Hamilelik bir kadının hayatındaki en dönemli dönemlerden biridir. Hamile kadının ve doğmamış bebeğin vucudunun ve gelişiminin sağlıklı olması en önemli hedef olacaktır. Ağız ve diş sağlığının iyi olması tüm vucut sağlığını etkileyebilen bir öneme sahiptir. Kötü , bakımsız bir ağız, hem kendi hem de bebeğin sağlığını riske edecektir…
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu sebeple yenilen gıdalar hem hamile kadının diş sağlığını hemde bebeğin diş gelişimini etkileyecektir. Özellilkle kalsiyum, protein, fosfor,vitamin A, C, E içeren besinlerin dengeli olarak tuketilmesine özen gösterilmelidir.
Hamilelikte dişlerden kalsiyum kaybı olur bilgisi yanlıştır. Bebeğin gelişimi için gereken kalsiyum dietle karşılanır. Eğer diyetten alınan kalsiyum yetersizse kemiklerdeki kalsiyum depoları kullanılır dişlerdeki değil…
Sürekli ara öğün yeme ihtiyacı ve bu öğünlerde şekerli yada karbonhidrattan zengin besinler tüketilmesi çürük oluşumunu arttıracaktır. Ara öğünlerde meyve, çiğ sebze, süt, yoğurt, peynir tercih edilmesi daha iyi olacaktır.
Hamileliğin ilk 3 ayında mide bulantısı en sıklıkla karşılaşılan şikayetleden birisidir. Eğer kusma oluyorsa sık sık diş fırçalanması ve diş yüzeylerinin mide asidine karşı korunması gerekli olacaktır.
Radyografik (röntgen) inceleme gerektiği durumlarla karşılaşılabilir. İltihaplı ve ağrılı bir diş hem annenin sağlığını hem de bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceğinden , bazı acil durumlarda diş tedavisi ve röntgen çekimi bebeğin doğumunu beklemeyebilir. Diş röntgen cihazlarından salınan ışın miktarı çok düşüktür.Hamilelikte röntgen çekileceği zaman karın bölgesi ve troid bezleri (boyun bölgesi) kurşun levhalarla korunmalıdır. Bebek yapmak üzere tedavi görenler yada emziren kadınlarda röntgen çekimi sakıncalı değildir.
Hamilelikte değişen hormonlar dişeti sağlığını olumsuz etkileyebilir. Özellikle 2. aydan sonra dişetleri şiş, kırmızı ve kanamalı hal alabilir. Artan progesteron hormona bağlı olarak diş ve diş eti hassasiyeti oluşabilir. Diş Hekimi tarafından düdüzenli diştaşı temizliği yapılarak bu sorunların önüne geçilebilir.
Hamilelik tümörü denilen oluşumlar dişeti kenarında, iki diş arasında,hacimsel olarak artmış, kırmızı, çilek görünümlü kanamalı yapılardır. Hamilelik sonlandıktan sonra cerrahi olarak düzeltilmeleri gerekebilir.
Ağız ve diş sağlığınız için günde 2 kez sabah ve aksam dişlerinizi florurlu bir diş macunu ile fırçalamalı ve diş ipi kullanmalıyız. Hamilelik süresince diş doktorunuzu daha sık ziyaret edin..
Dr.Dt. Aylin Sezen Yalçın
Ortodontist