Anadolu Sağlık Merkezi “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” süresince erken tanının önemine dikkat çekiyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Raşa, meme kanseri riskinin yaşla birlikte arttığını söyleyerek, ailesinde kanser geçmişi olmayanlar için 40 yaşından sonra düzenli hekim kontrollerinin başlaması gerektiğine dikkat çekti.
Meme kanseri tedavisinde başarının kilit noktası olan erken tanı için, 40 yaşından sonra her yıl meme muayenesi, mammografi ve ultrasonografi çekilmesini öneren Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Raşa, “Her kadının 20 yaşından itibaren, her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor” dedi. Risk faktörlerine sahip olan, örneğin ailesinde meme kanseri görülen ve hormon kullanan kadınların ise özel risk grubunda olduğu için hekim muayenelerine 20 yaşından itibaren başlaması gerekiyor.
Mammografi tek başına yetmiyor
Meme kanseri açısından en değerli tarama testinin mamografi olduğunu söyleyen Op. Dr. Kemal Raşa buna rağmen bütün tümörler mammografi’de görülmeyebiliyor dedi. Bazen memede tümör olmasına rağmen mammografi sonucu “normal” çıkabiliyor ancak mammografi’de bir şey çıkmaması her zaman “Meme kanseri değilsiniz” anlamına da gelmiyor. Bu yüzden uzmanlar mamografi’nin yanında ultrasonografi de çekilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kimler risk grubunda?
- Kendi soy ağacında meme kanseri olan
- Daha önce yapılan biyopsilerde meme kanseri öncüsü olan patolojilerin tanımlandığı
- Aşırı alkol kullanan
- Menopoz sonrası düzenli egzersiz yapmayan
- Özellikle karın bölgesindeki artan yağ hacmine sahipseniz risk altında olabilirsiniz.
Meme kanserinden korunmak için neler yapmalı?
- 30 yaşından önce doğum yapmaya çalışın
- Doğum yaptıktan sonra sütünüz geldiğince bebeğinizi emzirin
- İdeal kilonuzu koruyun
- Düzenli olarak spor yapın
- Kontrolsüz, gelişigüzel hormon (menopoz sonrası için ve doğum kontrol hapları) kullanmayın
- Alkol alımını minumum düzeyde tutun.