BEYİNDER (Beyin Damar Hastalıkları Hasta Derneği) in beyin ve beyin hastalıkları üzerine yaptığı çok güzel çalışmalar var. Bunlardan bir tanesi Prof. Dr. Derya Uğurlu Uludüz ün son zamanlarda çok konuşulan ve tartışılan ‘inme’ konusuna açıklık getirmesi oldu :
- İnme tedavisi, hem sürecin iyi değerlendirilmesi ve hem de kullanılacak tedavi yöntemlerinin hastadan hastaya değişkenlik göstermesinden dolayı, kişiye özgüdür. İnme ile mücadelede tek bir hekim değil multidisipliner konusunda yetkin bir ekip birlikteliği önemlidir. Ülkemizde inme konusunda sadece 2 merkezde Eskişehir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Vasküler Nöroloji Bilim Dalı mevcuttur.
- Felcin önlenmesinde yaşam tarzı değişiklikleri olarak beslenmede doymuş yağ asitleri içeren yiyeceklerden kaçınmak, lifli besinler yemeye özen göstermek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, tuzu kısıtlamak önem taşır.
- Günde en az otuz(30) dakikalık yürüyüşlerin yapılması ya da kalori kaybı olarak buna eş değer fiziksel aktiviteyi içeren egzersizlerin düzenli uygulanması gerekmektedir.
- Hipertansiyon, kontrolsüz şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınması, tansiyonun 140/90 mmHg altında tutulması, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılması, kilo fazlalığının diyetlerle uygun sınırlara çekilmesi inmenin önlenmesinde temel prensipler arasında yer almaktadır.
- İnme son yirmi yıla kadar dünya sağlık örgütü listesinde ölüm nedenleri arasında 3. sırada iken günümüzde toplumun bilinçlenmesi, inmeye ilişkin semptomların öğretilmesi ve akut inme tedavisinin daha yaygın kullanıma girmesi ile tanı ve tedavide önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
- İnme özellikle son yirmi yıldır tanı ve tedavi alanında hızlı gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir bir hastalık durumundadır ve bu tedavinin başarılı olması için erken davranmak hayati önem taşır.
#felç, #saglik, #yuruyus, #beyinder