“İmmünoterapi, vücudumuzun kanserle etkin ve güçlü bir şekilde savaşmasını sağlıyor” Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan en etkin tedavi şekillerinden biri olan İmmünoterapi, vücudumuzun kanserle etkin ve güçlü bir şekilde savaşmasını sağlıyor. Doç. Dr. Şahin Laçin konu hakkında bilgi verdi.
İmmünoterapi nedir?
“İmmünoterapi, bağışıklık sistemi üzerinden çalışan ve günümüzde kanser tedavisinde kullanılan en etkin tedavi şekillerinden biridir. Yani kabaca immünoterapi, kanserle savaşmak için kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanan tedavidir. Bağışıklık sistemimiz özel kan hücrelerinden, lenf sistemimizin organ ve dokularından oluşan ve maruz kaldığımız enfeksiyon ve enfeksiyon dışı hastalıklarla baş etmesini sağlayan kompleks bir sistemdir. Aslında bir tür biyolojik tedavi şekli olan immünoterapi, bağışıklık sistemimizin üyeleriyle vücudumuzun kanserle etkin ve güçlü bir şekilde savaşmasını sağlar.”
“KANSER OLMA RİSKİMİZİ AZALTABİLİRİZ”
İmmünoterapi nasıl çalışır?
“Bağışıklık sisteminin doğal savunma hücreleri ve diğer bileşenlerini uyarma, kanser hücrelerine olan cevabını güçlendirme, böylece kanser hücrelerini yabancı olarak algılayıp bulma ve onlara saldırma şeklinde çalışır. Bağışıklık sistemi, normal işlevinin bir parçası olarak vücudumuzdaki anormal hücreleri algılar ve yok eder, böylelikle birçok kanserin oluşmasını ve büyümesini engeller veya durdurur. Birçok çalışmada, hastaların kanserli dokularının içinde ve çevresinde bağışıklık hücrelerinin normal dokulara göre daha fazla yoğunlukta olduğu bulunmuştur. Kanser dokusunda bulunan savunma sistemi hücreleri bağışıklık sisteminin kansere yanıt verdiğinin bir işareti olarak kabul edilmiş ve bu hücrelerin sayısının fazla olduğu hastaların kanseri kontrol altına alma oranları çok daha yüksek bulunmuştur. Araştırmalara göre, stresli yaşam, kötü beslenme, hareketsiz yaşam gibi alışkanlıkları olan kişilerde savunma sisteminin aktivitesinin azaldığı ve bu şekilde kansere yakalanma ihtimalinin arttığı gösterilmiştir. Bu bilgilere dayanarak yaşamımızda yapacağımız değişikliklerle bağışıklık sistemimizin daha etkin çalışmasını sağlayabilir, kanser olma riskimizi azaltabiliriz.”
Kanser hücreleri immünoterapiden kaçabilir mi?
“Bazı kanser hücrelerinin kendilerinin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini engelleyen yolları vardır, bu şekilde vücut içinde çoğalıp, farklı bölgelere metastaz (yayılım) yapabilirler. Kanser hücreleri bu kaçışı, bağışıklık sistemi tarafından daha az görünür olmalarını sağlayan genetik değişikliklere sahip olarak veya yüzeylerinde bağışıklık hücrelerinin çalışmasını önleyen proteinler bulundurarak yaparlar.”
İmmünoterapi çeşitleri nelerdir?
İmmün sistem üzerinden çalışan tedaviler şunlardır;
- İmmün kontrol noktası hedefli immün tedaviler (immünoterapi),
- Kimerik antijen reseptörü (CAR) T-hücresi tedavisi,
- Sitokinler (hücreler arasında mesaj taşıyan küçük proteinler),
- İmmün düzenleyiciler (Immunomodulator),
- Kanser aşıları,
- Monoklonal antikorlar (mAb’ler veya MoAb’ler),
- Onkolitik virüsler (kanser hücresi öldüren virüsler).
“KANSER KONTROLÜ SAĞLANABİLİR”
İmmünoterapilerde kansere tedavi cevabı ve şifa beklentisi
“İmmünoterapiler uygun hasta seçimi yani tedavi etkinliğinin olacağını belirleyen kanser dokusu parametrelerine sahip hastalarda kullanıldığında, başka herhangi bir tedavi olmaksızın çok iyi kanser kontrolü sağlayabilir, yayılmış olan durumlarda yani hastalığın 4. evresinde şifa sağlayabilirler. 4. evre hastalıklarda şifa daha önce kanser tedavisinde kullandığımız klasik kanser tedavilerinde mümkün değilken, immünoterapiler bu hastalarda tam şifayı mümkün kılmıştır.”
İmmünoterapilerle olan çalışmalar ve gelecek beklentisi
“Son yıllarda immünoterapi kanser tedavisinin en önemli parçası haline gelmiştir. İmmünoterapilerle elde edilen tedavi başarıları, bu tedavilerin kullanıldığı kanser çeşidini yani sayısını hızlıca artırmıştır. Bütün dünyada her gün yeni immünoterapi çeşitleri test edilmekte, kanser hücrelerinin bağışıklık sistemimizden kaçmasını sağlayan özellikleri hedefleyici tedaviler bulunup eklenmekte, bu çalışmalarla bağışıklık sistemi üzerinden çalışan tedavilerin yeni yolları keşfedilmekte, uygulanmakta ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu araştırmalarda alınan olumlu sonuçlar doğrultusunda gerek tek başına gerekse diğer tedavi yöntemleriyle beraber kullanımları ülkelerin otoriteleri tarafından onaylanmakta ve bu yaklaşımların yakın gelecekte kanserle savaşta çok önemli mesafe alması ve tedavi başarısını daha da artırması beklenmektedir. Bu tedaviler sayesinde kanserle savaşta artık çok daha umutluyuz.”