Türkiye’deki 450bin sağlık çalışanını yakından ilgilendiren ‘Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu’ İstanbul Conrad Oteli’nde gerçekleşti.
Avrupa’dan ve Türkiye’den sağlık çalışanlarının güvenliği ile ilgili önemli çalışmalar imza atmış uzmanların katıldığı sempozyumda, her yıl sağlık sektörüne büyük ekonomik zarar veren ve çalışanların yaralanmasına ve hatta ölümle sonuçlanabilecek virüs bulaşmalarına yol açan kazalar ile bu kazaların sebeplerinin nasıl önlenebileceği konuları tartışıldı.
Sağlık çalışanlarının delici ve kesici aletlerle yaralanmasının ekonomik bedeli de oldukça ağır. Yaralanan sağlık çalışanının enfeksiyon kapıp kapmadığını anlamak için yapılan testlerin masrafı her yıl sağlık sektörüne ciddi ekonomik zarar veriyor. Uzmanlar, bu tür kazaların çalışanların eğitimi ve güvenlikli araç ve cihaz kullanımı ile %80 oranında azaltılabileceği belirtiyor.
Sağlık çalışanları için hastanelerdeki en büyük tehditlerden biri iğne batmaları olarak görülüyorken, AB üye ülkelerde 13 Mayıs 2013’de yürürlüğe girecek yasa (2000/54/EC) sağlık kuruluşlarında bu tür yaralanmaları önlemek amacı ile çıkarılacak.
‘Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu’ açılışında sağlık çalışanları için güvenlikli ürün kullanımını düzenleyen AB yasasının uyum sürecini, konunun İtalyan uzmanı Avrupa Biogüvenlik Ağı’nın da bir üyesi Doktor Gabriella de Carli anlattı. Dr. Carli, hastaların ve sağlık çalışanlarının güvenliği ve sağlığının birbiri ile yakından bağlantılı olduğu,ve güvenli çalışma ortamları oluşturmak için iğne ve kesici alet yaralanmalarına karşı entegre bir koruma yaklaşımı gerçekleştirilmesi gerektiğine değindi. Bütün sağlık çalışanlarının, doktordan, hasta bakıcıya, labaratuar teknisyeninden, tıp öğrencilerine bu konuda eğitilmelerinin, bilinçlendirilmelerinin ve güvenlikli alet kullanımı konusunda bilgilendirilmelerinin önemini vurguladı. HIV/AIDS, Hepatit B gibi ciddi hastalıkların sağlık personeline bulaşmasını önlemek için sadece eğitim ve bilinçlendirmenin de yeterli olmayacağı, pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi çalışanların aşılanmasının zorunlu hale getirilmesi ve yeni teknoloji güvenli kapaklı iğne kullanımının yaygınlaştırılması gibi uygulamalar da öneriler arasında.
Türk Biyokimya Derneği ve Becton Dickionson firmasının beraber düzenlediği ‘Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu’nda Türkiye’deki Sağlık Kuruluşlarında Güvenlik Kültürü konulu sunumu Selçuk Üniversitesi’nden Emel Filiz yaptı. Sağlık hizmetlerinin güvenliği, tıbbi hatayla karşılaşma oranlarını ve tıbbi hataların sonuçları konularına değinen Emel Filiz, sunduğu istatiksel verilerle konunun önemini belirtti.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Alpay Azap’ın İğne Batma Yaralanmalarına Yaklaşım konulu sunumunuyla sempozyum devam etti. Alpay Azap yaralanmalarda ne yapılması gerektiğini vurgularken, yaralanmaların önlenebilirliğini, iğne ve keskin alet kullanımını azaltarak ya da daha güvenli aletler kullanarak tehlikenin azaltılabileceğini dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden Dilara Konukoğlu’nun Laboratuar Güvenliği ve Laboratuar Kazaları konulu sunumuyla sempozyum sona erdi. Laboratuvarlardaki tehlike kaynaklarının üzerinde duran Konukoğlu, riskler ve etkileri üzerinde durarak konunun önemini belirtti.