Central Hospital’dan Diyetisyen Selma Turan kalp ve damar hastalıklarında beslenme konularında tavsiyelerde bulunuyor.
Kalp hastalıkları, hemen hemen tüm toplumlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. Gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında geliyor. Central Hospital’dan Diyetisyen Selma Turan kalp ve damar hastalıklarında beslenme konularında tavsiyelerde bulunuyor.
Bırakın Damarlarınız Genç Kalsın
Kalbe kan taşıyan damarların deforme olması kalp rahatsızlıklarını tetikliyor. İnsanlar yaşlandıkça damarları da yaşlanıyor. Central Hospital’dan Diyetisyen Selma Turan, yaşlanmayı yavaşlatmak için damarların iyi korunması gerektiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Kalp hastalarının aşırı kilodan, yüksek kolesterolden ve kan basıncından, ürik asit düzeyinden, fazla yağlı ve proteinli beslenmeden, yoğun stresten, hareketsizlikten ve sigara ile alkol kullanımından kaçınmaları gerekiyor.”
Dyt. Turan kan basıncını düzenlemek için dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralıyor: “Kalp hastaları düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya özen göstermeli, sigarayı bırakmalı, bel çevrelerini kontrol altında tutmalı (İdeal bel çevresi kadınlar için 82 cm, erkekler için 88.5 cm). Özellikle tuz tüketimi günde 1-1.5 gr olmalı. Hastalar, doymuş yağları sınırlayarak yağ tüketimini azaltıp kalsiyum ve magnezyum kullanımını çoğaltmalı, ayrıca potasyum tüketimini de arttırmalı ( muz, kayısı, patates vs).”
Kolesterol Kalp Düşmanı
Kan basıncı yüksekliğinin damar yaşlanmasına neden olduğunu anlatan Dyt. Turan: “Kan basıncının iyi dengelenmesi gerekiyor. Düzenli ölçümlerde kan basıncı 140/90’dan yüksekte ise doktora başvurulmalı. Kan basıncı yüksekliği damarların serleşmesinin bir göstergesidir. Damarsal yaşlanmanın ikinci nedeni ise, kolesteroldür. Damarsal yaşlanma erkeklerde, kadınlara göre daha sık ve daha erken yaşta başlar. Kadınlarda damarsal yaşlanma, menopoza kadar görülmez. Yetişkin bir insanda total kan kolesterolü 200 mg’yi geçmemeli. İyi kolesterol (hdl) 35-40 mg’nin altında, kötü kolesterol (idl) 100 mg’nin üstünde olmamalı. Kolesterolün yükselmemesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemeli.” diyerek kalp rahatsızlığı olan kolesterol hastalarını uyarıyor.
Kolesterolü düşürmek ve kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler:
Yemekler bitkisel yağlarla yapılmalı,
Yumurta haftada 2 kez haşlama olarak tüketilmeli,
Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler tavuk ve balık yenmeli. Balık iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür,
Meyve ve sebze bol bol tüketilmeli,
Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı madde içerir, kan damarlarını genişletir ve kanın pıhtılaşmasını önler. Bu yüzden sarımsak tüketilmeli,
Kuru baklagilleri bol bol tüketilmeli,
Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ayçekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalı. Örneğin ceviz içerisinde balıktaki gibi Omega 3 yağ asitleri vardır, fakat kilo problemi olanlar kuruyemişlerden belirli miktarda almalıdır,
Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tüketilmeli.