Son zamanlarda çok sık rastlanan kuru göz hastalığını, nedenlerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tolga Birgül bilgilendiriyor..
Lens, klima, televizyon ve bilgisayar kullanımın artmasıyla birlikte çok sayıda insanda ’kuru göz sendromu’ görülmeye başlandı. Televizyon ve bilgisayar kullanımı göz kırpma sıklığını azalttığından, gözün ön tabakası iyi ıslanamaz ve göz kuruluğu belirtileri görülmeye başlanır. Kuru ve klimalı ortamlar da başlıca hastalık nedenleri arasındadır.
Şikayetleri şöyle sıralayabiliriz;
Uzun süre bilgisayar başında oturduktan sonra gözlerde yorgunluk, batma, kızarma.
Sık sık batan ve kaşınan gözler.
Kuruluk hissi, adeta göz kapakları altında kum tanecikleri varmış gibi kaşınma.
Sabahları yapışmış göz kapakları.
Hatta gözlerinizde göz yaşarması ve net görememe.
Bu şikayetleriniz varsa mutlaka doktor kontrolünden geçmeniz şarttır. Kuru göz, karmaşık bir göz dış tabakası ve göz yaşı film tabakası bozukluğudur ve son zamanların en sık rastlanan göz hastalığıdır.
Hastalığın teşhisi ise kapsamlı bir göz muayenesinden sonra gerekirse bir takım testlerle belirlenebiliyor. Özellikle schirmer testi bu noktada çok önemlidir, bu testte göz yaşının miktarı hakkında bilgi elde edilir.
Görüş kalitesini engelliyor
Kuru gözün oluşabilmesi için ya gözyaşının azalması ya da içeriğinin bozulması gerekir. Göz yüzeyinin bozuklukları da ayrıca kuru göze neden olur. Tüm bunların sonucunda göz yüzeyi eşit olarak örtülmez ve gerekli maddelerin korneaya ve konjonktivaya geçişi bozulur. Görmenin dahi bozulduğu durumlar ortaya çıkar. Bu süreç doğru zamanda doğru tedavi edilmediğinde kronik enflamasyon durumu gözü ve görmeyi tehdit eder hale gelir.
Bu gibi durumları yaşamamak adına hastanın kesinlikle bir göz doktoruna muayene olması gerekmektedir. Hastaya en uygun tedaviyi göz doktoru belirleyecektir.