Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’nı istisnai kabiliyeti olan öğretim üyeleri için yumuşatacaklarını açıkladı. Doktorlarla sosyalizm tartışmasına giren Akdağ, “Küba’dan da doktor gelmesini isteriz” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’na hoca (öğretim üyesi) esnekliği getireceklerini açıkladı. Akdağ, yasayı delmeden, istisnai kabiliyeti olan doktorların muayenehanesi de olsa üniversitelerde sözleşmeli olarak ders vermesine ya da ameliyat yapmasına izin verileceğini bildirdi. Doktorlarla sosyalizm tartışmasına giren Akdağ, “Küba’dan da doktor gelmesini istiyoruz” dedi. Akdağ, Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret etti. “Tam Gün sonsuza kadar devam etmeli” diyen Akdağ, yasanın uygulanmasından kaynaklanan sorunları aşmak için YÖK’le ortak çalışma yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
Tam Gün delinmeyecek ama
Eşitlik ilkesini savunanlar Tam Gün’e karşı çıkmamalı. Bıçak parası yargı paketine girdi ve artık rüşvet suçu muamelesi görecek. Tam Gün nedeniyle çok istisnai kabiliyeti olan doktorların üniversite hastanelerinde çalışmadığına yönelik eleştiriler değerlendirildi. Bunun için YÖK’le bir proje üzerinde çalışıyoruz. Buna göre konsültanlık hakkı getirilecek. Yani, çerçevesi belli bir şekilde, dışarıda muayenehanesi olan bir doktora üniversitelerde sözleşmeli olarak ders verme ya da ameliyat yapma izni gelecek. Bu durum Sayın Başbakan’ın ameliyatıyla ortaya çıkmadı. YÖK’le daha önce bu konuda yazışmıştık.
No time’cı doktorlar
Araştırmalar eskiden aksıyordu. Daha önce üniversite hastanelerinde full time, part time bir de ‘no time’cılar vardı. Artık öyle değil. Sabah işine başlayacaksın, öğrencilerini anaç tavuğun civcivlerini kanatlarının altına alması gibi alacaksın, araştırmanı da yapabilirsin, hastalarına da bakabilirsin. Muayenehane lobisi sayıları az da olsa sesleri fazla çıkan bir lobi.
Küba’dan sosyalist doktor
Doktorlar konusundaki söylemlerim ağır değil. Aşağılama yok. Onları dinliyorum. Bazı arkadaşlar ‘Neoliberal politikalarınız var’ diyorlar konuşurken. Öyle bir şey yok. Farklı ideolojideki kimseleri sevmemek gibi bir durum da yok. Örneğin yabancı doktor konusunda Küba’dan da doktorları buraya bekliyoruz.
“Zükem oldum” doktor bey
Her yerden yabancı doktor gelebilir. Ama YÖK’ün denkliğini kabul ettiği bir tıp fakültesinde eğitim almış olması ve Türkçe bilmesi gerekir. Türkçe için de TÖMER’in yeterlilik sınavlarını esas almayı düşünüyoruz. Erzurum’da hastalık için kullanılan tabirler var. Örneğin ‘Zükem oldum (nezle oldum)’ desem siz anlar mısınız? Oysa bu sözcük Erzurum’da kullanılıyor.