Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde CEO döneminin başlamasıyla bu alanda yetişmiş eleman açığına çözüm, İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu’ndan geliyor. Okul, Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü ile gençleri sağlık alanında yönetici olarak kariyer yapabilmeleri için hazırlıyor.
Hastanelerde CEO’luk döneminin başlamasıyla Türkiye’de yeni bir meslek dalı yükselişe geçti. Bu alandaki yetişmiş eleman açığını kapatmak isteyen Şişli Meslek Yüksekokulu da kurduğu Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümüyle gençleri mesleğe hazırlamak için eğitimlerine başladı. Okul, sağlık kurumlarının orta ve üst düzey yönetim kademelerinde çalışacak iletişimi güçlü, organizasyon ve koordinasyon yeteneğine sahip, sağlık sektörüne özgü bilgi ve beceriyi edinmiş, tıbbi dokümantasyon ve bilgisayar eğitimi almış nitelikli ara elemanları sağlık sektörüne kazandırırken; mezun olan gençlere ise kariyerlerine geleceğin popüler mesleklerinden birine sahip olma avantajı sunuyor.
Şişli Meslek Yüksekokulu Okul Müdürü Prof. Dr. Aynur Aydın böyle bir bölüme okullarında yer verme sebeplerini şöyle açıklıyor: “Sağlık sektöründeki maliyet avantajları ve iyi yetişmiş, geniş bilgi birikimine sahip tıp elemanlarının mevcudiyeti göz önüne alınırsa; sektörün ülkemizdeki büyüklüğü net olarak anlaşılıyor. Birçok özel ve resmi sağlık kuruluşunun büyük rekabet yaşadığı sağlık sektörü piyasasında kendilerini daha etkin kabul ettirmeleri, ancak profesyonel yönetici ve idari personel istihdam etmeleri ile mümkün olabilecek. Okulumuz bu ihtiyaç doğrultusunda sağlık kurumlarında hizmet yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, sağlık hukuku ve politikası gibi hususlarda gerekli eğitimi almış nitelikli ara elemanlar yetiştiriyor. Öğrencilerimiz sağlık bilgisi, sağlık hizmetleri nasıl yürütülür, sağlık örgütlenmesi nedir, Sağlık Bakanlığı’nın görevleri nelerdir, Türkiye’de örgütlenme nasıldır, hizmetler nasıl yürütülür gibi soruların cevaplarını öğrenirken aynı zamanda işletme, ekonomi, pazarlama, satın alma, girişimcilik, iletişim ve etik kurallar konularında eğitiliyor. Gençlerimize okurken staj ve hastanelerde birebir tecrübe kazanma imkanı tanımamız, öne çıkan en önemli avantajımız.”
MEZUNLAR SAĞLIK TURİZMİNDE DE HİZMET VEREBİLECEKLER
Sağlık sektörü sağlık turizminden, hastaneler ve yerel idareler gibi pek çok alana kadar yayıldığı için Türkiye’nin en geniş iş imkanına sahip en büyük sektörlerden birisi. Turistik bölgelerde son derece revaçta. 2013’te “sağlık serbest bölgeleri” olarak anılan yeni bir sisteme geçilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın proje üzerinde çalıştığı söyleniyor. Proje uygulanmaya başladığı zaman yurt dışından kaplıcalara hastalar getirilecek ve böylece sağlık turizmi gelişecek. Kısacası “sağlık” kavramının olduğu her yerde (ilaç, medikal cihaz sektörleri de dahil) T.C. İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Sağlık Kurumları İşletmeciliği bölümü mezunları için iş imkanı doğacak. Mezun olan gençleri hali hazırda Belediye Tıp Merkezleri, Özel ve Resmi Sağlık Kuruluşları, Eczaneler ve Ecza Depoları, Resmi ve Özel Hastaneler, Sağlık Kuruluşları, Belediye Sağlık Merkezleri, Tıbbi Laboratuarlar, Rehabilitasyon Merkezleri, Sosyal Güvenlik Kurumları, Medikal Cihaz Üreten Şirketler ve Özel Sigorta Şirketlerinde iş imkanları bekliyor.