Erişkin Hematopoietik Kök Hücre Nakli Ünitesi’yle lösemi, lenfoma, myeloma ve kemik iliği yetmezliklerine nakil imkanı sunuluyor.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde yapımı tamamlanan ‘Erişkin Hematopoietik Kök Hücre Nakli Ünitesi’ hasta alımına başladı. 16 yatak kapasiteli, tek kişilik hepafiltreli odalarda hastalara hizmet veren ünite hizmet açığını kapatacak.
Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde modern bir anlayışla inşaatı tamamlanan ve tamamı hepafiltreli olan ‘Erişkin Hematopoietik Kök Hücre Nakli Ünitesi’nde tedavi gören hastalar, merkezi monitörizasyon sistemi ile takip ediliyor. Hastalara ameliyathanelerdeki gibi steril odalarda hizmet verilirken, yoğun bakım ünitelerinde olduğu gibi 24 saat monitör takibi yapılıyor. Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Evren Özdemir, kökhücre naklini iki şekilde gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bunlardan ilki ‘Otolog’ denilen kök hücre naklidir. Burada yaptığımız, normal şartlarda veremediğimiz yüksek dozlarda kemoterapiyi hastaya verdikten sonra daha önceden hastadan topladığımız kök hücreyi verme işlemidir. Normal şartlarda yüksek doz kemoterapi vermeye kalksak hastanın hastalığına iyi gelir fakat, kemik iliğinde bulunan bütün hücreleri öldürdüğü için hasta yaşamaz. Burada amaç, tekrar kan üretimi ve hücre üretiminin sağlanmasıdır” dedi.
İkinci nakil türünün de ‘Allogeneik’ denilen kök hücre nakli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özdemir, “Burada hastanın kendi bağışıklığının gözünden kaçmış olan bir hastalık söz konusudur. Bunlar kan hastalıkları, özellikle kan kanseri
ya da lenf bezesinden kaynaklanan hastalıklardır. Hastaya başka birisinin, genellikle de kardeşinin kök hücrelerini vererek, hastada yeni bir bağışıklığın oturmasını sağlamak ve dolayısıyla da hastanın kendi bağışıklığının gözünden kaçmış olan kanseri başkasının bağışıklığı yoluyla yok etme esasına dayanıyor” diye konuştu.
Kök Hücre Nakli Hangi Kanser Türlerine Uygulanabilir?
Kök hücre nakillerinin uygulandığı kanser türlerine ilişkin olarak da açıklama yapan Prof. Dr. Özdemir, “Otolog denilen kendinden ilik nakli, lenfomalar yani lenf bezeleri kanserleri, bazı solid tümörler dediğimiz gen hücreli tümörlerde
oldukça işe yarayan bir uygulamadır. Ancak ‘Allogeneik’ dediğimiz başkasından alınan ilik nakli türü de daha çok kan kanseri (lösemi) türünde kullanılır. Bazen de lenf bezi kanserlerinde de uygulanabiliyor” şeklinde konuştu. Hangi hastaya kök hücre naklinin uygulanacağını konsey kararıyla belirlediklerini dile getiren Prof. Dr. Özdemir, tıbben hastanın nakli kaldırıp kaldıramayacağının görüşüldüğünü bildirdi.
Yılda Yaklaşık 200 Kök Hücre Nakli Yapılacak
Yılda 60-70 ilik nakli gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nin yeni açılan ünitesi sayesinde bu oranı yılda yaklaşık 200 nakile çıkaracaklarına dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, ünitenin modern bir anlayışla inşa edildiğini kaydetti. Özdemir, “Odalarda monitörler var ve hastalar yatarken gerekli olduğu durumlarda santral odada kontrol edilebiliyor. Monitörler belli bir yere bağlı ve hemşireler bütün hastaları kontrol edebiliyor. Odalarda hepafiltreler var ve pozitif basınçla odalara temiz hava sağlanıyor. Hastaların oda sıcaklığı ve basıncı oda içerisinden kontrol edilebiliyor. Odalara internet hizmeti dahi sağladık” dedi.