Kompakt Senktrotron adı verilen yeni X-ray teknolojisi yumuşak dokuların ve tümörlerin görüntülenmesini mümkün kılıyor.
Tümörler gibi yumuşak doku hasarlarını normal X-Ray cihazlarını kullanarak tanımlamak çok zordur. Tümörlerle sağlıklı dokular arasında fark görülemez. (TUM) Münih Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar kompakt senkrotron kaynağını kullanan bir teknoloji geliştirdiler. Bu kompakt senkrotron kaynağı sadece X-Ray absorbsiyonunu ölçmekle kalmıyor, faz kayması ve yayılmayı da görüntülüyor. Geleneksel X-Ray sistemlerinde zorlukla fark edilebilen dokular bu teknoloji sayesinde görünür hale geliyor.
X-Ray görüntüleri günlük tıbbi uygulamaların vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kemikler yüksek kalsiyum içeriği sayesinde X-Ray ışınlarını büyük ölçüde absorbe ederek, röntgenle görüntülenir. Bu onları akciğerler ve etrafındaki yumuşak doku gibi hava dolu boşluklar şeklindeki dokulardan ayırır. Ancak çok yakın düzeylerdeki absorbsiyon katsayıları nedeniyle yaygın olarak kullanılan X-Ray cihazları kullanılarak dokular, organlar, organların içindeki tümör gibi yapılanmalar birbirlerinden zorlukla ayırt edilebilirler.
Şimdi biyomedikal profesörü Franz Pfeiffer liderliğinde bir grup bilim adamı yeni geliştirilen bir tür X-ray kaynağı kullanarak bu tarz yumuşak dokuları görüntülenebilir yapmayı başardılar.
Kompakt senkrotron kaynağı
Klasik X-ray tüplerinin tersine bir senkrotron tek renkli yüksek odaklı X-Ray ışınları üretir. Bağımsız ışınların tümünün enerjisi ve dalga boyu aynıdır. Geçmişte bu tip X-Ray ışınları sadece çevresi en az bir kilometre olan büyük partikül hızlandırıcılar tarafından üretilebilmekteydi. Oysa yeni geliştirilen kompakt senkrotron bir araba boyutunda olup, bir laboratuvara sığdırılabilir.
Araştırmacılardan Dr. Elena Eggl konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Tek renkli radyasyon absorbsiyonun yanında diğer parametreleri ölçmeye çok daha uygundur. Çünkü görüntü kalitesini bozan hatalara yol açmaz.”
Bu yazı Medikal Teknik dergisine aittir. İzinsiz kopyalanamaz.