Haliç Üniversitesi Genetik Kulübü (HÜGEN)’nün organize ettiği “1. Tüp Bebek Paneli” konusunda uzman hekimlerin katılımıyla gerçekleşti. Tüp bebek konusunda son gelişmelerin ve yöntemlerin anlatıldığı panele ilgi büyüktü.
Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yaygınlaşan üreme sorunlarının tartışıldığı panelde geleceğin teknolojileri anlatıldı. Moleküler Biyolog Dr. Caroline Pirkevi “Artık 10 yıl önceki gibi çok sayıda embriyo transferi yapılmıyor, çünkü gelişen teknoloji sağlıklı ve rahime tutunma ihtimali en yüksek embriyoyu tespit etmemize olanak sağlıyor” dedi. Dr. Murat Çetinkaya “Artık embriyoya biyopsi ve tanı yaparak transfer öncesinde embriyo kontrolü yapabildiğimiz için kromozomal bir bozukluk varsa o embriyoyu elimine edip, gebelik oluşturma ihtimali en yüksek embriyoyu seçiyoruz. Transfer öncesi rahim de kontrol edilerek embriyo transferine uygun olup olmadığına bakılıyor. Böylece canlı ve sağlıklı doğuma ulaşıyoruz ” diyerek artık kısırlığın bir sorun olmaktan çıktığını anlattı.
Ayrıca panelde ülkemizde sanılanın aksine kısırlığın %25’inin tanımlanamayan sebeplerden olduğu, kadın ve erkeğin rolünün ise sorun kişiden kaynaklandığında eşit oranlarda görüldüğü belirtildi. Kişilere maddi manevi yük getiren tüp bebek uygulamasının birkaç yıla kadarsa çok daha hızlı, insan hatasına olanak vermeyen ve ekonomik yöntemlerle gerçekleşebileceğinin müjdesi verildi.