Prof. Dr. Mahmut Özşahin, tümörün yerini üç boyutlu olarak saptanmasını sağlayan görüntüleme teknolojisi sayesinde kişiye özel radyoterapi yapılmaya başlandığını belirterek, “Bu sayede sağlıklı dokulara en az zarar verilerek tümör öldürülüyor. Tedavide büyük başarı oranlarına ulaşıldığı klinik bulgularla saptandı. Ayrıca bu yöntemle hasta daha az acı çekiyor” dedi.
Dünyanın önde gelen radyasyon onkologları, İstanbul Le Meridien Oteli’nde düzenlenen “Görüntü rehberliği olmaksızın radyoterapi halen mümkün mü?” başlıklı konferansta, uygulanan en son kanser tedavi yöntemlerini paylaştı.
Fransa Lille’de bulunan Centre Oscar Lambert’den Prof. Dr. Eric Lartigau, İsviçre Lozan’da bulunan Centre Hospitalier Universitaire Vaudois’den Prof. Dr. Mahmut Özşahin’in konuşmacı olarak bulunduğu konferansta Prof. Dr. Ahmet Öber moderatörlük yaptı.
Teknolojinin sunduğu yeni imkanlar sayesinde, dünya çapında kanser tedavisinde çarpıcı değişiklerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mahmut Özşahin, “Tümörün yerini üç boyutlu olarak saptanmasını sağlayan görüntüleme teknolojisi sayesinde kişiye özel radyoterapi yapılmaya başlandı. Bu sayede sağlıklı dokulara en az zarar verilerek tümör öldürülüyor. Tedavide büyük başarı oranlarına ulaşıldığı klinik bulgularla saptandı. Ayrıca bu yöntemle hasta daha az acı çekiyor” dedi.
“Güdümlü Füze Mantığı”
Özşahin, “Bu tedavinin temsilcisi olarak görülen Helikal Tomoterapi tekniği ile, tedavi boyunca her aşamada görerek ve gerekirse tedavi planını otomatik olarak adapte edip adeta hedefini ve koordinatlarını bilen güdümlü bir füze mantığıyla sağlaması çeşitli klinik bulgularla desteklendi” diye konuştu.
“Türkiye’de 9 Hastanede Uygulanıyor”
Prof. Dr.Mahmut Özşahin, Helikal Tomoterapi yöntemiyle daha önceden çok riskli görülen ve yapılması zor olan tüm vücut ve “Kemik İliği” ışınlamalarının da önünün açıldığını ifade ederek, “Bu tedavi yöntemi, kemik iliğinde tümör yapıları bulunan veya kemik iliği nakli gerçekleştirilecek genç hastalara umut ışığı oluyor. Dünyada çok yeni bulunan bir tedavi yöntemi olmasına karşın, Helikal Tomoterapi tedavileri Türkiye’de de bu yıl itibari ile 9 hastanede yapılmaya başlanmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“Tedavi Olasılığı Düşük Kanser Tiplerinde De Etkili”
Prof.Dr.Lartigau, geçmiş yıllarda tedavi edilme oranları düşük olan bazı belli başlı kanser tiplerinin Tomoterapi gibi radyoterapide çığır açan üstün teknolojilerin ortaya çıkmasıyla değişebileceğini ve iyileşme oranlarının arttığını vurguladı.
Prof.Lartigau radyoterapinin geleceğinin görüntüleme yöntemi doğrultusunda gelişeceğini belirterek, “Radyoterapi tedavisi sırasında birçok hastada, kilo kaybı veya tümör olan organın yapısı ve çalışma prensibi nedeniyle, tümörün yeri günlük olarak değişebiliyor. Günlük görüntüleme imkanı sayesinde, yapılan tedavi planları da günlük olarak değiştirilebiliyor.
İlk yapılan ışınlama planlarının, tedavi cihazı üzerinde çekilen günlük gerçek 3 boyutlu tomografi görüntülerinde herhangi bir kayma veya yer değiştirme söz konusu olduğu zamanlarda sağlıklı dokuları maksimum oranda koruyabilmek için var olan ışınlama planları yenilenebiliyor. Bu plan değişikliği olmadığı takdirde hasta tümörden çok sağlıklı dokunun ışınına maruz kalabiliyor. Hastalar gereğinden çok daha fazla acı çekiyor” diye konuştu.
Meme Kanserinde de Kişiye Özel Tedavi
Prof. Lartigau’nun kendi kliniğine yeni edindiği ve adına “Pink Tomo” koyduğu Pembe Tomoterapi manasına gelen ve dünyadaki en son model teknolojik cihaz olan Tomo H serisinden de bahsetti. Bu cihaza Pink Tomo adını vermelerinin sebebini ise merkezlerindeki tüm meme kanseri ışınlamaları yapılacak kadınların IG-IMRT tekniğiyle bu cihazda ışınlanacağını için böyle bir uygulama yaptıklarını açıkladı.
Lartigau, meme tedavilerinin aslında sanıldığından çok daha kompleks tedaviler olduğunu ve ileride çıkabilecek kalp rahatsızlıklarının önünü açtığını vurguladı. Lartigau, bu nedenle de bu tarz Meme tümörü olan hastaların Helikal IG-IMRT tedavi yöntemiyle sadece kendi “Pink Tomo”larında ışınlanabileceğinin Oscar Lambret kanser merkezi olarak karar verdiklerini açıkladı.