Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: “Özel sektör bir taraftan, üniversitelerimiz bir taraftan yaklaşık 90 bin yatak kapasiteli hastaneler ve bunların altyapısını önümüzdeki 4 yılda sıfırdan çok ileri teknolojiyle yapacak ve donatacağız”
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen “İstanbul Health Expo-Sağlık Turizmi, Medikal Teknolojileri Tıbbi Uzmanlık Fuarı ve Kongresi”nin açılışını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de son 10 yılda sağlık alanında yaşanan gelişmelere değinerek, sağlık hizmetlerini gelişimin merkezine aldığını belirterek, sağlığa ulaşımın önünün açıldığını söyledi. Geçmişten bugüne insanların en çok önem verdikleri şeyin sağlık olduğuna vurgu yapan Müezzinoğlu, Kanuni Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünü hatırlattı. Sağlığın sadece hizmet sunumu olmadığını hatırlatan Müezzinoğlu, “Bu sunumu daha iyi noktaya getirmek için de bilimsel gelişmeleri takip etmek, yeni teknolojileri sağlık hizmeti sunumuna katmak gerekir. Bu da daha çok teknoloji, laboratuvar, ilaç, tedavi için yeni yeni argümanlar demektir. Yalnız hizmeti sunma anlayışıyla devam etme, başarıyı bir noktada sınırlandırıyor” diye konuştu.
Sağlık turizminde yeni vizyon
Müezzinoğlu, sağlık turizminde yeni vizyon belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, ileriki süreçte en çok önem verilecek konulardan birinin de sağlık turizmi olduğunu söyledi. Sağlık turizminin Türkiye’nin güçlenebileceği alanlardan biri olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “77 milyon ülke insanına dünya standartlarında tecrübe birikimi olan hekimlerimizle sağlık hizmeti sunuyoruz. Şimdi bunu yakın coğrafyamızdaki 1,5 milyar insana, yani 3 saatlik bir uçuş mesafesinde Türkiye’nin hitap ettiği coğrafya 1,5 milyar nüfusu kapsıyor. Bütün bu coğrafyaya bakıldığında Türkiye’nin sağlık hizmeti sunumunda bölgenin merkezi olabilecek tecrübe birikimi var. İnsan altyapısı ve organizasyon kabiliyeti var. Fiziki mekan altyapısı imkanları var. Önümüzdeki süreçte 2017-2018’e kadar fiziki mekanlardaki altyapımızı ve tıbbi teknolojilerdeki altyapımızı çok daha iyi noktalara taşıyacağız. 2018’den sonraki süreçte de inanıyorum ki dünyada marka değeri olan sağlık hizmeti sunumu yapan güçlü merkezlerimiz olacak.”
“Türkiye, fiziki mekanlarını son 5 yılda yenileyen tek ülke olacak”
Müezzinoğlu, kamu özel işbirliğiyle yapılan 26 bin kapasiteli şehir hastanelerinin tamamına yakınının 2016-2017’de hizmete girmiş olacağını söyledi. Gelecek yıl yapılacak yaklaşık 24 bin yatak kapasiteli şehir hastanelerinin en geç 2018’de hizmete açılacağını dile getirdikten sonra, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel sektör bir taraftan, üniversitelerimiz bir taraftan yaklaşık 90 bin yatak kapasiteli hastaneler ve bunların altyapısını önümüzdeki 4 yılda sıfırdan çok ileri teknolojiyle yapacak ve donatacağız. Türkiye, dünyanın bu anlamda fiziki mekanlarını ve tıbbi teknolojilerini son 5 yılda yenilemiş tek ülkesi olacak. Bu bize farklı avantajlar ve sunum zenginlikleri sağlayacak.”
Müezzinoğlu, sağlık endüstrilerinde yasal altyapıların tamamlandığını anlatarak, önümüzdeki dönemde de kurumsal altyapıların tamamlanacağını kaydetti. Bu alanda da Türkiye’nin önemli imkanları olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “plazma fraksinasyonu ihalesi” hakkında bakış açılarını anlattı. Bakan Dr. Müezzinoğlu, konuşmasının ardından fuarın açılışını gerçekleştirerek, stantları gezdi. Fuarın açılışına, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Uzm.Dr. Zafer Çukurova ile Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yard.Doç.Dr. Ömer Tontuş’ da katıldı.
Kongrede sağlıkla ilgili birçok konu ele alındı
İstanbul Health Expo; Medikal Ürün, Hastane Donanımları, Sağlık Bilişim ve Teknolojileri, Laboratuvar Sistemleri, Evde Bakım Ürünleri ve Sağlık Turizmi Fuarı, sağlıkta uygulanan yeni teknolojileri tanıtmayı amaçlıyor. Fuar kapsamında düzenlenen Sağlık Turizmi, Medikal Teknolojiler, Tıbbi Uzmanlık Kongresi’nde, küresel sağlık turizmi ve Türkiye’nin sağlık turizmi politikaları, Türkiye’de yaşlı ve engelli turizmi, estetik cerrahisi, saç ekiminin püf noktaları gibi konular ele alındı.
“Avuç içi-damar okuma teknolojisi” vitrine çıktı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık alanında devrim niteliği taşıyan uygulamalarla yeni bir dönem başlatıyor. Elektronik reçeteden sonra, hastayı avuç içinden tanıyan sistem de 1 Nisan’da Türkiye genelinde yürürlüğe girecek. CNR EXPO’da düzenlenen İstanbul Health Expo Fuarı’nda Sosyal Güvenlik Kurumu standında tanıtımı yapılan ve “Hastayı avuç içinden tanıyan teknoloji” büyük ilgi gördü. Fuarda sergilenen teknoloji hakkında bilgiler veren SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, teröre kaynak aktaran sağlık kuruluşları bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek, yeni sistemin bu hastanelerin usulsüzlüklerinin önüne geçeceğini söyledi. Avuç içini damar okuma sistemi, hastayı TC kimlik numarası ile eşleştirerek kimlik doğrulama yapıyor. Biyometrik kimlik doğrulama olarak adlandırılan işlem hakkında bilgi veren SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Adem Onar, sistemin en büyük faydalarından birinin usulsüzlüğü önlemek olduğunu belirtti. Onar, “doktor, eczane, hasta” üçgeninde ciddi usulsüzlüklerin yaşandığını, yaptıkları denetimlerde hastanelerin birinde, sahtecilik yapmak üzere toparlanmış 5 bin kimlik fotokopisi yakaladıklarını açıkladı. Yapılan yolsuzlukların bir kısmının da teröre kaynak olarak aktarıldığını belirten Adem Onar, sağlıkta sahteciliğ, risk odaklı denetimler ve biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle tümüyle ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyledi. Onar, 1 Nisan 2013 tarihinde tüm Türkiye’de sisteme girecek avuç içi kimlik doğrulama sisteminde kişiye özel kayıt bulunduğunu ve bu bilgilerin SGK veri sisteminde toplandığını aktararak, “Herkesin avuç içi kimliği kendine özel olduğu için, kimse sizin bilgilerinizi kullanamayacak. Hastanın muayene olabilmesi için bizzat kendisi olması gerekecek” diye konuştu.