Hükümetin normal doğumları teşvik edip sezaryeni azaltmak amacıyla üzerinde çalıştığı yasal düzenlemeye doktorlardan itiraz geldi. Sağlık camiası, normal doğumlarda yaşanabilecek olumsuz durumlar için hekimlere meslekî dokunulmazlık tanınmasını ve tıbbî uygulamalar sebebiyle haklarında dava açılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’ndan izin şartı getirilmesini istiyor.
Sezaryenli doğumları azaltmak için TBMM Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen yeni düzenlemeye, ‘normal doğumda gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen oluşacak istenmeyen sonuçlardan hekimin sorumlu tutulamayacağı’ hükmü getirildi. Ancak hekimler, bunun yeterli olmadığını düşünüyor. Mevcut yasalarda da benzer hükümlerin bulunduğu, buna rağmen hekimler aleyhine çok sayıda dava açıldığını dile getiren doktorlar, yeni düzenlemede de değişiklik yaşanmayacağını ifade ediyor.
Pendik Hospital Başhekimi Zeki Bayraktar, hekimlerin normal doğum neticesinde ‘dava açılır’ diye sürekli endişe taşıdığını vurgulayarak, “Hekimler, doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalarak ölmesi veya zekâ özürlü doğması ya da sinir hasarı ile kol felci gibi doğum komplikasyonları geliştiğinde, ‘Madem risk vardı neden sezaryen yapmadınız?’ ithamıyla karşılaşmakta ve aleyhlerinde ciddi tazminat davaları açılıyor.” diyor. Hekimlerin doğum risklerini almaktan ürktüğünü kaydeden Bayraktar, bunun da yasal koruma dışında düzelmesinin imkânının bulunmadığını aktarıyor.
Hazırlanan tasarının, sezaryen oranlarını düşürmek için yeterli olmadığını belirten Bayraktar, “Dava açılsa bile gerekli tedbiri alan hekim, zaten mahkeme tarafından aklanmaktadır. Fakat hekimin gerekli tedbiri alıp almadığı 3-5 yıl süren mahkeme süreci sonucunda anlaşılmakta. Bu süre içinde ise hekimler gerekli sıkıntıyı-stresi zaten çekiyor ve olan oluyor.” şeklinde konuşuyor. Vatandaşın gereksiz dava açmasını engellemek gerektiğini dile getirerek, “Sezaryen oranını düşürmek için Sağlık Bakanlığı’nın koruması şart. Bakanlık önce hastanelerde gerçekleşen olayı incelesin. Gerek görürse dava açılmasına izin versin. Bu şekilde gereksiz davalar ve doktorun meşguliyeti ortadan kalkar.” önerisinde bulunuyor.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül ise, “Düzenleme bu haliyle geçerse değişen çok fazla bir durum olmaz. Çünkü dava açılması hâlâ çok kolay. Bu da doktorun psikolojisini olumsuz etkileyecek. Hekim ‘2-3 yıl bir davayla uğraşamam. Bütün enerjimi buraya veremem.’ diyerek riske girmeyecek ve sezaryene devam edecek.” diye konuşuyor. Kesin çözüm için bakanlık izninin şart olduğunu aktaran Şengül, hekime kısmi ya da tamamen mesleki faaliyetlere dokunulmazlık tanınması gerektiğini anlatıyor. “Birçok idari ve bürokratik personele tanınan hak gibi hekim aleyhine dava Sağlık Bakanlığı izni alınarak açılabilmelidir. Bu durum sadece kamu hastanelerindeki doktorları değil, özel hastanelerdeki doktorları da kapsamalı.” değerlendirmesini yapıyor.
Doktorlar aleyhine davalar 12 bini buldu
Son yıllarda, normal doğum esnasında gelişen istenmeyen durumlar (komplikasyonlar) sebebiyle hekimler aleyhine açılan tazminat davalarında ciddi bir artış yaşanıyor. 2004 yılı içinde normal doğum sonrası yaşanan komplikasyonlar da dahil tüm doktorlara açılan dava sayısı 600 iken bugün bu sayı 12 binleri buldu.
(Zaman)