“Obeziteli bireylerin sesini daha çok duyurmak istiyoruz” Global bir sağlık krizi haline gelen obezite ile mücadelede başarıya ulaşmak, hastalar, politika yapıcılar, sağlık çalışanları, medya ve birçok alandaki hizmet sektörünün iş birliği ile mümkün. 4 Mart Dünya Obezite Günü’nde Kilo Yönetimi ve Obezite ile Mücadele Derneği (OMD), toplumun her kesimine görev düşen bu sağlık sorununun çözümünde farkındalık projeleri ve faaliyetleriyle destek olmak üzere yola çıktı.
Kilo Yönetimi ve Obezite ile Mücadele Derneği’nin, obeziteli bireylerin yaşamlarının önündeki görünmez engellerden biri olan damgalama ve ayrımcılık konusuna dikkat çekmeyi, obezite hastalığı ile ilgili toplumun bilinçlenmesini sağlayarak mücadeleye destek olmayı ve kilo yönetiminin sağlıklı yolları ile ilgili doğru bilgiyi yaymayı hedeflediğini vurgulayan Dernek Başkanı Saniye Aktaş, şunları söyledi:
“Obezite sorunu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bütün yaş grupları için ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) 2019 yılındaki sağlık araştırmasına göre toplumun yüzde 21,1’i obezite ile mücadele ediyor. Tedavisi için multidisipliner bir yaklaşıma ihtiyaç duyulan obezite, ikinci ve üçüncü hastalıkları tetiklemesi sebebiyle sağlık otoritelerinin gündeminde ilk sırada yer alıyor. Obezite, sadece bedensel sağlığı değil, damgalama ve ayrımcılık gibi iletişim biçimlerinin oluşturduğu engellerle kişilerin izole bir hayat sürmelerine sebep olarak psikolojik sağlığı da oldukça etkiliyor. Bu nedenle obezite ile mücadele, hastalarla el ele verdiğimiz hem sağlık alanında hem de toplumsal alanda multidisipliner bir yönteme ihtiyaç duyuyor.”
“Tedavi ile ilgili doğru bilgiye ulaşabilmeleri gerekiyor”
Derneğin obeziteli bireylere ulaşarak onların sadece sağlık hizmetlerinde değil her alandaki ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi amaç edindiğini belirten Aktaş, hastaların bizzat yapılan çalışmalarda aktif olmasını istediklerini belirtti. Aktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Obezite hem bir sağlık sorunu olarak hem de toplum sağlığını ilgilendiren bir konu olarak birlikte mücadele ile çözülebilecek bir sorun. Bu nedenle öncelikle obeziteli bireylerin sağlık hizmetlerinde sahip oldukları haklarla ilgili bilinçlenmeleri ve tedavi ile ilgili doğru bilgiye ulaşabilmeleri gerekiyor. Bunların dışında sosyal hayatın içinde diledikleri biçimde kendilerini var etmeleri, iş hayatında herkes gibi ayrımcılığa uğramadan çabalarının karşılığını alarak yer almaları için hepimize görevler düşüyor. Dernek olarak bu konularda sık sık çağrılar yapmak ve obeziteli bireylerin seslerini daha çok duyurmak istiyoruz.”
Dernek olarak, bu yıl obeziteli bireylerin tedavi sürecinde ve sosyal hayatlarındaki psikolojik mücadelelerine destek olmanın önemini vurgulamak istediklerini belirten Saniye Aktaş, “Ayrıca belediyelerle iş birliği yaparak seminerler düzenlemek ve sosyal medya hesaplarımızdan uzman söyleşileri ile farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmayı planlıyoruz.” dedi.
“Obezite ile mücadelede birlikte güçlüyüz”
Dernek olarak obeziteli bireylerin ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla önemli projelere imza atmak istediklerini belirten Aktaş, “Kilo yönetiminde uzmanlar yoluyla doğru bilginin yayılmasını sağlamak, obeziteyi tetikleyen çevresel faktörlere dikkat çekmek ve toplum sağlığına katkı sağlamak gibi amaçlarla bilimsel ve sosyal çalışmalar yürütmek derneğimizin ilk hedeflerinden biri. Projelerimizi aktif hale getirdiğimizde bunları kamuoyu ile paylaşacağımız için şimdiden çok heyecanlıyız. Olabildiğince çok kişiye ulaşmak ve üye sayımızı artırmak istiyoruz. Obezite ile mücadelede birlikte güçlüyüz.” mesajını verdi ve “Sadece obezite ile ilgili değil doğru kilo yönetimi ile ilgili de bilgi edinmek ve derneğe üye olarak faaliyetlerde görev almak isteyenler obezite mücadele derneği web adresinden bilgi alabilir.” diyerek destek çağrısında bulundu.