TOBB ETÜ’de öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Teyfik Demir, medikal teknolojide başlattığı çalışmalarla dünyada ‘En başarılı 40 yaş altı 40 kişiden biri’ ilan edildi.
Yerli otomobil, yerli uçak tartışmaları sürerken “Bu işler Türkiye’de zor” diyenlere en güzel cevap genç bir Türk akademisyenden geldi. TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Teyfik Demir, medikal teknolojide başlattığı ‘yerlileştirme’ hareketiyle dünyaya adını yazdırdı. Türkiye’deki ilk implant test merkezi olan ‘Labiotech’ adlı firmayı kuran Demir, merkezi İngiltere’de bulunan ‘Medical Device and Diagnostic Industry’ adlı mesleki örgüt tarafından ‘Dünyada Medikal Teknolojilerde Büyük Başarı Gösteren 40 Yaş Altı 40 Kişiden Biri’ seçildi. Demir’in başarısını ilk duyuran isim ise TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu.
Yabancı komiteler aday gösterdi
Milletlerarası Ticaret Odası’nın yönetim kuruluna seçildiği Paris’teki toplantı dönüşü uçakta Demir’in başarısından bahseden Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgiye göre Demir, Almanya ve Hollanda’daki iki ayrı mesleki komite tarafından aday gösterildi. ‘40 Yaş Altı 40 Kişi’ arasına seçilen Türkiye’den tek akademisyen olan Demir, TOBB ETÜ’deki ilk biyomedikal laboratuvarını kurdu. Doktora derecesini TOBB ETÜ’den alan ilk öğretim üyesi olan Demir, 2011 yılında TOBB ETÜ’nün desteğiyle Labiotech isimli biyoteknoloji laboratuvar şirketini kurdu. “Bu laboratuvar halen Türkiye’de tek, Avrupa’da ise önemli merkezlerden biri” diyen Hisarcıklıoğlu “Faaliyet alanı olarak omurga cerrahisi ve travma cerrahisinde kullanılan protezlerin ömür testlerini yapıyor. Bu testler sonucunda ve ürünlerin insanda kullanılıp kullanılamayacağına karar veriliyor. Bu testlerin yapılması yasal zorunluluk ve Türkiye’de bu laboratuvar olmadığından firmalar testlerini dışarıda yaptırıyordu” diye konuştu.
Birçok şirket ithalatı terk etti
Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Hocamız laboratuvarı kurduktan sonra yerli üretici için test hizmetlerini yurt dışındaki fiyatların onda birine yapmaya başladı. Almanya’da 23 bin Euro’ya yapılan bir test Türkiye’de 5 bin TL’ye yapılıyor. Yerli üreticilerin en önemli maliyet kalemlerinden biri bu testlerin bedelleri idi. Test fiyatları düşünce ve Türkiye’de hızla yapılabilince hem Ar-Ge’den hızla ürüne dönüşler başladı hem de önemli bir maliyet kaleminden kurtuldular. Yurt dışındaki laboratuvarlar kendi ülkelerinin testlerine öncelik verdiğinden Türk ürünleri pazara çıkmakta gecikiyor ve taklit durumuna düşüyordu. Hocamız bu duruma hızla çözüm üretmeye başladı. Testler Türkiye’de yapılınca ithalatçı firmalar makine yatırımı yaparak yerli üretime başladılar. Türkiye’de vücut içinde kalan tıbbi cihaz üreticilerinin sayısı 1 yılda 30’a ulaştı. Hocamız bu işe başladığında üretici 8 firma vardı. Birçok şirket ithalatı terk etti.”
Amerika pazarına bile girdiler
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, birçok firmanın ihracata başladığını belirterek “Şirketler başta İran ve Rusya olmak üzere dış pazarlara açılmaya başladılar. Hocamız bu arada Labiotech’in Amerika ofisini kurdu ve yerli üreticilerin Amerikan pazarına girmesi için gerekli olan FDA danışmalığı hizmetlerini vermeye başladık. 3 Türk firması Amerikan pazarına şimdiden girdi. Avrupa’da satılan Türk markalı protez sayısı 20’nin üzerinde. Şuanda Labiotech 14 ülkeye hizmet satıyor” diye konuştu.
ZIRH DELEN MERMİLERE KARŞI ZIRH YAPTI
Çalışmalarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Teyfik Demir, TOBB ETÜ’nün akademik olarak büyüyen bir yer olduğunu belirterek “TOBB ETÜ’de yüksek lisansım sırasında savunma sanayine yönelik araştırmalar yaptım ve zırh delici mermileri durdurabilecek bir zırh geliştirdim. Daha sonra doktorada sağlık konusuna yöneldim. Omurga cerrahisinde kullanılan ürünlerin biyomekanik performansları üzerine araştırmalar yaptım. Vücut içinde kalan protezlerin test edilmesi ile ilgili zorunluluk firmaları bu testleri yapan en yakın ülke olan Almanya’ya gitmek zorunda bırakıyordu. Ziyaretler sırasında sürekli karşıma çıkan ‘bu işler Türkiye’de yapılamıyor’ iddiası beni bu konuda çalışmaya iten en önemli etmen oldu. İlk laboratuvarı kurdum” dedi. Demir 15’inci patent başvurusunu gerçekleştirdiğini de söyledi.
(Star)