Kimya sektörünün ihracat atağına öncülük eden İKMİB, yüksek katma değer oluşturma potansiyeli ile yıldızı parlayan sektörlerden biri olan medikal ürünler ihracatını kısa vadede 2 milyar dolara çıkarma hedefi ile düğmeye bastı. Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı için çalışmalar devam ederken, takım ön hazırlığı Nijerya ve Gana ziyareti ile yaptı. İlaç ve medikal malzemeler sektöründen 20 firma İKMİB tarafından düzenlenen ticaret heyeti ile bu ülkelerde önemli görüşmeler yaptı. İhracat grafiği her yıl yükselen Türk medikal sektörü geçen yıl 775 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Nijerya’nın başkenti Abuja, Lagos, ve Gana’nın başkenti Akra’yı kapsayan heyette ilaç ve medikal malzemeler sektöründen üretici ve ihracatçı Türk firmaları yer aldı. Nijerya ve Gana’da yaklaşık 60 iş görüşmesi gerçekleşirken; zincir eczane sahibi, hastane yöneticileri ile medikal malzemeler ithalatı yapan toptancı ve distribütörlerden oluşan 235 ziyaretçi Türk firmalarıyla bir araya geldi.
Son yıllarda hızlı büyüme rakamlarıyla dikkat çeken medikal sektörü ihracatının son beş yılına yakından bakıldığında; 2008 yılında 413 milyon dolar olan ihracatın 2009 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle 389 milyon dolara gerilediği görülüyor. Ancak 2010 yılından sonra hızla yükselmeye başlayan ihracat; 2010 yılında 443 milyon dolar, 2011 yılında 559 milyon dolar ve 2012 yılında ise 647 milyon dolara ulaştı. Sektör, geçtiğimiz yıl ise 775 milyon dolarlık ihracata imza attı.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, medikal sektörünün ihracatını daha üst sıralara taşımak adına çalışmalarına hız verdiklerini ifade ederek şunları söyledi: “İlaç ve medikal sektörüne yönelik 20 firmamızın katılımıyla düzenlediğimiz Nijerya-Gana Ticaret Heyetimiz oldukça verimli geçti. Türk firmalarımız, Nijerya ve Gana’nın ilaç ve medikal sektöründe önde gelen firmalarıyla başarılı görüşmeler gerçekleştirdiler. Aynı zamanda firmalarımız Nijerya ve Gana’da ecza depoları, medikal malzeme satan distribütörleri yerlerinde görme imkânı elde ettiler. Büyük araştırma hastaneleri de yöneticilerinin eşliğinde ziyaret edildi. Hastane malzemeleri, hastanenin kapasitesi ve satın alma süreçleri hakkında bilgi edindiler. Nijerya İlaç Ruhsatlandırma otoritesi NAFDAC ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Gana İlaç Ruhsatlandırma otoritesi FDA ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri de ilaç ihracatında zorunlu tutulan ruhsat belgelerinin temini hususunda firmalarımıza bilgi verdiler.”
Aralık ayında CPHI Hindistan fuarına yönelik olarak bir ticaret heyeti daha düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Akyüz; İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli, Gaziantep şehirlerinden 43 firmanın katılımıyla oluşan MediClusTR isimli Medikal UR-GE projesinin de çok yakında ihtiyaç analizi ile faaliyete başlayacağını vurguladı.