Yerli üretim KKKA aşısının insanlar üzerindeki denemeleri başlıyor
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı görevine getirilen, Erciyes Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) aşısının insanlar üzerinde denenmesiyle ilgili çalışmaların çok yakında başlayacağını açıkladı.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı görevine getirilen, Erciyes Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur, “Sağlık önemli bir alan, çünkü sağlık alanında dışa bağımlılığımız çok fazla. İlaç üretim konusunda, sağlık teknolojileri üretimi konusunda ciddi olarak dışa bağımlılığımız var ve önemli boyutlarda sağlık teknolojisi üretemiyoruz. Hele hele ilaç konusunda son derece sıkıntılı bir durumdayız.” dedi.
Kök Hücre ve İlaç Araştırma Merkezleri
Prof. Dr. Keleştemur, “Kayseri’de aşı merkezi kurduk, üst düzey laboratuvarlar kurduk. KKKA aşısı ürettik ve şimdi bu aşının insanlar üzerinde denenmesiyle ilgili çalışmalar başlıyor. Sonra ticari ürün haline dönüştürülecek; gerekli patentleri de alınıyor. Kök hücre merkezi kurduk. Bunun yanında ilaç araştırma merkezi de yakında açılacak. Burada kurduğumuz küçük örneği ana merkez İstanbul’da olmak üzere diğer şehirlerde de kuracağız. Sağlık alanında daha üstün teknolojiler üretilmesi ile ilgili bu merkez Türkiye’nin geleceği için çok önemli.” diye konuştu.