Türkiye bu yıl ABD’nin Chicago kentinde yapılacak olan Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı’na (BIO International Convention 2013) Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında geniş bir heyetle katılıyor.
Heyette üst düzeyde hükümet yetkililerinin yanı sıra, ilaç sektörünün temsilcileri de yer alacak. 65 ülkeden 16.000’den fazla katılımcının beklendiği konferansta yaşam bilimlerinin hemen tüm alanlarındaki en son teknolojik gelişmeler paylaşılacak, yatırım imkanları değerlendirilecek.
Biyoteknoloji konusunda dünyanın en önemli etkinliklerinden biri olan Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı (BIO International Convention 2013) 22-25 Nisan 2013 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago kentinde yapılacak. 65 ülkeden 16.000’i aşkın katılımcının beklendiği ve geçen yıl Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı konferansa bu yıl Türkiye’den Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında geniş bir heyet katılacak. Heyette çeşitli bakanlıklardan üst düzey yetkililerin yanı sıra, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) başta olmak üzere sektör kuruluşları ve akademisyenler de bulunacak.
AİFD TÜRKİYE STANDINDA YER ALACAK
AİFD Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı’nda Türkiye standında yer alacak ve yenilikçi ilaç sektörünün Türkiye’deki faaliyetleri hakkında bilgi verecek. AİFD ayrıca, “Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023” raporunu ve burada önerilen yol haritasını da tanıtacak.
Raporda, bugün yüksek üretim kapasitesi, güçlü altyapısı ve nitelikli insan kaynakları bulunan, dünyada hacim bakımından 16. sırada yer alan ilaç sektörünün, yenilikçiliği destekleyen, sektörümüzde istikrarı ve öngörülebilirliği sağlayan uzun vadeli strateji ve politikaların uygulanması halinde Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına büyük bir ivme kazandırabileceği vurgulanıyor. Raporda ayrıca, oluşturulacak sinerjinin ülkemizin ekonomik ve büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.
Bu yıl AİFD ile birlikte, İlaç Temel Araştırmalar Merkezi (İTAM) de Türkiye standında tanıtım yapacak. Özgün ilaç keşfi, ilaç geliştirilmesi ve ilaç sektörüne bilgi ve teknoloji aktarımı konularında çalışmayı hedefleyen bir teknoloji merkezi olarak planlanan ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İTAM, 6 üniversitenin işbirliği ile hayata geçiyor. İTAM, AİFD’nin “Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023” raporunda, Türkiye’de ilaç temel araştırmalarının yapılmasına imkân verecek ekosisteminin oluşturulması için belirlediği adımların birçoğunun somutlaştığı bir platform olarak ortaya çıkıyor. İTAM’ın molekül keşfi, üniversite – sanayi işbirliği ağının kurulması ve araştırma altyapısının geliştirilmesinde önemli rol oynaması bekleniyor.
HEYETİ CHİCAGO’DA YOĞUN BİR PROGRAM BEKLİYOR
Türk heyetinde Bakan Dr. Müezzinoğlu dışında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Hazine Müsteşarlığı Kamu Sermayeli Kuruluş ve İşletmeler Genel Müdürü Selim Yeşilbaş ve diğer üst düzey bürokratlar yer alacak. Heyeti Chicago’da yoğun bir program bekliyor. AİFD de 35 kişilik üst düzey bir heyetle Chicago’ya gidiyor.
Konferansta biyo üretim, genetik bilimi, nano teknoloji ve hücre tedavisi gibi biyoteknolojinin ağırlık kazandığı farklı alanlardaki son teknolojik gelişmeler tanıtılacak. Türk heyeti biyoteknoloji alanında öncü dünya şirketleriyle temas kurma ve Türkiye’deki yatırım olanakları hakkında bilgi verme fırsatı bulacak.
Konferansın ilk gününde, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından “Türkiye: Biyoteknolojide büyüme için yatırım merkezi” başlıklı bir oturum düzenleniyor. Bu oturumda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu çalışmaları son aşamaya gelmiş olan “Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi Eylem Planı” hakkında bilgi verecek. Aynı oturumda Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz de bir sunum yapacak.
Bakan Dr. Müezzinoğlu ise konferansın ikinci gününde BIO Bakanlar oturumunda konuşacak. Türk heyeti, Chicago’da bulunan Türk bilim insanlarıyla da bir araya gelecek ve ABD’nin önemli ulusal laboratuvarlarından biri olan Argonne Laboratuarlarında incelemeler yapacak. Temel biyoloji alanında çok önemli araştırmaların yapıldığı Argonne Laboratuarlarında genetik ve yapısal biyoloji alanları ile yaşam bilimlerinde gelişmiş teknolojilerle yapılan farklı araştırmalar hakkında bilgi alınacak.
Dr. Müezzinoğlu, temasları kapsamında, uluslararası ilaç firmalarının üst düzey yöneticileri ile de ikili görüşmeler yapacak. Bakan ayrıca, araştırmaya dayalı global biyofarma şirketi AbbVie’nin Chicago’daki Ar-Ge merkezini ve son teknoloji üretim tesislerini ziyaret edecek. Ziyarette bakana ilaç keşif programları ve şirketin araştırma geliştirme aşamasındaki ürünleri hakkında bilgi verilecek.
BAKAN WASHİNGTON’DA DA TEMASLARDA BULUNACAK
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu konferansa katılımından sonra temaslarını Washington’da sürdürecek. Dr. Müezzinoğlu, ABD Gıda ve İlaç Kurumu (Food and Drug Administration – FDA) Başkanı Margaret Hamburg ve Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institute of Health – NIH) Direktörü Francis S. Collins ile görüşmeler yapacak. AİFD’nin “Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023” raporunda, ABD’de sağlık politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasına önemli katkıda bulunan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) benzeri bir özerk yapının Türkiye’de de oluşturulması önerilmişti.
Bakan Müezzinoğlu 24 Nisan’da Washington’da ABD’deki yenilikçi ilaç firmalarının sektör kuruluşu olan PhRMA üst düzey yöneticileri ile bir çalışma yemeğine katıldıktan sonra Türkiye’ye dönecek.