Yaşamının herhangi bir döneminde baş ağrısı çekmeyen insan yoktur herhalde. Ancak baş ağrınız sektirmeden her yıl aynı döneminde başlıyor ve 15 -20 gün süreyle başınızın ön tarafından başlayıp neredeyse yüzünüze yayılıyorsa dikkat!
Salkım tipi baş ağrısı hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Salkım tipi baş ağrısının erkeklerde daha sık görüldüğünü söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, şu bilgileri verdi: Salkım tipi baş ağrısı, tüm baş ağrı türleri arasında en şiddetlilerinden biridir. Bu ağrının nedeni beyinde temporal atardamarlarında 5 – Hidroksitriptamin adlı maddenin aşırı şekilde salgılanmasıdır. Ağrı tek taraflı olup her zaman aynı bölgede hissedilir ve periyodiktir. Yani her yıl aynı dönemde başlar. Yılda bir ya da iki kez görülebilir. Çoğu hasta, başının ağrıyacağı dönemi önceden kestirebilir. Baş ağrısı, 15 -20 gün aralıklarla devam eder. Göz bölgesi ve yüzün tek tarafında delici ve zonklayıcı bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Ağrı hızla başlayıp 10-15 dakika içinde en yüksek şiddete erişir ve toplam 30-45 dakika sürebilir.
ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Salkım tipi baş ağrısı kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. 20-40 yaş grubun hastalığı olarak bilinir. Ağrı hızlı bir şekilde gözün etrafında artar. Ağrılara göz yaşarması, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, alın veya yüz terlemesi, göz kapağında düşme ve göz bebeğinde küçülme, göz kanlanması eşlik eder. Ağrı bir günde sekiz kez nüksedebilir. Hastalar ağrıyı, gözün kızgın demirle dağlanması ve gözün içeriden dışarı doğru itilmesi şeklinde anlatırlar.
RÜYADA YAKALIYOR
Salkım tipi baş ağrısının bir özelliği, uykunun REM (uykumuzun rüya gördüğümüz kısmı) döneminde başlaması. Hasta uykusundan şiddetli ağrılarla uyanır. Uyku apnesi ve apnelerin neden olduğu oksijen desatürasyonu, salkım tipi baş ağrıları ataklarını tetikler. Uyku apnesi olan hastalar, hızlı bir şekilde REM uykusuna girer ve girer girmez ağrıları başlar. Uykuda bazen üç ya da dört atak görülebilir. Stres ağrının süresini artırabilir. Ağrı bir anda kesilerek hastayı tükenmiş bir halde bırakır. Hasta evden dışarı çıkacak gücü bile bulamayabilir kendinde. Dolayısıyla bu tür ağrılar hastanın sosyal ve iş hayatını ciddi şekilde etkiler.
SALKIM TİPİ BAŞ AĞRISININ PROVAKATÖRLERİ
*Her çeşit alkollü içki
*Bazı damar genişletici ilaçlar,
*Uyku apnesi,
*Yemeklerde kullanılan katkı maddeleri
*Sigara
SALKIM TİPİ BAŞ AĞRISINA KARŞI BUNLARI YAPIN
*Öncelikle vakit kaybetmeden hekime başvurmanız gerekir. Hastalık ilaçla tedavi edilir
*Oksijen ağrının etkisini azaltır. Oksijen tedavisi uygulayabilirsiniz.
*Açık havada yürüyüşler yapın.
*Mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durmaya çalışın.
*Parlak, keskin beyaz ışıklı ortamlarda uzun süre bulunmayın