KML, halsizlik, yorgunluk, gece terlemesi, kilo kaybı, ateş, kemik ağrısı ve dalak büyümesi gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kemik iliğinden kaynaklanan bir kan kanseri türü olan KML, hedefe yönelik tedaviler sayesinde uzun yıllar kontrol altında tutulabiliyor.
KML Hakkında Genel Bilgiler
” KML, kemik iliğindeki kan kök hücrelerinden kontrolsüz bir şekilde anormal beyaz kan hücreleri üretilmesi ile ortaya çıkan bir kan kanseridir. Zamanla bu anormal hücreler sayıca artarak kan ve kemik iliğini istila eder ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini engeller. Bu durum, kansızlık, kanama ve enfeksiyona eğilim gibi sorunlara yol açar. Tedavi edilmediğinde KML, ölümcül bir hastalık haline gelebilir.
KML, yetişkinlerde tanı konan lösemilerin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmakta ve toplumda her 100.000 kişiden 1-2’sinde görülmektedir. Akut lösemilerden farklı olarak KML, daha yavaş ilerlemektedir; bu nedenle adındaki “kronik” terimi bu süreci işaret eder. Genellikle yaşlı yetişkinleri etkileyen KML, her yaşta ortaya çıkabilir ve erkeklerde daha sık görülmektedir. Yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları veya kimyasal maddelere maruz kalmanın KML gelişiminde etkisi yoktur.”
Genetik Değişiklikler ve Tedavi Yöntemleri
Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, KML’nin neden olduğu genetik değişiklikleri şu şekilde özetliyor: “KML’ye, kemik iliğindeki kan kök hücrelerinde sonradan gelişen ve Philadelphia kromozomu adı verilen bir genetik bozukluk yol açmaktadır. Bu kromozom, 9. ve 22. kromozomlarda oluşan kırıkların yer değiştirmesi ile ortaya çıkan anormal bir yapıya sahiptir. KML hastalarının %95’inde bu kromozom bulunur ve BCR::ABL1 adı verilen yeni bir gen oluşur; bu gen, kontrolsüz hücre büyümesine neden olur.”
Son 20 yılda tedavi alanında kaydedilen ilerlemeler sayesinde KML hastalarının çoğu, BCR::ABL1 proteinini hedefleyen tirozin kinaz inhibitörleri (TKİ) ile tedavi edilebilmektedir. Prof. Dr. Ar, “Bu tedavilerle hastalık kontrol altında tutulmakta ve birçok hasta normal bir yaşam sürmeye devam edebilmektedir” diyor.
Novartis’in Rolü
Novartis Türkiye Ülke Başkanı Natacha Theytaz, KML tedavisindeki gelişmelere dikkat çekerek, “Günümüzde KML hastaları için 5 yıllık sağ kalım oranı %70’in üzerindedir. Ancak, mevcut tedavilere direnç gösteren veya bu tedavileri tolere edemeyen hastalar için hâlâ önemli bir ihtiyaç bulunmaktadır. Novartis olarak, bu ihtiyaçları karşılamak için yenilikçi tedaviler geliştiriyoruz” diyor.
22 Eylül KML Farkındalık Günü
22 Eylül, 2011 yılında KML farkındalığını artırmak amacıyla uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu gün, KML’ye neden olan 9. ve 22. kromozomlardaki genetik değişiklikleri simgeler ve her yıl dünya genelinde etkinlikler düzenlenmektedir. Türk Hematoloji Derneği ve Novartis iş birliği ile KML hakkında farkındalık yaratma çabaları sürdürülmektedir.