Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği liderliğinde ve global biyofarma şirketi AbbVie’nin katkılarıyla “Minik Kalbim Hastalanmasın” konulu önemli bir toplantı düzenlendi.
Doğuştan kalp hastalığı ve sonuçları hakkında farkındalık oluşturmak, toplumsal bilinci artırmak ve minik kalplerin sağlığına kavuşmasına destek olmak amacıyla ‘’7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’’ kapsamında Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği liderliğinde ve global biyofarma şirketi AbbVie’nin katkılarıyla “Minik Kalbim Hastalanmasın” konulu önemli bir toplantı düzenlendi.
Kalbin yapısında doğuştan var olan ve bir çeşit anormallik olarak nitelendirilen doğuştan kalp hastalıklarının bazıları gebelikte teşhis edilebilmektedir. Bunun yanısıra bu hastalıkların çoğunluğuna tanı, doğumda ya da doğumdan hemen sonra konulmaktadır. 1 Doğuştan kalp hastalıklarının daha az ciddi olanları ise çocukluk yıllarında ya da yetişkinlikte bile teşhis edilebilmektedir.2.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 12 bin bebek doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya geliyor3
Doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığının yaklaşık %1 olduğu ülkemizde bu hastalık ile dünyaya gelen bebekler enfeksiyon kapma ve kalp sorunu yaşama riskleri ile karşılaşabilmekte; 4 kalp sorunu yaşama riski nedeni ile bu bebeklerin birçoğunun ameliyat olması gerekebilmektedir5. Doğumsal kalp hastası olan bir bebeğin düzenli kontrole ve sonrasında koruyucu önlemlerin alınmasına yönelik desteğe ihtiyacı bulunmaktadır. Doğuştan kalp hastalığına yönelik koruyucu önlemlerin alınmasında hekimlere ve ailelere önemli sorumluluklar düşüyor.
Tüm bu gerçeklerden yola çıkanTürk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, AbbVie Türkiye’nin katkılarıyla “7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası’nda’’ İstanbul Point Barbaros Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dernek temsilcilerinin yanı sıra deneyimlerini aktarmak üzere hastalar ve hasta yakınları da katıldı.
Doğuştan kalp hastalığına dikkat çekmek, konu hakkında toplumsal bilinç düzeyini yükseltip farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen toplantıda Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin doğuştan kalp hastalığı ve nedenleri, belirtileri, sonuçları ve erken teşhis için doğum öncesi ve sonrası kontroller ile genel pediatrik kardiyoloji konularında bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Narin “En yaygın görülen doğumsal kalp hastalığı, kanın kalbin içinden geçişini etkileyen akış kusurlarıdır ve kalbin yapısında doğuştan var olan bir anormalliktir. Halk arasındaki yaygın adı ile kalpteki deliklerdir. Doğuştan kalp hastalığı olan bazı bebekler daha hızlı nefes alır, yemek yerken ya da uyurken terlerler. Doktor muayenesi sırasında kalplerinde üfürüm denilen sesler duyulur. Bu bebeklerde beslenme sorunları olabilir ve kalp hastalığı olmayan bir bebek kadar hızlı kilo alamayabilirler. Doğuştan kalp hastalığının diğer sonuçlarını kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, büyüme ve gelişme geriliği, enfeksiyonlar ile aile ve çocuklar üzerinde yaşam kalitesinde bozulması olarak sıralayabiliriz” şeklinde konuştu.