Sağlıkta yeni dönem başladı. Aile hekimi paralı oldu. Daha önce ilaçlarını parasız alan kanser, şeker ve tansiyon hastaları artık katkı payı ödeyecek. Yazdırılan ilaç başına 1 TL ilave para alınacak. Hastane hastane dolaşanlara da ceza var.
Milyonlarca sigortalının ilaç ve muayene alımıyla ilgili yeni esaslar belirlendi. Yeni tebliğe göre muayene ve ilaç katkı payları bir önceki döneme göre düşerken, aile hekimleri ücretli oldu. 10 gün içinde aynı branşta, farklı hastaneye gidip muayene olanlardan 5 lira ek ücret alınmasını öngören tebliğ uyarınca, yazdırılan ilaç başına da en az 1 TL ilave para alınacak.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) ise ilaçta katkı payı indiriminin, kanser ilacı gibi pahalı ilaçların bedelsiz teminini tehlikeye attığını savunarak, “Kanser, şeker, tansiyon ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların öngörülen bu katkı payını ödeyecek olmaları biz eczacıları şimdiden endişelendirmiştir” uyarısında bulundu.
Aile hekimine 3 lira
Dün yürürlüğe giren tebliğ uyarınca, muayene katkı payı, 2. ve 3. basamak (devlet hastaneleri, eğitim araştırma hastaneleri, özel dal hastaneleri, üniversite hastaneleri) sağlık hizmeti veren sunucularda 8 liradan 5 liraya, özel hastanelerde 15 liradan 12 liraya düştü. Daha önce ücret alınmayan aile hekimlerinden ise bundan sonra reçete başına 3 TL muayene katkı payı alınacağı bildirildi.
Hastane gezmeye ceza
Yürürlüğe giren düzenlemeyle, kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere, 10 gün içinde aynı branşta farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda katkı payı tutarları 5 TL zamlı alınacak.
İlaca kutu başına ek para
Tebliğe göre, üç kalem ilaca kadar reçete başına 3 TL, ilave her kalem ilaç için de 1 TL alınacak. Belirlenen fiyatlar da yeniden değerleme oranına göre her yıl artırılabilecek.
Katkı payında taban düştü
İlaç katkı paylarından alınan katkı payı ise önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan düzenlemeyle aşağıya çekildi. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçların gereksiz kullanımının önüne geçmek için yüzde 10 ile 20 arasında uygulanan katkı payı, yüzde 1 ile 20 arasına çekildi. Yapılan düzenleme ile ayakta tedavide verilen ilaçlardaki katkı payı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın onayı ile yüzde 1, 2 veya 3 gibi oranlara düşürülebilecek.
TEB: Kronik hastalar cebinden para verecek
İlaçta katkı payının yüzde 1’e indirilmesi hakkındaki düzenlemenin kronik hastalıklarda ilaç katkı payı alınmasının önünü açacağını belirten Türk Eczacılar Birliği, şu açıklamayı yaptı:
“Sürekli ilaç kullanması gereken kronik hastalık sahibi raporlu hastalar maddi olarak çok yüksek meblağlara denk düşen ilaçlarının belirli bir kısmını ceplerinden ödeyemek almak zorunda kalacak. Asgari ücretle geçinmek durumunda olan kanser, şeker, tansiyon ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların bu katkı payını ödeyecek olmaları eczacıları endişelendiriyor. Hastaların yaşamlarını sürdürebilmeleri bu ilaçları temin edebilmelerine bağlıdır” uyarısında bulundu. TEB, kronik hastaların ilaçlarının devlet tarafından karşılanacağına ilişkin düzenlemenin teminat altına alınmasını istedi. TEB, karar verici makamın Sağlık Bakanlığı olması gerektiğini belirtti.