Dünya Sağlık Örgütü, orta ve düşük gelirli ülkelerde kalp ve damar rahatsızlıklarında korkutucu bir artış olduğunu açıkladı. Bu konudaki raporda, bu artışın ardında virüs, bakteri ve parazite bağlı enfeksiyonlarla HIV ve verem gibi kronik hastalıklar olabileceği belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, kalp krizi ve felce yol açan kalp ve damar hastalıklarında 2020 yılına kadar iki kat artış bekliyor. Bu artışın nedenleri arasında obezite, yüksek tansiyon, alkol ve sigara tüketimi sıralanıyor.
Sabin Aşı Vakfı Başkanı ve Baylor Tıp Fakültesi Dekanı Doktor Peter Hotez, kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili komplikasyonların parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlardan kaynaklandığını söylüyor: “Göz ardı edilen tropik hastalıklar zamanla kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Örneğin, Latin Amerika’daki yoksul ülkelerde görülen chagas hastalığı bunlardan biri. Bu hastalığa parazitler yol açıyor ve bunu tedavi edecek derecede kuvvetli ilaçlar yok.”
Eric Easom, “Bazı ilaçlar var, ancak bunlar çok eskiden geliştirilen türler. Çoğu da eski olduğu ve organizmalar bunlara karşı direnç geliştirdiğinden etkinliğini yitirmiş durumda,” şeklinde konuşuyor.
Anacor İlaç Firması yetkilisi Eric Easom, büyük firmaların, yeterince kar etmeyecekleri gerekçesiyle, bu tür hastalıklara karşı yeni ilaç geliştirmediklerini söylüyor.
Ancak tropik hastalıkları kontrol altına almak, küresel çapta kalp ve damar hastalıklarının önüne geçebilir.
Don Joseph, kar amacı gütmeyen BIO Küresel Sağlık Girişimi adlı kuruluşun başkanı. Kuruluş, yeni aşı, ilaç ve teşhis yöntemleri geliştirilmesi için çalışıyor.
Don Joseph, mevcut ilaçların küresel çaptaki enfeksiyonların önlenmesinde yeterli olmadığı görüşünde: “Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar küresel sağlık açısından önemli.”
Diğer sağlık uzmanları da kalp ve damar hastalıklarına yol açan bu tür enfeksiyonların önlenmesi konusuna öncelik verilmesini istiyor.
(amerikaninsesi.com)