İçeriğindeki birçok yararlı biyoaktif bileşenler sayesinde ‘en güçlü’ antioksidanlar arasında sayılan nar suyunu sofranızdan eksik etmeyin. Uzmanlar, havaların soğumasıyla gribal hastalıklarda artış olduğunu belirtirken, hastalıktan korunmak için nar suyu içilmesini öneriyor.
Nar suyu en güçlü antioksidan
Şifalı meyve nar, kış günlerinde küçük – büyük herkesin imdadına yetişiyor. İçeriğinde yer alan birçok yararlı biyoaktif bileşen sayesinde çok güçlü bir antioksidan olduğunu söyleyen uzmanlar, nar meyvesinin ve suyunun mutlaka tüketilmesi gerektiğe dikkat çekiyor.
Yapılan çalışmalarla narın şifalı bir meyve olduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 100 ml. nar suyunun yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 16’sını karşıladığını söyledi.
Nar suyunda yoğun olarak B vitamini ve potasyum olduğuna da işaret eden İnanç, “Nar suyu özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.” dedi.
Hastalıklardan narla korunun!
Hastalıkları önleme konusunda bağışıklık sisteminin vücudun en önemli sistemi olduğunu ifade eden İnanç, narın faydalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Grip her yıl dünyada birçok kişinin hastaneye yatmasına ve hatta ölümüne yol açan bir hastalıktır. Son yıllarda, gribe karşı kullanılan ilaçlara gelişen direnç, bilim insanlarını doğal antiviral moleküller üzerinde araştırma yapmaya teşvik etmiştir. Bu doğal moleküllerden en önemlisi de içerdiği antioksidanlar yani folifenoller nedeniyle nar ve nar suyudur.
Nar polifenol özütünün gribe etkisini incelemek amacıyla yürütülen bir çalışmada, narda bulunan antioksidan özellikli polifenolerin, grip virüsünün kırmızı kan hücrelerinde kümeleşmesini önlediği gösterilmiştir (*).
Sonuç olarak, kış aylarında da yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra, gripten korunmak ve grip olunduğunda tedavi amacıyla nar suyu tüketiminin yararlı olabileceğini dikkate almamız gerekmektedir.”
Kaynakça:
*Haidari M, Ali M, Casscells WS. Pomegranate (Punica granatum) purified polyphenol extract inhibits influenza virus and has a synergistic effect with oseltamivir. Phytomedicine 2009;16(12);1127-1136.