve kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat ilerleyen yaşlarda görülen endometrium kalınlaşması yakından incelenmelidir.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Nedenleri Nelerdir ?
Rahim duvarı kalınlaşması en sık anovulasyon adı verilen yumurtlayamama nedeniyle görülmektedir. Endometrium kalınlaşmasının diğer nedenleri uzman doktor görüşlerine göre şu şekildedir;
- Karaciğer yetmezliği
- Menstrüel siklus düzensizliği
- Aşırı kilo, obezite
- Polikistik over sendromu
- Aşırı östrojen salınımına neden olan tümör varlığı veya hormonal bozukluk
- Meme kanserinde kullanılan tamoksifen
- Doğum yapmamak
- Diyabet ya da insülin direnci
- Doğum kontrol haplarının uzun süreli kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak rahim duvarı kalınlaşması sıklıkla görülmektedir.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Belirtileri Nelerdir ?
Rahim duvarı kalınlaşması üreme sisteminde meydana gelen bir hastalık olduğu için üreme fonksiyonlarını etkileyen belirtiler görülmektedir. Çoğunlukla belirti göstermeyen bu hastalık başlıca düzensiz ve aşırı miktarda adet kanamaları gibi belirtiler göstermektedir. İşte rahim duvarının kalınlaşmasında meydana gelen belirti ve bulgular;
- Uzun süreli adet kanamaları
- Menoraji adı verilen adet kanamasında artış
- 21 günden kısa sürede 2. adet kanamasının görülmesi
- Adet kanamasında kahverengi lekeler
- Adet kanamalarında düzensizlik gibi belirtiler rahim duvarı kalınlaşmasında sıklıkla görülen belirti ve bulgulardandır.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Tanısı Nasıl Konulur ?
Her hastalıkta olduğu gibi rahim duvarı kalınlaşmasında da erken tanı çok önemlidir. Erken tanı konulan ve tedaviye başlanan hastalarda kısa sürede iyileşme görülmektedir. Günümüzde kolaylıkla teşhis edilebilen bu hastalığa birçok yöntemle tanı konulabilmektedir. İşte tanı ve tarama programlarında kullanılan yöntemler;
Histeroskopi: Rahim ağzından ucunda bir ışık kaynağı ve kamera olan bir alet yardımıyla içeri girilir. Bu yöntem ile endometrium tabakası rahatça incelenebilmektedir. Bu uygulama çok sık uygulanmasa da biyopsi almaya da olanak sağladığı için gebe kalma problemlerinde ve endometrium kalınlaşması incelemelerinde kullanılabilmektedir.
Küretaj: Küretaj işleminde rahim ağzı genişletilir ve içeri girilerek rahim iç dokusundan çeşitli aletlerle kazınarak örnek doku alınır. Patoloji incelemesine gönderilen bu doku örnekleri ile birçok jinekolojik hastalıkta teşhis koyulabilmektedir.
Biyopsi: Rahim duvarı kalınlaşması 2 tip olarak görülmektedir. Biyopsi örneği bu tiplerin ortaya çıkarılmasında kullanılmaktadır. Biyopsi örnekleri çeşitli aletler yardımıyla ufak parçalar şeklinde alınmaktadır.
Transvajinal Ultrason: Ultrason ses dalgalarıyla vücut içindeki dokuların görüntülenmesi işlemidir. Bu görüntülenme yöntemiyle kolaylıkla tanı konulabilmektedir. Bu görüntülenme yönteminde vajinadan içeri bir alet gönderilir ve hastanın radyasyon almasını önleyerek tanı konulur.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Tedavisi Nasıldır ?
Rahim duvarı kalınlaşmasında tedavi hastalığın seyrine göre değişmektedir. Hastalık genellikle hafif seyirlidir ve ilaç tedavisiyle kolaylıkla ortadan kaldırılabilmektedir. İlaç tedavisinde progesteron hormonlarını içeren ilaçlar kullanılmaktadır.
Eğer hastalığın seyri ciddiyse kadın doğum doktorları tarafından histerektomi işlemi önerilmektedir. Histerektomi işlemi rahim dokusunun tamamen alınmasıdır. Bu işlem ile doğurganlık tamamen ortadan kalkmaktadır ve genellikle menopoz dönemi içerisinde yapılır. Eğer atipisiz bir kalınlaşma görüldüyse progesteron tedavisi ile hasta inceleme altına alınır. İlaç tedavisinin yanı sıra kilo vermek de hastalığın giderilmesinde etkili olmaktadır.
#RahimDuvarı #RahimDuvarıKalınlaşması #RahimDuvarıKalınlaşmasıNedenleri #RahimDuvarıKalınlaşmasıTedavisi #RahimDuvarıKalınlaşmasıTanısı #RahimDuvarıKalınlaşmasıBelirtileri