Dünyanın En Önemli Koku ve Tat Araştırmacıları Boğaziçi Üniversitesi’nde Buluşuyor
Avrupa Kemosensör Araştırma Organizasyonu’nun XXV’inci yıllık toplantısı 1-5 Eylül tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenleniyor. Koku ve Tat araştırmacılarının buluşacağı toplantıya 2004 yılında Nobel ödülünün sahibi olan Prof. Dr. Linda B. Buck da katılacak.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Stefan Fuss liderliğinde bu yıl 25.si düzenlenen Avrupa Kemosensör Araştırma Organizasyonu’nun (ECRO 2015) yıllık toplantısı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleşiyor. Toplantıda, koku ve tat alanında dünyanın önde gelen araştırmacıları “kimyasal” duyu (kemosensör) bilimindeki son gelişmeleri tartışacak. Koku ve Tat Araştırmaları Derneğinin (http://tkad.org ) desteğiyle gerçekleşen toplantıya 200 katılımcı bekleniyor.
Koku reseptörlerin bulunması ve koku sisteminin moleküler temelinin aydınlatılması konusunda yaptıkları çalışmalarla Richard Axel ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Linda B. Buck, ECRO 2015 kapsamında vereceği seminerde koku sisteminde bulunan 4 farklı koku reseptör ailesini nasıl bulduklarını anlatacak. Son dönem çalışmalarıyla ilgili bilgi verecek olan Prof. Buck, sosyal ipuçlarına içgüdüsel tepkiler vermeyi sağlayan nöral devreler üzerine çalışmalarından da bahsedecek. Prof. Buck konuşmasının yanı sıra genç bilim insanları için düzenlenen bir sempozyumun da liderliğini üstlenecek.
ECRO 2015 katılımcıları hakkında:
Stuart Firestein, Columbia University, Chairman Department of Biology
Memelilerde koku sistemi üzerinde çalışıyor. “Cehalet” (Ignorance) isimli kitabın yazarı. Kitap, Boğaziçi Üniversitesi kitapevi tarafından Türkçe olarak yayınlandı.
Robert Margolskee, Director Monell Chemical Senses Center, Philadelphia, USA
Margolskee tat duyusundaki sinyallerin algılanması ve iletimi çalışmalarında moleküler biyoloji ve transgenik hayvan modellerinin kullanımının öncüllüğünü yaptı. Tat araştırmalarında sayısız önemli keşifi bulunuyor. Bu keşifler arasında tat reseptörlerinin moleküler tanımlanması, G proteinleri, kanallar ve tat sinyal iletim yolağında önemli olan diğer moleküller bulunuyor.
Hitoshi Sakano, Fukui University
Memelilerin koku sistemleri üzerinde çalışan Sakano’nun bu konuda önemli keşifleri bulunuyor. Sakano, gerçekleştirdiği çalışmalarla hayvanların doğal düşmanlarının kokusunu algıladıklarında korku tepkilerinin beyinde nasıl düzenlendiğini açıkladı.
Peter Mombaerts, Director, Max Planck Institute
Peter Mombaerts, farede koku sisteminde koku reseptör gen düzenlenmesi ve sinir hücrelerin yön bulması konularında çalışıyor.
Wolfgang Meyerhof, Director of German Institute for Human Nutrition,
Chemical Senses Dergisini Editörü olan Meyerhof, insanlardaki acı tadı algılayan reseptörleri tanımladı.
Thomas Hummel, Technical University Dresden
Prof. Hummel kemoduyusal sistemler konusundaki çalışmalarını Dresden Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Bölümünün Koku ve Tat Kliniği’nde sürdürüyor. Koku ve tat işlev yitimi kliniğinde nörodejeneratif sebeplerle koku kaybı yaşayan hastalarla çalışan Hummel, elektrofizyolojik, psikofizik, ve PET ve FMRI gibi görüntüleme teknikleri kullanıyor. Prof. Hummel’ın 450 den fazla bilimsel yayını, 40 kitap bölümü ve 3 kitabı bulunuyor.