Kontak lenslerin, uzman göz hekimleri tarafından tespit edilen refraksiyon kusurlarının düzeltilmesinin yanı sıra estetik veya terapötik amaçlı da kullanıldığını kaydeden İlkay Altunsoy, doğrudan görme organı ile temas ettiği için kontak lenslerin kullanımında dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.
Lens kullanımında hijyene dikkat
Kontak lenslerin göz hekimi tarafından yapılan detaylı bir muayene sonucu ve sonrasında verilen kontak lens reçetesi ile optisyenlik müessesesinden alınması gerektiğini belirten Altunsoy, “Kontak lens kullanacak kişiler için ilk ve en önemli şart temizlik kurallarına uymaktır. Kontak lensi kullanmaya başlamadan önce ellerde krem, solüsyon, losyon benzeri şeyler kullanılmış olmamalıdır. Lense temas etmeden önce muhakkak eller kalıp sabun ile yıkanmalı ve tek kullanımlık bir havlu bez ile iyice kurulanmalı, toz, tüy kalmamalıdır. Lensi takarken ve de çıkarırken bu işlemler tekrarlanmalıdır” dedi.
Lens takıldıktan sonra makyaj yapılmalı
Makyaj yapılacak ise kontak lens takıldıktan sonra makyaj yapılması gerektiğini belirten Altunsoy, “Kontak lens çıkarıldıktan sonra makyaj temizlenmelidir. Makyaj malzemelerinin güvenilir olduğundan emin olunmalı ve doğru kullanılmalıdır. Kontak lens kişiye özeldir. Nasıl ki diş fırçamızı bir yakınımız ya da arkadaşımız ile paylaşmıyorsak kontak lensi de paylaşamayız. Böyle bir durumda yine birçok olumsuz durum ve bulaşıcı hastalıklar ile karşı karşıya kalınabilir” dedi.
Lensler ile banyoya girilmemeli
Kontak lensler ile banyoya girilmemesi gerektiğini söyleyen İlkay Altunsoy, “Duşta maruz kalınan su ve kimyasal atıklar enfeksiyon riskini arttırır. Havuz ve deniz suyu da enfeksiyon riski taşıdığından kontak lens kullanıcıları buralarda koruyucu gözlük kullanmalıdır” uyarısında bulundu. Altunsoy, “Kontak lenslerin bakım ve temizliğini yaparken, lens kutularını temizlerken, lens ile uyumlu olan solüsyon kullanılmalı, kesinlikle musluk suyu kullanılmamalıdır. Lens kutuları her lens değişiminde yenilenmelidir” dedi.
Kuru göz semptomuna dikkat!
Günlük kontak lens kullanma süreci 8-10 saat ile sınırlandırılması gerektiğini kaydeden İlkay Altunsoy, “Kontak lens kullanımı sonucunda gözde kuru göz semptomları gelişebilir. Bu durumda göz hekimine tekrar muayene olmalı ve hekimin reçete edeceği damlalar kullanılmalıdır. Günlük kullan-at lensler veya sık değişimli lensler de kuru göz semptomlarını azaltmak için tercih edilebilir. Kontak lens kullanımında gözde çapaklanma, batma, ağrı, sulanma, bulanık görme, ışık hassasiyeti gibi durumların varlığında hemen vakit kaybetmeden göz hekimine muayene olmalı ve hekimin önerdiği tedavi aksatılmamalıdır. Bu durumda lens kullanmaya ara verilmeli ve gözlük kullanılmalıdır. Her kontak lens kullanıcısının muhakkak reçeteli optik gözlüğü de olmalıdır. Günlük kontak lens kullanma süreci 8-10 saat ile sınırlandırılmalı ve bu saatlerden sonra gözlüğe geçilmelidir. Grip, nezle ve uçuk gibi viral enfeksiyon durumlarında kontak lens kullanımına ara verilip gözlüğe geçilmelidir” dedi.
Düzenli göz muayenesi aksatılmamalı
Kontak lenslerin göz hekiminin tavsiye ettiği süreden daha uzun bir süre için kullanılmaması gerektiğini belirten Öğretim Görevlisi İlkay Altunsoy, “Lens kullanıcıları düzenli olarak göz hekimine muayene olmalı ve reçete geçerlilik süresi olan 1 yıl sonrasında tekrar reçete yazdırıp lenslerini optisyenlik müessesesinden temin etmelidirler” dedi.