Özel hayattan kariyere, arkadaşlıktan duygusal ilişkiye kadar birçok soruna neden olabilen aşırı terleme, tedavi edilmediğinde hayatı kabusa çevirebilir.
Obezite ve guatr gibi pek çok hastalığın da neden olabileceği aşırı terleme sorununa kalıcı çözüm ise cerrahi. Tecrübeli bir göğüs cerrahının yapacağı aşırı terleme ameliyatıyla, sosyal hayata yeniden dönebilir, gönül rahatlığıyla insanlarla tokalaşabilirsiniz.
Aşırı terlemenin sosyal ve ruhsal yönden hayatın her alanında ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Oryal Erdik, “Terleme, vücudun normal sıcaklığını ayarlamak için uyguladığı doğal bir mekanizmadır. Normalde terlemek beden sağlığı açısından gerekliliktir. Ter; vücudun dış ortamla ısı transferini sağladığı gibi aynı zamanda toksik maddelerin vücut dışına atılmasını da sağlar. Ancak insanın günlük hayatını olumsuz etkileyecek boyutta olan terleme aşırıdır. Genellikle eller ve koltuk altında daha sık olmak üzere yüzde ve ayaklarda da görülmektedir” diye konuştu.
KİŞİ KENDİNİ DIŞ DÜNYADAN SOYUTLUYOR
Aşırı terlemenin sosyal hayatı kısıtlayan bir hastalık olduğunu belirten Dr. Erdik, tedavi edilmedi takdirde kişiyi depresyona sürükleyebileceği konusunda uyardı. Dr. Erdik şu bilgileri verdi: “Bizim özellikle rahatsızlık olarak yorumladığımız hastalarda; terleme, ‘ısı düzenleyici’ faktör olmaktan çıkıyor ve aşırı terlemeye dönüşüyor. Aşırı terleme insanı utandırır, saklanma ihtiyacı oluşturur. Diğer insanlardan uzaklaştırır. Karşı cinsle yan yana gelmek, toplum içine çıkmak istemezler. Kişi kendini dış dünyadan soyutlar, eve kapanır ve hatta depresyona girebilir. Hasta, ‘kimse ile tokalaşamıyorum, günde 3-4 defa çamaşır değiştiriyorum, toplum içine çıkamıyorum’ gibi şikayetlerle bize başvuruyor. Kişi eğer bu durumdaysa tıbbi destek gündeme gelir. Ruhsal ve bedensel sağlığa darbe vuran bu rahatsızlık için mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.”
OBEZİTE AŞIRI TERLEME NEDENİ
Guatr, obezite, bazı metabolik hastalıklar ve bunların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, sempatik sinirlerdeki aktiviteyi arttırarak aşırı terlemeye neden olabilir. Özellikle heyecanlı kişilerde, genç ve orta yaş grubunda daha fazla görülen aşırı terleme hastalığında botoks, iyontoferez gibi tedavi yöntemlerinin geçiçi olduğunu belirtti. Dr. Erdik, “Botoks, iyontoferez gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerle; el, ayak, koltuk altı, sırt ve yüz kısmındaki aşırı terleme sorununu tamamen çözülemez, geçici süre azaltabilir. Ayrıca bu tedavilerin kısa ve orta vadede tekrarlanması gerekmektedir” dedi.
KALICI ÇÖZÜM: CERRAHİ
Aşırı terleme bozukluğunun tedavisinde geçerli olan en etkili ve kesin tedavi şekli cerrahi uygulama olduğunun altını çizen Dr. Erdik şöyle konuştu: “Ancak bu şekilde; sempatik sinir bütünlüğünün belli seviyelerde bozulması nedeniyle vücut bölgelerinde oluşan aşırı terlemenin, normal terleme düzeyine indirilmesi söz konusudur. Cerrahi tedavi yöntemleri, bu konuda deneyimi olan göğüs cerrahisi uzmanları tarafından uygulanmalı. Eğer el, koltuk altı ve sırt etkilenmiş ise; genel anestezi ile göğüs yan duvarına bir veya iki adet yarım santimlik kesiler yapılır. Bu kesilerden girilerek, özel aletler ve teknikler yardımıyla, sempatik sinirin bu bölge için olan aşırı etkisi ortadan kaldırılır. Kapalı ameliyat teknikleri (endoskopik sempatektomi) kullanılarak, kolaylıkla ve sorunsuz gerçekleştirilen operasyon 20-30 dakika sürmektedir. Ameliyattan göğüs dreni takılı olarak çıkan hasta, ertesi gün dreni alındıktan sonra taburcu edilmekte ve bundan sonra aynı gün günlük aktivitelerini rahatlıkla yapabilmektedir. Tek taraflı yapılan bu işlemin, daha sonra diğer taraf için de tekrarlanması en doğru ve geçerli olanıdır.”