T.C Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile alınan Robotik Cerrahi Cihazı “Da Vinci”, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından kullanılmaya başlandı. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay cihaz hakkında bilgi verdi.
Robotik cerrahi cihazı hikâyesi nasıl başladı?
Daha önceden bir robot fikrimiz vardı. Diğer hastanelerin çoğunda bu cihaz vardı, neden bizde de olmasın diye düşündük. Sonra T.C Kalkınma Bakanlığı’na bir proje sunduk ve projemizi beğendiler. Cihazı Kalkınma Bakanlığımızın bize yapmış olduğu destekle aldık.
Çok yakın bir zamanda Robotik Cerrahi uygulamalarına başladık. Cihazımızın adı Da Vinci. Bu cihaz Marmara Bölgesi’nde devlet üniversitesi olarak bir tek bizde var.
Cihazın özellikleri nedir?
Robotun dört tane kolu var, ameliyat yaparken kullanılıyor. Bir de konsol dediğimiz ayrı bir bölüm var; aynı odada doktor konsolun başında üç boyutlu bir görüntü eşliğinde kollar vasıtası ile ameliyatı yapıyor. Yani on, on beş santim daha önce kesilen kesilerden değil de kollar vasıtası ile bir santimlik dört kesiden girerek başarılı bir şekilde ameliyat yapabiliyor. Cihazla yapılan ameliyatlarda iz kalmıyor, yara daha çabuk iyileşiyor ve hatadaki kan kaybı daha az oluyor.
Aynı zamanda robotla ameliyat yapmanın şöyle bir avantajı var; cerrahın elinin ulaşamadığı en ücra köşelere girerek en ince operasyonları robot vasıtası ile yapabiliriz. Robotun çubuğu burada devreye girer. Bu anlamda zor ameliyatlar bile kolay yoldan yapılabiliyor.
Da Vinci cihazı en çok hangi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor?
Daha çok Üroloji’de; böbrek, mesane, idrar yolları, prostat gibi hastalıklarda kullanılıyor. Aynı zamanda kist, kanser gibi hastalıklarda ve organların tedavi yöntemlerinde faydalanılıyor. Onun dışında Genel Cerrahi’de kullanılıyor. Mide, on iki parmak bağırsağı, ince- kalın bağırsak, yemek borusu gibi hastalıklarda; kadın hastalıklarında, Göğüs Cerrahisi, Kalp Damar Cerrahisi, Beyin Cerrahisi’nde de bu cihaz kullanılıyor.
Cihazda herhangi bir problem yaşanıldığı takdirde, cihaz kontrolden çıkabilir mi?
Robotun kolu zaten o sırada cerrahın eli haline geliyor. Yanlış yaparsa yine cerrah yapar robot değil. Robotla ameliyat yanlışı olması gibi bir şey söz konusu değil. Her cerrah robotla ameliyat yapamıyor. Cihazla ilgili hocalarımız eğitimden geçiyor, sertifika alıyorlar. Ve cihazı bu gibi durumlarda nasıl yönlendirilebileceklerini çok iyi biliyorlar. Şimdiye kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık ama karşılaşırsak ne gibi önlemler alacağımızı biliyoruz. Her branşın bu anlamda tecrübeli hocaları var.
#istanbuluniveristesi, #robotikcerrahi, #tipfakultesi