Kemik erimesi yaşıyorsanız, üstelik de yakın zamanda kemiklerinizden biri kırıldıysa sizin için düşmek korkutucu olabilir. Ancak kemik erimem var diyerek de hayatınızı kısıtlamamalısınız. Bunun yerine küçük önlemlerle hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilir ve kemik sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Kemik erimesi yaşayanların dikkat etmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Lütfiye Müslümanoğlu’ndan öğrendik.
Egzersizden vazgeçmeyin
Egzersiz sizin için korkutucu görünse de aslında güç, esneklik ve dengenizi geliştirmenizi sağlar. Yürüyüş, dans, su içi egzersiz gibi düşük darbeli egzersizlerden şaşmayın. Golf, kayak gibi vücudunuzu daha fazla bükmeniz gereken ve düşme riskinizin daha yüksek olduğu sporları yapmaktan ise vazgeçin.
Hekiminizle ilaçlarınızı konuşun
Kullandığınız bazı ilaçlar uyuşukluk ve baş dönmesi yapabilir. Bu nedenle kullanacağınız ilaçları, dozunu, yan etkilerini mutlaka hekiminizle konuşun.
Adımlarınızı atarken dikkatli olun
Yürüyeceğiniz kaldırım kaygan görünüyorsa, çimin üzerinden yürümeyi tercih edin. Kışın karlı, buzlu yolda yürümeniz gerekiyorsa çantanızda tuz taşıyın veya ayakkabılarınızın altına çivili kalıplar geçirin. Cilalı mermer, seramik gibi kaygan zeminlerden yürümek yerine üstü halı kaplı olan zeminleri tercih edin. Halıların saçaklarına basmayın veya saçakları ortadan kaldırın.
Ayakkabının görünüşüne aldanmayın
Çıplak ayak ya da çorapla yürümeniz düşme riskinizi artırabilir. Bu yüzden kapalı alanlarda da mutlaka terlik ya da ayakkabı giyin. Düşük topuklu ve kaymaz tabanları olan ayakkabıları tercih edin.
Eviniz toplu olsun
Evinizde rahat rahat dolaşabilmek için mobilyalarınızı düzenleyin. Yürüme alanınızın üzerine sehpa, dergi rafı, bitki gibi şeyler koymayın. Kutuları, gazete ya da giysi yığınlarını ortadan kaldırın. Elektrik ve telefon kablolarının yerden değil; duvardan döşenmesini sağlayın.
Ani hareketler yapmayın
Evde, yataktan veya bir sandalyeden kalkarken kendinize zaman tanıyın. Kapı zili ya da telefona cevap vermek için acele etmeyin. Aceleniz olduğunda daha çok kazayla karşılaşabilirsiniz. Dışarı çıktığınızda asansöre, otobüse, minibüse binmek için ani hareketler yapmayın, kol veya bacağınızla bunları durdurmaya kalkışmayın.
Evinize güvenliğinize uygun malzemeler alın
Evinizde banyo zemini için kauçuk kaymayan paspaslar, merdivenler için kaymayan halılar, sağlam korkuluklu merdivenler gibi emniyetinizi sağlayacak değişiklikler yapın. Başkasının baston veya yürütecini asla ödünç almayın. Sizin baston veya yürütecinizin de size uygun olduğundan emin olun.
Işıktan yararlanın
Odaların girişlerinde, merdiven altında veya üstünde elinizin hemen ulaşabileceği alanlarda elektrik düğmeleri konulmasını sağlayın. Gece lambası kullanın, elektrik kesintileri söz konusu olması durumunda kullanmak için yakınınızda el feneri bulundurun. Daha fazla ışık için gündüzleri perdeleri açık tutun.
Alkolden uzak durun
Alkol hem denge problemi oluşturur hem de kalsiyum alımınızı sınırlayarak daha kırılgan bir kemik yapısına sahip olmanıza neden olur. Kalsiyum açısından zengin yağsız süt veya az yağlı yoğurt tüketin. D vitamini almayı unutmayın.
Göz sağlığınıza dikkat edin
Gözlerinizde problem varsa her yıl göz doktoruna giderek muayene olun. Daha iyi görmeniz düşmelere karşı sizi koruyucu bir etkendir.