İkiz kardeşlerinin kordon kanından nakil yapılan kök hücre Talasemi hastası çocuğun hayata tutunmasını sağladı
Semra & Erdal DİNÇARSLAN ailesinin Talasemi hastası olan çocukları, tedavisi için HLA uyumlu, sağlıklı yeni doğan ikiz kardeşlerinden alınan kordon kanı kök hücresi ile tekrar hayata tutundu.
2003 yılından bu yana faaliyette olan Türkiye’nin ilk kordon kanı ve kök hücre saklama bankası olan GenKord dünyanın en yüksek kordon kanı, kök hücre saklama kapasitesine ve kordon kanı kullanma oranına sahip merkez olma unvanını taşıyor.
Sakladığı kordon kanları ile 18 başarılı nakil gerçekleştirerek tüm dünyanın dikkatini Türkiye’ye çeviren GenKord, dünyada saklanan kan sayısının nakil sayısına oranı en yüksek merkez olma unvanını taşıyor.
Merkezi İstanbul’da bulunan, rejeneratif (yenileyici) tıp alanında Türkiye için önemli yeri olan bu kurum, nakil sonrası hastaların 80%’inin iyileşmesi ile dünyadaki kordon kanı ve kök hücre bankalarının da Türkiye’deki gelişmeleri takip etmesini sağladı.
Tam bir biyoteknoloji, doku mühendisliği ve krioprezervasyon kurumu olan GenKord, bünyesine kattığı Türkiye’nin birçok saygın kurum ve bilim insanıyla biyoteknoloji araştırmalarına katkıda bulunuyor. Tübitak’ tan teşvik alan kurum, Hacettepe Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversiteleri ile ortak projeler gerçekleştiriyor. Rejeneratif (yenileyici) tıp alanındaki üstün başarılarını her geçen gün artırarak özel kordon kanı saklama bankaları arasında en çok tercih edilen haline gelen GenKord; tıp dünyasında Türkiye’nin adından söz ettirmeyi başararak ülkemizi başarıyla temsil ediyor.
Özel ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda krioprezervasyon hizmeti veren kuruma, dünyanın birçok ülkesinden de kordon kanı saklama talebi ve yenileyici tıp alanında Türkiye ile ortaklaşa yol alma teklifleri gelmektedir.
İnsanın yedek parçası kök hücredir
Genkord Başkanı Plastik ve Estetik Cerrah Doçent Doktor Gürsel Turgut, günümüzde kullanımı artan ve birçok hastalığa çözüm olan kök hücre tedavisi için, ”kök hücre insanın yedek parçasıdır” diyerek kök hücre hakkında merak edilenleri açıkladı.
Nedir bu kök hücre?
Kök hücreler, organizmadaki her hücre, doku ve organın kaynağıdır. Başlangıç noktamız olan döllenmiş yumurta ile sonuçta oluşan yapı arasındaki boşluğu doldururlar. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin kaynağı olan kök hücreler; biz yaşlanırken bozulan, yorulan, hasarlanan ya da hastalanan dokuları yenilerler. Kök hücreler kendilerini yenileme yeteneğine ve değişen oranda organizmanın birçok farklı hücresine dönüşebilme özelliğine sahiptirler.
Vücudumuzda çok sayıda bulunan farklılaşmış hücreler ciddi hasar görmüş ya da hastalanmış ise doğal yollarla yenilenemezler diyen Doç. Dr. Gürsel Turgut; ”Kök hücreler bu hastalanmış ya da hasar görmüş hücrelerin yerine sağlıklı ve işlevsel hücreler oluşturmak için kullanılırlar. “Hücre tedavisi” olarak adlandırılan hastalıklı hücrenin sağlıklı hücre ile yer değiştirmesi işlemi organ nakline benzer, tek fark bir organ yerine hücrenin nakledilmesidir” diyor.
Yenilenebilir Kaynak
Kök hücreler farklılaşmış hücreler için değişimli ve yenilenebilir bir kaynak olarak çalışabilmektedir. Genel olarak araştırmacılar erişkin, fetal ve embriyonik kök hücrelerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan sinir hücresi, kas hücresi, kan hücresi ve deri hücresi gibi özellikli hücreler için bir kaynak olabilme potansiyelini incelemektedirler.
Örneğin; Parkinson hastalığında kök hücreler dopamin salgılayan özel bir çeşit sinir hücresi oluşturmada kullanılabilirler. Teorik olarak bu sinir hücreleri hastanın beyin iletilerini yeniden düzenleyecek ve fonksiyonunu geri kazandıracak olan yere nakledilerek tedavi sağlanabilecektir.
Hematopoetik (kan sistemi) kök hücreler, kemik iliğinde bulunan ve tüm kan hücrelerinin öncüsü olan, günümüzde tedavide en çok kullanılan kök hücre tipidir. Doktorlar 40 yıldan daha uzun bir zamandan beri tedavi amaçlı hematopoetik kök hücre nakletmişlerdir. Hematopoetik kök hücre toplama ya da saklama için kullanılan ilerlemiş teknoloji şimdi lösemi, lenfoma ve çok sayıda kan hastalığının tedavisinde rutin olarak kullanılmaktadır.