Bayındır İçerenköy Hastanesi 65 yaş üstü diyabet hastalarını hareketli yaşamın sağlık üzerindeki olumlu etkileri konusunda bilinçlendirmek amacıyla her hafta özel “Diyabetli Yürüyüş Programı” etkinliği düzenliyor. Yürüyüş öncesi ve sonrası yapılan tansiyon ve kan şekeri ölçümleri diyabetli hastalarda egzersizin önemini ortaya koyuyor. 2012 yılından beri düzenlenen “Diyabetli Yürüyüş Programı” sayesinde bine yakın Diyabet Hastası hareketli ve sağlıklı yaşama kavuştu.
Bayındır İçerenköy Hastanesi tarafından hareketli ve sağlıklı yaşamın desteklenmesi ve diyabetli hastalarda egzersizin faydaları konusunda farkındalık oluşturması amacıyla, düzenli aralıklarla 65 yaş üstü diyabetliler ile birlikte yürüyüş organize ediliyor. Yürüyüş her hafta perşembe günü, en az 5, en çok 10 hasta ile gerçekleşiyor. Yürüyüş programına katılacak hastalara öncelikle “Kalk Yürü Testi” yapılarak düşme riski değerlendiriliyor. Uygun hastalar programa dâhil edilerek, yürüyüşten bir gün önce telefonla hatırlatma yapılıyor. Hastalar, Hipoglisemi gelişebilme ihtimaline karşı yürüyüşten en az 1 saat öncesinde, kahvaltılarını ve mevcut tedavilerini almış olmaları gerektiği hakkında bilgilendiriliyor. Programı yürüten 2 hemşire aracılığı ile tüm hastalara tansiyon ve parmaktan kan şekeri ölçümü yapılıyor ve kaydediliyor.
Yürüyüşe 5 dakika ısınma ile temposuz başlanıyor. Isınma süresinden sonra her hasta kendi temposu ile hemşire gözetiminde 40 dakikada yürüyüşünü tamamlıyor. Yürüyüş esnasında hastalara diyabetle ilgili birebir eğitimler veriliyor, acil bir durum ihtimaline karşı donanımlı Acil Çantası bulunduruluyor ve Hipoglisemi için de meyve suyu taşınıyor. Yürüyüş sonrası hastaneye dönülüyor ve yürüyüş öncesi yapılan tansiyon ve kan şekeri ölçümleri tekrarlanıyor; olumlu sonuçlar hastalarla paylaşılıyor. Etkinliğin sonunda ise hastalara diyetisyen gözetiminde hazırlanan diyete uygun ara öğünler ikram ediliyor.
Bayındır Hastanesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Önde, özellikle 65 yaş üstü hastalarda diyabete bağlı veya yaşla gelen tansiyon, kalp – damar, böbrek ve göz rahatsızlıklarının da eklenmesiyle egzersizin öneminin arttığını vurguluyor ve bu hastaların uzmanların gözetiminde egzersiz yapmasının olası komplikasyonları önleyici bir unsur olduğunu söylüyor. Bayındır Hastanesi’nin ‘Diyabetli Yürüyüş Programı’na büyük önem verdiğini belirten Önde; “Diyabet hastaları için egzersiz yapmak en az özel beslenme programları ve ilaçlar kadar önem taşıyor; egzersizin olumlu etkileri sayesinde özellikle kalp sağlığı pozitif yönde etkilenen bireyler kendini daha iyi hissediyor, hastaların ilaç kullanım ihtiyacı azalıyor; hayat kalitesi artıyor. Programımız sayesinde egzersizin olumlu etkilerini gören hastalarımız sağlıklı yaşam için hareketleniyor ve sağlıklı yaşam için ilk adımı bizimle birlikte atıyor. Programımızla 2012’den beri bine yakın diyabet hastasına ulaştık, etkinliklerimizin artarak devam etmesini ve daha çok hastamızı hareketli yaşamla tanıştırmayı umuyoruz” diyor.