Kalp atış hızında yavaşlama hatta zaman zaman duraklamalar, hastaların yaşamını tehdit edebiliyor ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu alanda son yıllarda devrim niteliği taşıyan kablosuz kalp pilleri hastalara büyük konfor sağlıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, kablosuz kalp pillerini anlattı.
Kalp ritmini piller koruyor
“Kalp hızının ileri derecede yavaşladığı durumlarda, kişinin yaşamını sürdürebilmesi için ya da yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla vücuda yerleştirilen cihazlara “kalıcı kalp pilleri” denilmektedir. Bu durum temelde kalbin elektrik şebekesi ile ilgili bir sorun sonucu ortaya çıkmaktadır. Kalpte de tıpkı şehirlerin elektrik şebekesine benzeyen bir elektrik ağı bulunmaktadır. Bu ağın merkezinde pirinç tanesi büyüklüğünde bir jeneratör yer alır. Sağ kulakçıktaki bu jeneratörden çıkan uyarılar kulakçıklar ile karıncıklar arasındaki ara istasyona gelip, buradan da tüm kalbe yayılır. İşte bu jeneratörden başlayarak ağ sisteminde oluşan herhangi bir kesinti kalp ritminde yavaşlamaya, bazen de durmaya yol açabilmektedir. Bu durumda kalp pilleri gerektiğinde devreye girerek, kalp hızının kişinin gereksinimini karşılayacak düzeyde olmasını sağlamaktadır.”
Doğrudan kalbe yerleştiriliyor
“Günümüzde kullanılan kalp pilleri, köprücük kemiği altındaki toplardamardan kalbin içine teller (bir, iki ya da üç kablo şeklinde) uzatıldıktan sonra, kalp pilinin göğüs kası arkasına yerleştirilmesi ile vücuda konulmaktadır. Yakın zamanda geliştirilen yeni bir sistem ise bu kablolara gereksinimi ortadan kaldırmaktadır. Son derece küçülen kalp pili, doğrudan kalbin içine yerleştirilmektedir. Böylelikle damar sistemine gerek kalmamakta ve kabloların yerleştirilmesine bağlı damar sorunları da ortadan kalkmaktadır.”
Kesi yapılmadığı için enfeksiyon riski ortadan kalkıyor
“Yeni nesil kablosuz piller, diğer pillerin sahip olduğu tüm ileri özellikleri barındırmaktadır. Yapılan araştırmalar her iki ürünün kullanım ömrünün de benzer olduğunu ortaya koymaktadır. Kablosuz kalp pillerinin en önemli avantajı, işlem için herhangi bir kesi yapılmadığından enfeksiyon riski ve pil cebiyle ilgili sorunların ortadan kalkmasıdır. Kablolu kalp pilleri üst ana toplardamarlardan girilerek konulmaktadır. Dolayısıyla bu pillerin yerleştirilmesi için sağlam bir toplardamar sistemi gereklidir. Bazı hastaların ana toplar damarlarının damarlarının yıpranmış olması, anatomik olarak bu işleme uygun olmaması ya da daha önceki pil takma işlemleri nedeniyle tıkanmış olması kablolu kalp pili takılmasını engellemektedir. Bu hastaların yanı sıra tek odacığa kalp pili takılması gereken hastalarda da kablosuz kalp pillerinin kullanılmasının tercih edilmesi önerilmektedir . Yeni nesil piller şu an için bu hasta gruplarında kullanılmaktadır. Gelecekte ise tüm kalp pillerinin kablosuz olacağı öngörülmektedir.”
#Kablosuzkalppilleri #hayatkurtarıyor #Kablosuz #kalp #pil #kalppilleri #Manşet