Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), primlerin gerçek ücretler üzerinden gösterilmesi için yeni bir uygulama başlatıyor.
Uygulama ile maaşların düşük gösterilerek prim kaçırılması son bulacak. Meslek kodu uygulaması ismi verilen düzenleme ile belli meslekler için kamudaki karşılığından daha düşük ücret yatırılmasının da önüne geçilecek. Örneğin devlette çalışan bir mühendis için en alt ücret olarak 2.956 TL gösteriliyor ve bu rakam üzerinden prim yatırılıyorsa özel sektörde herhangi bir şirkette çalışan mühendis için de bunun altında rakam olamayacak. Aynı şekilde doktor, eczacı, öğretmen için de aynı uygulama geçerli olacak. Mevcut uygulamada bu iş kollarında çalışanların ücretlerinin, özel sektöre kıyasla 2-3 kat düşük olduğu görülüyor. Bu durum, düşük ücret üzerinden gösterilen kişilerin emekliliklerinde daha düşük maaş alacağı anlamına geldiği gibi devletin de ciddi prim kaybına yol açıyor.
Meslek kodu uygulamasıyla her mesleğin bir kodu olacak. SGK artık sigorta kaydı ile birlikte meslek kodlarını da girecek. Uygulama ile birlikte farklı statülerde çalışanlar için aynı ücret gösterilemeyecek. Sistem, otomatik olarak kabul etmeyecek. Örneğin aynı işyerinde çalışan aşçı ile bulaşıkçının ikisi de asgari ücretten gösterilemeyecek. Bulaşıkçı en düşük ücret olan asgari ücretten gösterilirken aşçı için mecburen daha yüksek bir ücret gösterilecek. Asgari ücret gösterilmek istense de sistem bunu kabul etmeyecek.
14-20 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle sohbet toplantısı düzenleyen SGK Başkanı Fatih Acar, sosyal güvenlik alanında yaşama geçirilecek projelere ilişkin de bilgi verdi. Acar, “Kamu çalışanları için bildirilen kazanç tutarının, aynı faaliyet kodunda yer alan özel sektör çalışanının 2-3 katı olması dikkat çekici. Öğretmen, mühendis, doktor gibi meslekler için kodlar oluşturarak prime esas kazanç tutarı belirlenecek. İşçi ile mühendisin aynı ücretten gösterilmesinin önüne geçeceğiz. Aşçı ve aşçıbaşının aynı maaşı almadığı görülecek. Böylece suistimallerin önüne geçilecek.” dedi. Bu yıl öğretmen ve eczacıların da aralarında yer aldığı 6 meslek grubuna ilişkin standartlar belirlenecek. Odalar, meslek kuruluşlarından alınan bilgiler doğrultusunda standart bir maaş skalası oluşturulacak. Başkan Acar, “Adaletsizliği kaldırmakta kararlıyız. Bir işyerinde doktorla çalışan hizmetli aynı maaşı alıyorsa biz bunun olmayacağını ortaya koyacağız. Geriye dönük cezalandırma istemiyoruz. Yeni bir sayfa açalım, herkes doğru beyan etsin istiyoruz.” diye konuştu.
SGK Başkanı Acar, hafta kapsamında en yüksek primi ödeyen işverenlere de ödül vereceklerini söyledi. Primlerin yüzde 41’inin asgari ücretten beyan edildiğini kaydeden Acar, “Bu konuda 2008’den bu yana 20 puanlık düşüş yaşandı. Kayıt dışı tamamen sona erse kuruma 26 milyar liralık kaynak girecektir.” dedi. Acar, bugüne kadar bir milyon 63 bin kişinin kayıt altına alındığını, 72 bin 102 tescilsiz işyerinin tescilli hale getirildiğini söyledi.
“HASTANELERİN KALP ATIŞINI İZLİYORUZ”
Hastane, üniversite ve eczanelerin her kalp atışlarını takip ettiklerini ifade eden Acar, avuç içi damar uygulamasını da bu yıl hayata geçireceklerini duyurdu. Kurum, 20 Mayıs’tan itibaren hastane, sağlık merkezi sayısı, çalışan doktorların listesi, hangi saatler arasında çalıştığı, hangi sağlık hizmet sunucusundan ne kadar ilave ücret alındığı gibi ayrıntıları içeren bilgi işlem yapısını yaşama geçiriyor.
(Zaman)