Endometriozis, kadınların yaşamını birçok yönden etkileyen ve genellikle sessizce ilerleyen önemli bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, bu hastalığın tanı aşamalarındaki zorluklar ve tedavi süreci hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
Kadınların sıklıkla karşılaştığı, ancak genellikle göz ardı edilen endometriozis, tanı ve tedavi süreçleriyle adeta bir çıkmaz haline geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, endometriozisin yaşattığı ağrılar, cinsel ilişkiyle olan ilişkisi ve etkili tedavi seçenekleri hakkında bilinmesi gerekenleri aktardı.
“Teşhis süreci yıllar alabiliyor”
Op. Dr. Cevahir Tekcan, “Endometriozis, tanı konması ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi zorlu bir süreci beraberinde getiren bir hastalık konumunda. Birçok hastanın, yaşadığı şiddetli ağrıların cinsel ilişki ile bağlantı kuramaması veya tanının yetersiz kalması gibi sebeplerle uzun bir süre boyunca çözümsüz sorunlarla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. Tıp dünyasındaki genel araştırmalar ve doktor çıkarımlarına göre, üreme çağındaki her 10 kadından biri endometriozis hastası, ancak teşhis konması yıllar alabiliyor ve bu süre zarfında kadınlar ciddi ağrı çekebiliyor, yaşam kaliteleri olumsuz etkilenebiliyor veya cinsel ilişki yaşayamıyor” dedi.
Endometriozis cinsel ilişki sırasında ağrılara neden olabilir!
Endometriozis’in cinsel sağlığı da önemli ölçüde etkilediğini belirten Op. Dr. Cevahir Tekcan, “Rahim dışındaki dokuların kanaması ve inflamasyona neden olması, cinsel ilişki esnasında ağrılı bir deneyime yol açabiliyor. Bu durumun hastaların cinsel aktiviteden kaçınmasına ve dolayısıyla ilişkilerinde fiziki ve psikolojik zorluklar yaşamasına neden olabiliyor. Bu hastalığın anlaşılması, erken tanısı ve uygun tedavisi, kadınların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor. Ayrıca, hastalığın belirtileri her zaman görülmeyebiliyor ve bu durum, tüm açıklanamayan infertilite vakalarının da yarısının nedeni olabiliyor.”
Endometriozis detaylı inceleme gerektirir!
Op. Dr. Cevahir Tekcan, endometriozisin, tanı ve tedavi sürecinin karmaşıklığı nedeniyle birçok hastanın yaşadığı ağrılarla başa çıkmasını zorlaştıran bir hastalık olduğunu söylüyor: “Ultrasonografi çikolata kistlerinin görülmesi ve ileri derecede yapışıklara neden olan endometrioziste tüplerde genişlemenin görülmesinde önemlidir. Gerekli olgularda MRI kullanılabilir. Laparoskopik inceleme altın standart tanı yöntemidir. Endometriozisin tedavi yöntemlerinin genellikle ilaç ve cerrahi tedaviyi içerdiğini, tedavi yaklaşımlarının, hastanın spesifik durumuna ve oluşturduğu soruna bağlı olarak değişebiliyor. Cerrahi tedavi planlandığında, özellikle hastaların çoğunun üreme çağında olduğu düşünülerek, koruyucu cerrahi müdahaleler tercih edilebiliyor. Endometriozisle ve endometriozisin erken tanı ve etkili tedavi seçenekleri konusunda bilinçliliği artırmak ve hastalara daha iyi bir yaşam kalitesi sunabilmek için doktorlar, hastalar ve toplum arasında iş birliği ve bilgi paylaşımı büyük önem taşıyor.”