Sırbistanlı Yasmina, kocasına böbreğine vermek istedi; ama kocası ile arasında uyum yoktu. Gürcistanlı genç Saba ise üvey babasına böbreğini vermek istedi. Onların arasında da böbrek uyumu yoktu. Gürcistan ve Sırbistanlı aileler Türkiye’ye gelerek çapraz nakil için İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdular. İşlemler Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan tarafından başarı ile gerçekleştirildi.
Çapraz böbrek nakli ameliyatı, iki ülke vatandaşlarını Türkiye’de buluşturdu. Gürcistanlı Saba, üvey babası Musa Bey için böbreğini vermek istedi ama böbrekleri uyuşmadı. Onlarda çapraz böbrek nakli yapmak istediler. Yasmina eşi için böbreğini vermek istedi ama uyum yoktu. Onlarda çapraz böbrek nakli yapmak istediler ve Türkiye’ye geldiler.
Sırbistan’dan ve Gürcistan’dan gelen aileler, çapraz böbrek nakli için İstanbul’da buluştu. Sırbistanlı Emil ve eşi böbrek nakli için ülkesinde bir yardım kampanyası başlattı ve kampanya ile gerekli parayı topladı. Sırbistanlı Yasmina, Musa Bey’e böbreğini verirken, Gürcistanlı Saba da böbreğini Emil’e bağışladı. Gürcistanlı genç, Türk olan üvey babasına böbreğini bağışladı.
Bağış 18 gün içinde tamamlandı
Duygularını dile getiren Emil, “1,5 yıl diyaliz gördüm. Bundan sonra normal bir şekilde hayatıma devam etmek istiyorum. Sırbistan’da çapraz nakiller çok yapılamıyor. Türk doktorların iyi olduğunu bildiğim için burada ameliyat olmak istedim ve çok mutluyum. Eşim böbreğini verdiği için başta korkmuştum. Ama burada ki doktorlara hep güvendik. Buraya gelebilmek elbette kolay olmadı. Nakil için bağış kampanyası düzenlendi. Kısa süre içerisinde yayıldı ve 18 gün de gelmem için gereken miktar tamamlandı. Alp Bey’e ve ekibine çok teşekkür ederiz” şeklinde açıklamada bulundu. Kocası için böbreğini bağışlayan Yasmina “Her şey istediğimiz gibi oldu. Kocam iyi olduğu için çok mutluyum. Daha önce babası ile birlikte gelmiştik. Fakat uyuşma olmadı. Benimle de uyuşma olmayınca çapraz nakil olmak istedik” dedi.
‘Üvey oğlum böbreğini vermek istedi’
Yürüyemez, merdiven basamaklarını çıkamaz olan Musa Bektaşoğlu, ”Ayaklarım şiştiği için kontrollerime gittim. Gürcistan’da böbreklerimde böbrek yetersizliği olduğunu söylediler ve beni tam teşekkürlü bir hastaneye yönlendirdiler. Türkiye’ye gitmemi istediler. Türkiye’nin tedavide daha başarılı olacağını söylediler. Hemen Türkiye’ye geldik. 3 ay boyunca diyaliz gördüm. Üvey oğlum daha fazla diyaliz görmemi istemedi. Böbreğini vermek istediğini söyledi. Yaptığı çok onur ve gurur verici bir davranış Çapraz nakil olduk. Sırbistan ve Gürcistan’dan gelerek burada buluştuk. Karşı aileye de çok teşekkür ederiz” diyerek duygularını dile getirdi.
Türkiye’de ilk olarak çapraz nakli biz uyguladık
Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, “Çapraz böbrek nakli canlı vericileri olup da kan grubu veya doku uyumsuzluğu nedeniyle nakil olamayan aileler için çok iyi bir alternatif. Türkiye’de bu yöntemi ilk ben uyguladım ve ülkemizde en çok uygulayanlardan biriyim. Bu nedenle birçok hasta merkezimize bu yöntemle nakil olmak için müracaat ediyorlar. Biz de bu adayları bir havuzda topluyoruz. Havuzumuz geniş olduğu için eşleşme yapmak kolay oluyor. Hatta zaman zaman başka merkezlerle işbirliği yapıyoruz. Bu seferde Gürcistan’dan ve Sırbistan’dan gelen aileleri çaprazladık. Bu ülkemizde yurt dışından gelen 2 ailenin çapraz nakil yapıldığı ilk çift. Daha önce yurt dışından gelip de Türk vatandaşı olanlarla çapraz yapılmıştı ama ilk defa 2 yurt dışı hastası ülkemizde buluşup çapraz nakil olma şansını yakaladılar. Nakiller çok başarılı geçti. Bu nedenle her 2 aile de çok mutlu ve ekip olarak biz de bir ilki daha başarmanın gururu içindeyiz” açıklamasında bulundu.