Ecz. Kamber Çal, İl Genel Meclisi’ne verdikleri önergelerle sağlık hizmetlerinin daha doğru, daha efektif ve daha hızlı şekilde sonuçlanmasını sağladıklarını söyledi.
İstanbul İl Genel Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Ecz. Kamber Çal, İl Genel Meclisi’ne verdikleri önergelerle sağlık hizmetlerinin daha doğru, daha efektif ve daha hızlı şekilde sonuçlanmasını sağladıklarını söyledi. Ecz. Kamber Çal, İstanbul’a son 10 yıl içerisinde sağlık açısından çok ciddi yatırımlar yapıldığını belirterek, komisyondaki üyelerin anlaşma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadığını, bu zamana kadar en iyi grup olduklarını söyledi. Sağlık konusunun büyük sorumluluk olduğunu ve hassas davranılması gerektiğini hatırlatan Ecz. Kamber Çal, Sağlık Komisyonu’nun çalışmaları ve İstanbul’daki sağlık yatırımları ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
İl Genel Meclisi Sağlık Komisyon Başkanlığı hakkında bilgi verir misiniz?
İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi ve Valilik kanalı ile İstanbul’daki tüm sağlık yatırımlarının kararını veren meclistir. Bu kararların verilebilmesi için sağlık komisyonu gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yapar ve meclise sunar, meclis de komisyondan gelen raporlar çerçevesinde kararını verir. Ayrıca meclis üyelerimizin tüm İstanbul ilçelerindeki sağlık sorunlarını veya gerekli yatırımları meclise önerge olarak sunar, bu önergeleri sağlık komisyonu yerinde değerlendirme yaparak raporunu meclise sunar. Ayrıca Meclisteki tüm partilerden kurulu sağlık komisyonu İstanbul’un sağlık politikasını belirlemede belirleyici rol üstlenmektedir.
Sağlık konu olunca iktidar muhalefet genelde ortak kararlar ve değerlendirmelerle, toplumumuza katkı sağlamaya çalışılmaktadır. Sağlıkta toplumumuzun ihtiyaçlarına göre hastane, Aile Sağlığı Merkezi veya Diş Sağlığı Merkezi gibi birçok sağlık yatırımının kazanılmasında sağlık komisyonumuzun yönlendirmesi ile İl Genel Meclisinin ve Özel İdarenin imzası vardır. Sağlık Bakanlığı, özelliklede İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile koordineli çalışmalarımız devam etmektedir. İl Genel Meclisi demokratik açıdan halkımızı temsil ettiği için, buraya yansıyan her sorunu yetkimiz çerçevesinde değerlendirerek katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan sağlık ile ilgili sorunlar her zaman meclisimizin hassas olduğu konular. Bu konuları komisyonumuz her zaman en hassas şekilde değerlendirip sonuçlandırmaktadır.
Sağlık komisyonunun çalışma periyodunu bize anlatabilir misiniz?
Sağlık Komisyonu seçilmiş İl Genel Meclisi üyelerinden oluşuyor. 3 kişi AK Parti’den 2 arkadaşımızda CHP’den olmak üzere 5 kişilik bir komisyonumuz var. İl Genel Meclisi içerisinde komisyon olarak hizmet anlayışını yakalamış durumdayız. Asıl olan İstanbul halkına sağlık açısından katma değer oluşturarak çalışmalar ortaya koyabilmek. Bu anlamda hem AK Parti’li arkadaşlarımız, hem CHP’li komisyon üyelerimiz son derece uyumlu, ortak akılda ve değerlerde buluşacak şekilde komisyonumuzu yürütüyoruz. Hedefimiz meclis üyelerimiz tarafından verilen önergeleri değerlendirip, bu önergelerle ilgili çözümler üretebilmek ve bununla birlikte bürokratlarımıza özellikle İl Sağlık Müdürlüğü ve İSMEP (İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık) kapsamında raporlar oluşturarak, bize gelen problemli noktalarla ilgili araştırmalar yapıp komisyona aktarıyoruz.
En çok sağlıkla ilgili hangi noktada önerge alıyorsunuz?
İstanbul son 10 yıl içerisinde sağlık açısından çok ciddi hizmet aldı. Yeni hastanelerimiz var. Eski hastanelerimizle ilgili de en çok almış olduğumuz önergeler ise tadilat, tamirat güçlendirme ve yenileme. Bizim önergelerimiz oldukça doğal gelişiyor. Meclis üyelerimiz vatandaşla birebir irtibat halinde ve bize o bölgedeki sorunlar çerçevesinde önergeler geliyor. Hastanelere gittiğimiz zaman da bu önergelerin son derece doğru ve eksik tarafları tespit edici önergeler olduğunu görüyoruz. İstanbul sağlık açısından ciddi hizmetler almaya devam ediyor. Bizim önergelerimiz de o hizmetlerin daha doğru, daha efektif ve daha hızlı şekilde sonuçlanmasını sağlıyor. Bahçelievler Devlet Hastanemiz önergeler çerçevesinde projelendirilip o şekilde hayata geçen bir proje. Bu tür örnekler hem yeni projelerde hem de yenilenen projelerde yaygın şekilde var.
Sağlıkla ilgili kamuda çalışanları, toplum sağlık merkezlerini, sağlık ocaklarını, hastane başhekimlerini ve hastanelerdeki yetkilileri gezerek İl Genel Meclisi sağlık komisyonunu anlatıyorsunuz. Bu bilgilendirme konusu nasıl işliyor?
İstanbul çok büyük bir il. İstanbul’da hem hastane, hem aile sağlığı merkezleri hem de özel branş hastaneleri çok fazla. Biz komisyon olarak seçildiğimizde komisyon başkanlığı olarak tüm İstanbul’daki hastane başhekimlerine, sağlık grup başkanlıklarına, ASM başkanlıklarına komisyonumuzu tanıtan kendileriyle irtibatlı olacağımızı bildiren bir faks ve mail gönderdik. Özellikle İstanbul’daki sağlık projelerinde yardımcı olabileceğimizi her tür konuda bizimle irtibata geçmeleri gerektiğini bildiren iletişim içerisine geçtik. Bu sayede birçok başhekim ve sağlık grup başkanımız komisyonumuzu tanımış oldu. İl Sağlık Müdürlüğümüzle çok iyi bir diyalog içerisindeyiz. İl Sağlık Müdürlüğü proje bazında bu işin başındaki kurumumuzdur. Sağlık Komisyonu olarak hem İl Sağlık Müdürümüz hem müdür yardımcılarımız hem de kadroda çalışan diğer yetkili arkadaşlarla çok iyi bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Aynı zamanda sağlıktan sorumlu vali yardımcımızla diyalog içerisindeyiz. Bu çerçevede tamamen İstanbul bazında sağlıkla ilgilenen tüm birimlerle iyi diyalog halindeyiz. Rutin olarak her ay 3 ya da 4 hastanenin başhekimini yerinde ziyaret ediyoruz. Böylece hizmetleri ve eksikleri de yerinde görmüş oluyoruz. Bunların hepsini tamamladığımız zamanda dosyamızı Sağlık Bakanlığı’na ve TBMM Sağlık Komisyonu’na sunmayı düşünüyoruz.
Hastanelerin tıbbi cihaz altyapılarını da güçlendiriyorsunuz.
Evet. İl Genel Meclisi olarak sadece hastanelere fiziki mekân sağlamakla kalmayıp, onların teknik donanımlarını da sağlıyoruz. AK Parti’nin sağlık alanında yaptığı devrimleri, ileri teknoloji ile de destekliyoruz.
İl Genel Meclisi olarak 2012’de yaptığınız ve yapacağınız sağlık yatırımlarından bahsedir misiniz?
Halkalı Sağlık Grup Başkanlığı Yapımı, 70. Yıl Fizik tedavi ve Rehabilitasyon E.A. Hastanesi’ne ek bina yapımı, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi A Blok’un yeniden yapılması, Bahçelievler Devlet Hastanesi Yapımı, Büyükçekmece Devlet Hastanesi Yapımı, Sancaktepe Sarığazi Eğitim Araştırma Hastanesi Yapımı, Devlet Hastaneleri ve Kamu Sağlığı Merkezlerine Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Alet Alımı, Halkalı Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahi Eğ. Araştırma Hastanesi Ek bina Yapımı, Çekmeköy Devlet Hastanesi Ek Bina Yapımı, Sultangazi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yapımı, Bağcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yapımı, Küçükçekmece Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yapımı, Gaziosmanpaşa Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Yapımı, Eyüp Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yapımı, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yapımı, Sarıyer Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Yapımı, Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Yapımı, İstinye Devlet Hastanesi Dış Cephe Montalama, Başakşehir Devlet Hastanesi Onarımı.
Tüm bu yatırımların bütçesi ne kadar?
İstanbul, birkaç yıl içinde tamamlanması planlanan dev sağlık kompleksleriyle Türkiye’nin sağlık merkezi olacak adeta. Toplamda 4 milyar liralık sağlık yatırımı planlıyoruz. Bunlar kente 15 bin 126 yeni yatak kazandıracak. 6 bin 307 yataklı üç dev sağlık kompleksinin ilki İkitelli’de yapılacak. 8 binadan oluşacak kompleks içinde 479 yataklı genel hastane, 347 yataklı onkoloji hastanesi, 451 yataklı çocuk hastanesi, 451 yataklı kadın doğum hastanesi, 279 yataklı kardiyoloji ve kalp damar hastalıkları hastanesi, 347 yataklı nörolojik ve ortopedik bilimler hastanesi, 128 yataklı psikiyatri hastanesi ile 200 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi olmak üzere toplam 2 bin 682 yatak kapasitesi olacak. Kartal Lütfi Kırdar EAH bahçesinde devam eden bir inşaat var. Tek aşamada 850 yatak yapılacak. Ümraniye EAH bahçesine de 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi yapılıyor. Göztepe EAH bahçesine 800 yataklı yeni bir hastane geliyor. Ayrıca 2 bin yataklı Süreyyapaşa Sağlık Kampüsü ve bin 625 yataklı Bakırköy Sağlık Kampüsü diğer iki sağlık kompleksi olarak hizmete girecek. Şişli Etfal Hastanesi’nin erişkin bölümü de Seyrantepe TT Arena Stadı’nın yanındaki araziye taşınacak. 650 yataklı bir hastane olacak. 2013 sonunda Şişli Etfal erişkin bölümleri oraya taşınacak. Eski bina da çocuk ve kadın doğum hastanesine dönüştürülecek.
Beşiktaş’taki Sait Çiftçi Hastanesi’ni de 100 yataklı hale getiriyorsunuz.
Beşiktaş’ta arsa sorunu sebebiyle uzun yıllar çözülemeyen devlet hastanesi problemi polikinliğin devlet hastanesine dönüştürülmesi sonucu çözülüyor. Beşiktaş’a devlet hastanesi yapımı için hükümetimiz gerekli çalışmaları yapmış, Sait Çiftçi Polikinliği’nin 100 yataklı devlet hastanesi haline dönüştürülmesi için projeler hazırlanmıştır. Öncelikle arsa sorunu çözülmüş, ardından da Projeleri tamamlanmıştır. Kısa sürede Beşiktaş’a yakışır bir devlet hastanesi kazandırmak için gerekli ödenekler ayrılacaktır. Öte yandan, önemli bir sanayi bölgemiz olan Tuzla’ya da 400 yataklı bir hastane yaptırmak için kolları sıvadık. Hastane projeleri hazır, önümüzdeki yıl TOKİ tarafından hastanenin yapımına başlanacak. Ve Bölgenin önemli bir ihtiyacı giderilecektir. Biz öncelikle hastanenin acil ihtiyaçları üzerinde duruyoruz. Teknik heyetimizi hastaneye yönlendirerek acil ihtiyaçlarını bir an önce gidereceğiz.
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıkılıp yeniden yapılacak mı?
İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yıkılıp yeniden yapılacak olan Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yıllık 1 milyon 500 bin ayakta ve 50 bin yatan hastaya hizmet verecek. Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi iki aşamalı yeniden yapılacak. Bahçesinde halen inşaat devam ediyor. Önce 600 yataklı bir hastane olacak, eski hastaneye oraya taşınacak. Daha sonra da 860 yatağa tamamlanacak. Okmeydanı hastanemiz içinde ağız diş hastanesi, kadın doğum ve çocuk hastanelerinin bulunduğu bir kompleks olacak. Anadolu yakasına da iki büyük hastane kompleksi geliyor.
Sağlık tesisleri depreme karşı da güçlendiriliyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Sağlık Kuruluşlarımızın büyük bölümü elden geçirildi. Marmara Üniversitesi Başıbüyük Hastanesi Kampüsü, 30 Poliklinik ve Sağlık Ocağı’nın güçlendirilmesi gerçekleştirilecek. İSMEP projesi kapsamında toplam 31 hastane, 70 poliklinik ve sağlık ocağında çalışmalar tamamlandı. 33 poliklinik ve sağlık ocağında ise çalışmalar sürdürülüyor.