Araştırmacılar yirmi yaş dişinden alınan kök hücreleri kornea hasarlarını tedavi eden hücrelere dönüştürmeyi başardılar.
Araştırmacılar yirmi yaş dişinden alınan kök hücreleri kornea hasarlarını tedavi eden hücrelere dönüştürmeyi başardılar. Pittsburg Üniversitesi Sağlık Bilimleri Okulu bünyesinde gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları göz hastalıklarının tedavisinde yeni ufuklar açıyor.
Yapılan bilimsel çalışmayla yirmi yaş diş sinirlerinden alınan kök hücrelerin kendilerini göz korneasındaki hücrelere dönüştürmesi sağlandı. Bu yeni buluş korneada enfeksiyon yada yaralanmalarla oluşabilecek hasarları tedavi etme konusunda da yeni gelişmelere kapı açıyor.
Birçok bilimsel kanaldan yayınlanan ve Avrupa Birliğinden CE belgesi alması önerilen araştırmanın sonuçlarına göre; bu hücreler ayrıca kornea nakli sırasında kullanılacak dokuların üretiminde yeni bir kaynak olabilecek. Dokuların hastanın kendi hücreleri kullanılarak üretilecek oluşu, vücudun yeni dokuları reddetme riskini büyük ölçüde bertaraf ediyor.
Kornea naklinde doku uyuşmazlığı sonucunda kalıcı görme kaybı gibi olasılıklar ortadan kalkıyor.
Pittsburgh Üniversitesi’nde oftalmoloji profesörü, göz merkezinde yönetici ve uzman araştırmacı Dr. James Funderburgh, “Korneadan kaynaklanan körlükler dünya çapında milyonlarca kişiyi etkiliyor. Nakil sırasında genellikle organ bağışlayanlardan elde edilen kornealar kullanılıyor. Bağışlanan kornea sayısının yetersiz oluşu ve doku uyuşmazlığı sonucunda oluşabilecek kalıcı görme kaybı gibi olasılıklar tedaviyi zorlaştırıyor. Tedavide hastanın kendi dokusunu kullanmak bu problemleri ortadan kaldıracağı için umut verici.”
Deneyler Dr. Fatima Syed-Picard önderliğinde devam ediyor. Ekip 20 yaş dişinin kökünde bulunan hücrelerin özünden elde edilen numuneler üzerinde çalışarak, bu hücrelerin kendileriyle ortak embriyonik kökene sahip olan keratosit adı verilen korneal stromal hücrelere dönüşebildiğini ispatladı.
Ekipte yer alan araştırmacı doktorlar işlenmiş keratositleri sağlıklı bir farenin korneasına enjekte ettiler ve farenin vücudu herhangi bir doku uyuşmazlığı belirtisi göstermedi. Araştırmacı doktorlar ayrıca bu hücreleri doğal dokuya benzer korneal stroma yapılar inşa etmek için de kullandılar.
Kök hücreler sinir hücresi, kemik hücresi gibi diğer hücrelerin üretiminde de kullanılabilecek.
Dr. Syed-Picard, “Diğer bir araştırma gösteriyor ki; diş kökünden alınan kök hücreler; sinir, kemik gibi diğer hücrelerin üretiminde de kullanılabilecek. Üretilen hücrelerin yenileyici tedavilerde kullanılabilmeleri açısından büyük bir potansiyelleri var.”
Ekibin üzerinde çalışmaya başladığı yeni proje kapsamında bu yeni teknikle kornea yaralanmalarının tedavi edilip edilemeyeceği konusu hayvanlar üzerinde denenecek.