17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl mesajı hipertansiyona dikkat çekmek amacıyla ‘Kan Basıncınızı Bilin” olarak belirledi.
Ülkemizdeki 15 milyon hipertansiyon hastasının yaklaşık yarısı kan basıncının yüksek olduğunun farkında olmadan yaşantısını sürdürmeye devam ediyor. Bu 15 milyon hastadan yaklaşık 10 milyonu ise kan basıncını kontrol ettirmiyor. Hipertansiyonun belirti vermediği için hastalar tarafından fark edilmediğini söyleyen HOSPITAL Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, yeterli tedavi alamayan hastaların birçok organının durumdan olumsuz etkilendiğini söylüyor.
Ülkemizde hipertansiyonu olan her 2 hastadan biri ne yazık ki hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısında kan basıncı kontrol altında değil. Aslında hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon aletlerinin ucuzlaması ve yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün yaygınlaşması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeni ile günümüzde hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolaylaşmıştır.
Günümüzde hipertansiyon hastaları oldukça şanslıdır çünkü hipertansiyonun nedenine yönelik tedavi yapılabilir, çok sayıda etkin ve güvenilir tansiyon düşürücü ilaç vardır. Günümüzde hipertansiyon hastaları için asıl tehlike hastalığın farkında olmamaktır, tedavi alternatifi çoktur ve her hastaya özel tedaviler ile kan basıncını kontrol altına almak kolaydır.
Kan basıncını kontrol altına almaya engel olan durumlar nelerdir?
- İlaç kullanmaktan kaçınma
- İlacın yan etkilerini doktorla paylaşmama
- Kan basıncı kontrol altına alınınca acaba ilaç gerekli mi diye denemeler yapma
- Tansiyon ölçüm aletinin hatalı olması
- Tansiyon ölçmeyi bilmeme
- Hatalı bitkisel ilaç kullanımı
- Doktorla konuşmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltma
- Hipertansiyonun nedeninin araştırılmaması
- Başka bir hastalık nedeni ile kullanılan ilacın kan basıncını yükseltmesi
- Fazla ekmek yemek (tuzsuz değilse)
- Farkında olmadan aşırı tuz almak
- Dışarıda yemek yerken özel isteklerde bulunmamak
- Yüksek tansiyonun belirti vermemesi
- Durumu (tansiyonun yüksek kalmasını) kabullenmek
- Bünyem yüksek tansiyona alışmış diye düşünmek
Bu durumlar daha da arttırılabilir. Hastaların hastalıkları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olması ile kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumlar çok hızla düzeltilebilir. Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg’nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg’nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır.
Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir.