GSK Türkiye Tüketici Sağlığı Genel Müdürü Sevgin İşlekel, Prof. Dr. Hakkı Sunay ve Heykeltraş sanatçısı Malik Bulut’un katılımıyla gerçekleşen, Sensodyne’nin diş minesini korumaya yönelik Promine serisi ile ilgili toplantıda; ilginç bir benzerlik üzerinde duruldu: Heykeltraş ve Diş Hekimliği meslekleri arasındaki ustalık benzerliği.
GSK Türkiye Tüketici Sağlığı Genel Müdürü Sevgin İşlekel ev sahipliğinde düzenlenen, Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Sunay ve heykeltraş Malik Bulut’un katıldığı toplantı; vücudumuzda az tanınan ancak ağız ve diş sağlığı açısından çok önemli olan diş minesi hakkında bilinmeyenleri gündeme getirdiği toplantıda, her iki meslek grubunun üstatı da; bu iki meslek arasında el işçiliği ve kullandıkları alet ve materyal açısından benzerlik olduğunu söyledi.
Asit erozyonunun diş minesine verdiği zararların ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıda, Prof. Sunay diş minesi, mineyi aşındıran etmenler ve minenin altındaki sarı katmana dair değerli bilgiler paylaşırken, heykeltıraş Malik Bulut da mermerden hazırlanan “beyazı korumak” isimli diş heykeli eseriyle diş yapısının daha net anlaşılmasına ve diş minesi aşınması konusundaki farkındalığın artırılmasına katkı sağladı. Ve bu iki meslek arasındaki benzerlik konuşuldu.
SEVGİN İŞLEKEL: SAĞLIKLI BEYAZ DİŞLERE SAHİP OLMANIN SIRRININ GÜÇLÜ VE SAĞLIKLI BİR DİŞ MİNESİNE SAHİP OLMAKTIR!
Sensodyne’nin diş minesini korumaya yönelik Promine serisi ile ağız ve diş sağlığını desteklemeye devam ettiğini aktardı. Sensodyne Promine serisinin, diş minesini aşınmaya karşı korumaya yardımcı olmak üzere özel olarak geliştirildiğini ifade eden İşlekel “Promine optimize edilmiş formülü ile diş minesini koruyarak, mineyi güçlendirmeye yardımcı oluyor” dedi.
PROF. DR. HAKKI SUNAY: MİNE TABAKASI İNCELDİKÇE, ALTTAKİ SARI KATMAN ORTAYA ÇIKIYOR
Prof. Dr. Hakkı Sunay, gün içinde tükettiğimiz besinlerdeki asidin diş minesinde erozyona yol açtığına ve bu erozyonun minenin üzerindeki beyaz katmana zarar verdiğine dikkat çekerek, asit erozyonunu şöyle tanımladı. “Asit içeren yiyecek ve içeceklerin sık sık ve yoğun olarak tüketilmesi sonucunda diş minesinin yüzeyinin demineralizasyona uğraması ve aşınmaya eğilimli hale gelmesi durumudur.” Dişlerde yüzey değişiklikleri ve düzleşme, incelme ve şeffaflaşma, yapısal özelliklerin kaybı (yuvarlaklaşma) ve en ileri düzeyde ise sararma şeklinde belirtilerle ortaya çıkan diş erozyonuna karşı koruma önerdi.
DİŞ MİNESİ DİŞLERİMİZE BEYAZ GÖRÜNÜMÜNÜ VEREN DIŞ TABAKASIDIR.
Son derece dayanıklı ve sert bir yapısı olsa da besinlerdeki asitler bu tabakayı zayıflatabilir. Zayıflayan diş minesi zamanla altındaki sarı katmanı açığa çıkaracak şekilde kademeli olarak incelir ve bu da dişlerin doğal beyazlığını kaybetmesine neden olur” dedi. Diş minesinin incelmesiyle diş altında bulunan sarı katmanın görünür hale geldiğine dikkat çeken Sunay, diş minesine en çok zarar veren besinlerin şekerlemeler, gazlı içecekler ve turunçgiller gibi belirli bir PH seviyesinin altında olan gıdalar olabileceğini belirtti ve ekledi: ‘Diş minesini korumak için hangi gıdaların zararlı olduğunu bilmek çok önemli. Örneğin portakal suyu son derece faydalı bir içecek olmakla birlikte diş minesini en çok yıpratan besinlerin başında geliyor. Bu nedenle bu besinleri tüketirken ağızda uzun süre tutmamak ve günde 2 kez düzenli olarak diş minesini koruyucu bir diş macunuyla fırçalamak çok önemli.”
Heykeltıraş Malik Bulut da diş minesinin sağlamlığı ve mermer arasında kurduğu paralellikle ortaya çıkan “beyazı korumak” isimli diş heykeliyle bu konuda farkındalık kazanılmasına katkıda bulundu.
#sensodyne, #dissagligi, #heykeltraş, #dishekimligi, #malikbulut, #hakkısunay