Çocukluk çağından beri dışkılama sorunu yaşamasına rağmen bunun farkında olmayan, önemsemeyen, yaşadıklarını normal olarak karşılayan bireylerin çoğu, hayatının bir döneminde bir şekilde hemoroid hastalığıyla uğraşmak zorunda kalıyor.
Sürekli kabızlık-ishal, yanlış tuvalet alışkanlıkları, kötü beslenme, aşırı ıkınma veya hamilelik nedeniyle makat bölgesinde bulunan yastıkçıkların yapısının bozulması olarak tanımlanan hemoroid; çok fazla ağrı yapan, kişinin hayatını kısıtlayan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. 30 yaşın üzerindeki nüfusun ortalama yüzde 50’sinde görülen hastalıkta devrim niteliğinde gelişme yaşandı ve acısız tedavi artık mümkün…
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hem basur hastalığından korunmak hem de hastalığın alevlenme dönemlerinde rahat edebilmek için uygun bir diyetle beslenmek gerekiyor. Uzmanlar zengin posa içeriğine sahip besinler tüketmenin, tuvalette uzun süre zaman geçirmemenin ve düzenli spor yapmanın hastalıktan korunma ve hastalığın seyrini hafifletme aşamasında olumlu etkilerinin olduğunu belirtiyor.
“30 Yaş Üzeri Nüfusun Yüzde 50’si” Hemoroid Hastası
Türkiye’de hemoroid konusunda uzman en iyi üç doktordan biri olan Via Hospital Selimiye Genel Cerrahi Uzmanı OP. DR. Sinem Kanar Dinar “ İnsanlar en büyük yanlışı hemoroid sorunlarını önemsememek ve gizlemek konusunda yapıyor. Hemoroid 30 yaşın üzerindeki nüfusun ortalama yüzde 50’sinde görülüyor. Hastalığın ilk evrelerinde tedavi daha kolay bir şekilde ilaçlarla olabiliyorken, ilerleyen süreçte tedavi zorlaşıyor ve ameliyatla sonuçlanıyor. Doğru tanı ve tedavinin ancak bir doktora başvurarak mümkün olduğu hastalık, tedavi edilmediği takdirde hemoroid memeleri büyüyor, hatta patlayıp kanamaya neden oluyor. Uzun süren kanamalar hastaların kansız kalmasına dahi sebep olabiliyor. Teşhis aşamasında hemoroidin çağımızın hastalığı kanserden ayrılması gerekiyor. Bu da ancak bir genel cerrahi uzmanının muayenesi sonrasında anlaşılabiliyor. Hastanın daha ilk kanamasından itibaren vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanına görünmesi ve tanısını netleştirmesi gerekiyor. Hemoroid hastalığında devrim niteliğinde yeni bir yöntem LONGO HEMOROİDEKTOMİ ile hastaların bir gün hastanede kalarak tedavileri mümkün olabiliyor. Longo ameliyatında makatın 4-5 cm içerisindeki barsak kısmından yaklaşık 1 cm’lik bir kısım, halka şeklinde kesilip, çıkartılıyor ve kalan kısımlar birbirine dikilip işlem tamamlanıyor. Bu işlem stapler denilen bir alet yardımıyla gerçekleştiriliyor. Ameliyatta kesme işleminin yapıldığı barsak alanında ağrı siniri olmadığından ameliyat sonrası ciddi ağrılar olmuyor ve hastalar günlük yaşamına birkaç gün içinde dönebiliyor. Ameliyat sonrası hastaların lif bakımında zengin gıdalar tüketmesi, tuvalette uzun süre oturmaması, barsaklarını zorlanmadan boşaltması, acılı ve baharatlı yiyecekler tüketmemesi gerekiyor.” dedi.