Uluslararası Biyotoknoloji Konferansı’na katılmak üzere ABD’ye giden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Roche’un Kaliforniya’da bulunan Genentech biyoteknoloji merkezini de ziyaret etti. 35 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Genentech, ciddi veya yaşamı tehdit eden tıbbi rahatsızlıkları olan hastaları tedavi etmek için ilaçlar keşfeden, geliştiren, üreten ve piyasaya sunan lider bir biyoteknoloji merkezi. Genentech, 2009 yılında Roche Grubu’nun üyesi oldu.
ABD’de her yıl düzenlenen ve biyoteknoloji alanında dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olan Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı devam ediyor. Konferansta Türkiye’yi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında üst düzey hükümet yetkilileri, ilaç sektörü ve akademisyenlerden oluşan bir heyet temsil ediyor.Türkiye Hükümetinin belirlediği 2023 vizyonuna yönelik hedeflerinde ilaç sektörü kilit sektör olarak görülüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin yaşambilimleri alanındaki politika ve hedefleri ve sağlık endüstrisinin öncelikli sektörler arasında kabul edildiği 5 Yıllık Kalkınma Planı ve hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için stratejik adımların atılmasında bu gezinin büyük önemi bulunuyor.
Konferans kapsamında ABD’de bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Roche bünyesinde yer alan biyoteknoloji merkezi Genentech’i de ziyaret etti. Yılmaz, Genentech’de yürütülen araştırma, ürün geliştirme ve üretim gibi faaliyetler hakkında bilgi aldı.
Kaliforniya’da 35 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Genentech, ciddi veya yaşamı tehdit eden tıbbi rahatsızlıkları olan hastaları tedavi etmek için ilaçlar keşfeden, geliştiren, üreten ve piyasaya sunan lider bir biyoteknoloji merkezi olarak hizmet veriyor. Genentech 2009 yılında Roche bünyesine dâhil oldu ve Roche’un ABD’deki tüm ilaç operasyonları için genel merkez olarak hizmet veriyor.
Roche, biyoteknoloji alanında dünya lideri
Roche, biyoteknoloji alanındaki uzun süreli uzmanlığı ve dünyadaki en büyük biyoteknoloji üretimi kapasitesine sahip şirket olması sayesinde biyolojik ürün üretiminde dünya lideridir. Roche Grubu’nun yüzde yüz iştirakli bir üyesi olan Genentech, daha önce araştırma sürecinde kullanım için küçük miktarlarda yapılan protein üretiminin ölçeğini, klinik çalışmalar ve pazarlama için ihtiyaç duyulan çok daha büyük miktarları karşılayacak şekilde başarıyla yükselten ilk biyoteknoloji şirketidir. Genentech’in üretim operasyonları Roche’un global Biyolojik Ürünler Üretim ağına tamamen entegre olmuştur. Kaliforniya’daki Güney San Francisco, Vacaville ve Oceanside tesislerinin yanı sıra Basel ile Penzberg’de bulunan Avrupa ve Singapur tesislerindeki kütle (bulk) ilaç üretimini de içermektedir. Bu ağ aynı zamanda ABD şehirleri Güney San Francisco ve Hillsboro, Oregon ile Avrupa şehirleri Basel, Kaiseraugst ve Mannheim’daki doldurma/bitirme işlemlerini kapsar.
Roche ve Genentech son 20 yıl içinde dünya çapında üretim tesisleri inşa etmiş, ticari açıdan uygun üretim proseslerinde uzmanlık sahibi olmuş ve büyük ölçekli biyolojik ürün üretiminin tüm boyutlarında deneyimli kilit personelin işe alınmasını ve şirkette kalmasını sağlamıştır. Üretim alanındaki uzmanlığı, kapasitesi ve kapasite iyileştirme projelerinden oluşan portföyü, şirketi ürünleri için dahili olarak tahmin edilen talepleri rahatlıkla karşılayacak konuma getirmektedir. Dünya çapında biyolojik ürün üretimine olan bağlılığı ve geleceğe yönelik dikkatli planlaması, ciddi ve yaşamı tehdit eden hastalıkları olan hastalar için yenilikçi tedaviler sağlamaya devam etmesine yardımcı olmaktadır.
Genentech’te İlaç Geliştirme
Genentech keşif araştırmasından klinik geliştirmeye, üretime ve ticarileştirmeye kadar yeni tedavilerin hastalara sağlanması aşamalarının tamamında geniş bir deneyime sahiptir. Ciddi veya yaşamı tehdit eden tıbbi rahatsızlıklara ilişkin piyasada bulunan çok çeşitli protein bazlı ürünleri bulunan Genentech, bir ilacın bir fikirden çıkarak laboratuvar ve sonrasında da ihtiyacı olan bir hasta için yeni bir tedavi formuna dönüşmesini kapsayan tüm aşamalarda deneyimlidir.
Keşif Araştırması
Genentech’te çalışan yaklaşık 1200 araştırmacı ve bilim insanı ile 135 doktora sonrası araştırmacı, prestijli medikal dergilerde devamlı olarak önemli makaleler yayınlamakta ve yapılan toplam alıntı sayısı bakımından dünyada önde gelen araştırmacılar arasında yer almaktadır. Genentech’in bilim insanları ayrıca dünya çapında güncel ve süresi sona ermemiş yaklaşık 10.500 patente sahiptir ve yine dünya çapında beklemede olan yaklaşık 7000 patent başvurusu yapmış bulunmaktadır. Genentech’te keşif araştırmaları öncelikli olarak onkoloji, immünoloji, metabolizma, nörolojik bilimler ve enfeksiyöz hastalıklara odaklanır.
Ürün Geliştirme
Genentech, hangi projelerin keşif araştırmasından geliştirme aşamasına taşınacağını belirlemek amacıyla, bilimsel gerekçe ve tıbbi ihtiyaç da dahil olmak üzere çeşitli kriterler kullanır. Ardından klinik araştırmacıları ve tıp uzmanları, temel bilimlerde elde edilen sonuçları hastalar için faydaya dönüştürme görevini gerçekleştirir. Potansiyel yeni ilaçların hangilerinin klinikte belirli hastalıklara karşı test edileceğini belirlemek ve seçilen ilaç adaylarını klinik test işlemlerinin çeşitli aşamalarından geçirmek konusunda Genentech’e yardımcı olurlar. Genentech, tedavilerini titiz randomize çalışmalarda değerlendirme konusunda kararlıdır. Genentech’in geliştirme planı, klinik geliştirmenin tüm aşamalarında bir dizi hastalık alanını hedefleyen çok sayıda proje içermektedir.
Oceanside Ürün Operasyonları
Genentech Oceanside Kampüsü, yaklaşık 500 bin metrekarelik bir arazi üzerinde inşa edilmiş, 46 bin metre kare kadar kullanım alanıyla altı binadan oluşan çok ürünlü, biyoteknoloji üretimi ve klinik operasyonlara yönelik bir komplekstir. Tesis 333 çalışanı ile birlikte Ağustos 2005’te Genentech tarafından alınarak Genentech Network’ün bir parçası haline gelmiştir.
Avastin (Altuzan), Rituxan, Actemra Biyolojik Etkin Maddeleri gibi ürünler üretilmektedir.