Liv Hospital ve dünyaca ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nin çağımızın hastalığı kanserle ilgili ortaklaşa düzenlediği sempozyum birçok hastanın katılımıyla Liv Hospital’da gerçekleştirildi. Sempozyumda sindirim sistemi kanseri olarak bilinen, kolorektal kanserler masaya yatırıldı. Sempozyumun halka açık bölümünde birçok kanser vakası kendi deneyimlerini paylaştı ve kanserle ilgili sorular uzmanlar tarafından cevaplandı. Sempozyumun Türkiye’den ve 30 farklı ülkeden gelen hekimlerin katılımcı olduğu bilimsel bölümünde ise kolorektal kanserle ilgili tedavi yöntemleri ve son gelişmeler anlatıldı. Sempozyum kapsamında Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu yarın canlı cerrahi ile kolorektal kanserli bir hastaya robotik cerrahi uygulamasında da bulunacak. Canlı robotik cerrahi girişim sempozyum salonuna özel bir görüntüleme sistemi ile anında yansıtılarak izlenebilecek.
Kolorektal Kanserlerle İlgili Merak Edilenler Yanıtlandı
“Kanser Depremine Karşı, Kolonlarınızı Sağlama Alın” konu başlığıyla Liv Hospital Konferans Salonu’nda halka açık olarak düzenlenen bölüm Liv Hospital Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Oktar Asoğlu’nun yönetiminde gerçekleşti. Sempozyumda Liv Hospital Medikal Onkoloğu Prof. Dr. Yeşim Eralp, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden Prof. Dr. Julio Garcia-Aquilar, Prof. Dr. Andrea Cercek kolorektal kanserlerle ilgili son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattı. Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu “Radyasyon yayan telefonlardan baz istasyonlarına, rafineleştirilen (işlenen) yiyecek, içeceklerden giyeceklerimize kadar hepsinin taşıdığı karsinojenler, kanseri 20 ve 21. yüzyılın en ciddi hastalığı haline getirmiştir. Keşke gerek beslenme gerekse yaşam tarzımızla çok çok geriye değil ama dedelerimizin, babaannelerimizin dönemine geri gidebilseydik. Bugün için zamanda geriye yolculuk mümkün olmadığına göre yapılacak şey tarama programlarıyla kanseri erken saptamak ve kanseri erken evrede yakalamaktır. Kanseri erken tanıyarak çok başarılı sonuçlar elde etmek, yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak hücresel seviyede kanserle mücadele edebilir hale gelmek mümkün” diye konuştu. Julio Garcia Aquiler “Kolorektal kanserlerin erken teşhisi için kolonoskopi çok önemli. Mutlaka 40-50’ li yaşlardan itibaren yaptırılmalı. Ailesel faktörler varsa daha erken önlem alınmalı. Kanseri tetikleyenlerin başında fazla kilo, beslenme özellikle de fazla miktarda kırmızı et tüketimi, alkol, sigara ve hareketsiz yaşam geliyor. Bunlardan kaçınmak gerekiyor. Akdeniz tipi beslenme kanserden korunmanın püf noktalarından biri” dedi.
Gelişmeler Canlı Vaka Üzerinde Anlatılacak
“Kolorektal Kanserli Hastalara Kişiselleştirilmiş Yaklaşımlar” konu başlığıyla hekimlere yönelik gerçekleştirilecek bölüm yarın İTÜ Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde yapılacak. Dünyaca ünlü hekimlerin konuşmacı olarak katılacağı kolon ve rektal kanserlerle ilgili tedavi yöntemleri ve gelişmeler canlı ameliyat sırasında vaka üzerinde de anlatılacak.