Toplumda en sık görülen nörolojik hastalıklardan biri olan inmenin neden olduğu bu rahatsızlıklar, doğru rehabilitasyon programları ile önlenebiliyor. Türkiye’nin en kapsamlı İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi Memorial Şişli Hastanesi’nde hizmete açıldı.
Memorial Şişli İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yakup Krespi, 29 Ekim Dünya İnme Günü” öncesinde inme tedavisi ve merkezin özellikleri hakkında bilgi verdi.
MERKEZ “HİBRİT” BİR ÖZELLİK TAŞIYOR
Memorial Şişli Hastanesi İnme Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi, alanında uzman hekim kadrosu ve gelişmiş tedavi alanları ile Türkiye’de önemli bir referans merkezi olma yolundadır. Merkez, inmede acil dönemi geçirmiş ancak halen bakım ve destek ihtiyacı olan hastalarla, kronik dönem inme hastalarının eş zamanlı bakım, destek, tedavi ve rehabilitasyon ünitesi şeklinde yapılandırılmıştır. Hasta başındaki gelişmiş monitör, hemşire bankosundaki santral monitör ile özel bir odada en yakın tıbbi desteği sağlayabilirken; ünitenin merkezinde yer alan rehabilitasyon platformunda ileri rehabilitasyon teknikleri uygulanabilmektedir. Merkezin en önemli farkı, multidisipliner yani farklı uzmanlık alanları olan profesyonellerden oluşan ekip tarafından hizmet verilmesidir. Ekipte vasküler nöroloji uzmanı, girişimsel nörolog, nörolojik rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, iş ve uğraş terapisti, dil, konuşma ve yutma terapisti, psikolog, nöropsikolog, inme bakım ve tedavisinde uzmanlaşmış hemşire, evde bakım ve evde rehabilitasyon ekipleri hizmet vermektedir.
YUTMA BOZUKLUKLARI ÖZENLE TEDAVİ EDİLİYOR
Bu rehabilitasyon ünitesinin en önemli özelliği gelişmiş bir “Yutma bozuklukları ve videofluoroskopi laboratuvarı” olmasıdır. İnme sonrası en önemli sağlık sorunlarından biri, yutma güçlüklerine bağlı olarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçması nedeniyle ortaya çıkan akciğer enfeksiyonu yani pnömonidir. Bunu önlemek ancak özel bir “Yutma rehabilitasyon programı” ile mümkündür.
HEDEF KISA ZAMANDA TAM BAĞIMSIZLIK
İş ve uğraş terapisi, inme rehabilitasyonunun erken döneminde uygulanmaktadır. İlk günden itibaren hastanın kalan yetileri doğrultusunda, örneğin kullanabileceği çatal, kaşık ve tabak sağlanarak, inme sonrası hastaların yapamadıklarını başarmaları sağlanmaktadır. Felç sonrası en zor iyileşen organ koldur. Bunun için BOBATH” ve “Kısıtlayıcı- zorunlu hareket tedavisi” gibi bazı özellikli rehabilitasyon programları gündeme gelmektedir.
İNME SONRASI BUNAMA RİSKİ EN AZA İNDİRİLİYOR
İnmeden sonra hastalarımızı bekleyen en önemli sorunlardan biri erkenden bunamadır. Bunun takibi, önlenmesi ve mümkünse tedavisi gereklidir. “Kognitif program” sayesinde inme sonrasında hastaların seyirleri takip edilir ve gerekli müdahaleler önceden planlanır.
PSİKOLOJİK DESTEK PROGRAMI İLE MUTLU BİR TEDAVİ SÜRECİ
İnme, dramatik ve beklenmedik bir durumdur. Rehabilitasyonun en önemli şartı, hastanın ve yakınlarının bu duruma mümkün olan en iyi adaptasyonu göstermesi ve motivasyona sahip olmalarıdır. Bunu kolaylaştırmak için rehabilitasyon programının vazgeçilmez ayaklarından biri “Psikolojik destek programı”dır. İnme sonrası bakım ve rehabilitasyon hizmetleri hastanın ev yaşantısını içerecek şekilde organize edilmelidir.
MODERN TEKNİKLER TEDAVİDE BAŞARIYI GETİRİYOR
İnme geçirildikten sonraki ilk 1-3 ay içinde yeni bir inme geçirme riski çok yüksektir. Bu riskin düşürülmesinin yolu, inmenin nedenini doğru saptamak ve tedavi etmektir. Bu ünite aynı zamanda “Girişimsel nöroloji ünitesi”nin yatan hasta ünitesi olarak organize edilmiştir. Hasta ikincil korunma amacıyla şah damarının stent tedavisi için bu üniteye yatırılmaktadır.
Vücudun bir tarafındaki felç 15 dakika da sürse kalıcı da olsa, nedeni anlaşılamaz ve doğru tedavi edilemez ise 1 hafta sonra yeni bir inme riski yüzde 10 civarındadır. Geçici şikayetler kalıcı şikayetlere yol açan inme kadar önemlidir hatta neredeyse aynı anlamı taşımaktadır. Geçici şikayetleri olan hastalar için “TIA” yani “Geçici iskemik atak geçirdi” tanımlaması kullanılmaktadır. Bu klinik, alt yapısı ve işleyiş planlarıyla aynı zamanda bir “TIA kliniği” olarak tasarlanmıştır. Bir TIA hastasında en yoğun ikincil koruma tedavisini yapılandırma yeteneğine sahip olan klinikte bulunan “Nörosonoloji laboratuvarında” tüm ileri beyin damar renkli ultrason incelemeleri hızlıca yapılabilmektedir.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ “İNME PRİMER KORUMA KLİNİĞİ”
İnme en sık görülen ancak aslında önlenebilir en önemli nörolojik hastalıktır. 60 yaş ve üzeri kişileri tehdit eden en önemli nörolojik sorun, inme ve demans yani bunama riskidir. Demans gelişiminin ardında da yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet gibi risk faktörleri tetikçi rolü oynamaktadır. Bu hastalıklarla mücadele amacıyla ülkemizde ilk defa bir merkez içinde “İnme Primer Korunma Polikliniği” oluşturmuştur. Hastanelerin geleneksel check- up birimlerinden farklı olarak Memorial Check- Up Merkezi içine ilk kez beyin sağlığı ile uğraşan bir birim eklenmiştir.
Babamda felç sonrası psikolojik değişiklikler ve unutkanlıklar başladı bunun için ayaktan tedavimi oluyor ve sgk ücretin ne kadarını karşılıyor?