Finanstan ilaç işine geçen, burada 13 yıllık tecrübenin ardından dev yatırımcıların gözdesi olan Ayşe Koçak, 3 yıllık şirketi zirveye taşıdı. Koçak, Meksika’nın etkili 100 iş kadını arasına girdi.
1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi’de ekonomi bölümünü bitirdikten sonra Doğuş Holding’te finans ardından Pfizer’da ilaç pazarlama işine adım atan Ayşe Koçak, ilaç devinin Amerika ofisinde elde ettiği deneyim sonrasında bir anda ilaç yatırımcılarının dikkatini çekti. Önce biyoteknoloji alanında yatırım yapan Cerimon Pharmaceuticals’e transfer olan ve burada şirketi yaptığı yeni girişimlerle borsaya hazırlayan Koçak, Latin Amerika bölgesinde yapılan yeni bir oluşumdan gelen cazip teklif üzerine bundan 3 yıl önce Meksika’ya yerleşti.
Türkiye’de Mey İçki yatırımıyla bilinen Texas Pacific (TPG) grubunun, ilaç profesyoneli Simba Gill ile birlikte kurduğu “Moksha8” adlı şirketin kurucu ortakları arasında yer alan Koçak, aynı zamanda Başkan Yardımcısı olarak şirketin pazarlama operasyonlarına yön vermeye başladı.
Türkiye’de yatırım planı
Ayşe Koçak son olarak Meksika’da yayımlanan CNN Expansion adlı dergide ülkenin en güçlü 100 kadını arasında gösterildi. Koçak ayrıca Meksika’da bir ilke imza atarak ülkenin ilk kadın ilaç şirketi genel müdürü oldu.
Koçak’ın önemli katkı yaptığı Moksha8 2011 yılında 160 milyon dolar satış yaparken, 3-5 yıl içinde şirketin 500 milyon dolarlık satış yapması hedefleniyor. Kâr tarafında da şirket 5 yıl sonra 150 milyon dolara çıkmayı öngörüyor.
Koçak, “Meksika’ya geldiğimde ne İspanyolca biliyordum ne kimseyi tanıyordum. Bunarağmen işler yolunda gitti ve şirket çok büyüdü” dedi. Koçak, Meksika’da iş yapmanın zor olmadığını anlatırken, kendisinin de Türkiye’de yatırım planları olduğunu ifade etti. Şirketin büyük ortaklarından Simba Gill, Brezilya ve Meksika’nın Latin Amerika’nın en büyük ilaç pazarı olduğunu belirtiyor. Gill, bölgede orta sınıfın büyümesi sayesinde 30 milyar dolarlık bir ilaç pazarı olduğunu anlatıyor.
Yıldızı nasıl parladı?
Moksha8 şirketi, 2008 yılında kurulduğunda Pfizer ile Brezilya’da dünyada benzeri olmayan bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma Pfizer’ın uzun süre önce geliştirdiği bir antibiyotik ilacın haklarını devralmayı kapsıyordu.
Bölgede çok az satan ilaç adeta yeniden üretildi ve bir anda Brezilya ve Meksika’da ilacın satışları zirve yaptı. Sonrasında Pfizer ve Roche ile bu yönde anlaşmaların sayısı arttı. Şu anda bölgede bu iki firmanın yanı sıra Moksha8 başka ilaç şirketlerinin de temsilcisi konumuna geldi. Bu arada başta Watson Pharmaceuticals olmak üzere birçok yatırımcı da şirkete fon sağlayarak son 3 yılda büyümeye önemli katkı yaptı.
(Milliyet)